idealne połączenie czekolady, wiśni i właśnie nuty alkoholu, który dodaje szaleństwa temu wspaniałemu deserowi. Oto przepis na klasyczny tort węgierski - tu nie liczymy kalorii ;) Składniki na tort węgierski Lekki biszkopt czekoladowy 5 jajek 2,5 łyżki mąki krupczatki 2,5 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru Szczypta soli Masa czekoladowa 25 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru(...)żółtko 0,5 tabliczki czekolady (ok. 50 g) Wiśnie w alkoholu lub inne bakalie - według uznania Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, a białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do miski. Na ubite żółtka wykładamy na przemian porcjami mąkę z kakao oraz pianę
Korniszonkiciast, które na północy Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, jest dobrze znane od kilkudziesięciu lat. Składa się ono z 2 warstw miodowego ciasta na sodzie, pomiędzy którymi znajduje się delikatny biszkopt. Warstwy placka połączone są przygotowanym od podstaw kremem budyniowym, a często przed nałożeniem kremu ciasto smaruje się powidłami ze śliwek mirabelek lub węgierek. Tak przygotowany placek wymaga odstawienia do lodówki(...)Składniki na brytfankę wielkości 25x35 cm: 2 blaty miodowe: 300 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej Krem budyniowy: 500 ml mleka 250 g masła 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
Trzeci talerzdużo pisać gdy to ciasto urzeka smakiem, zresztą nie może być inaczej gdy połączy się wilgotny biszkopt czekoladowy, krem z dodatkiem nutelli oraz galaretkę z zanurzonymi w niej malinami. Z pewnością skradnie podniebienia nie tylko fanów czekolady. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szczypta soli Oddzielamy(...)jeszcze chwilę, by składniki się połączyły. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki (użyłam truskawkowych) ok 0,5 kg. malin 1/2 szklanki mocnej herbaty Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Na jednej połowie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowy (3 łyżki zostawiamy) i przykrywamy drugą połową biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostały krem i układamy maliny, które
Cynamonowe szczęściereklamować nie muszę, bo jakością obsługi klienta i szerokim wyborem wysokiej jakości asortymentu sam się broni ;) Składniki na naczynie 22x25x4 cm: 400 g serka mascarpone 2 duże jajka podłużne biszkopty 1 łyżka cukru pudru 25 ml Amaretto 1 filiżanka espresso kakao do oprószenia świeże maliny Wykonanie: W pierwszej kolejności robię espresso, które spokojnie sobie stygnie. Główne składniki powinny być(...)wyciągnięte prosto z lodówki, oczywiście nie chodzi tu o biszkopty, tylko o jajka i mascarpone ;) W pierwszej kolejności wyparzam jajka, oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, dodaję mascarpone oraz amaretto i miksuję do połączenia się składników. Potem szybciusieńko w drugiej misce ubijam białka, które dodaję do żółtek z mascarpone i delikatnie staram się
Blondynka Gotujecukru 1 olejek spirytusowy waniliowy Nasączenie: 0,5 litr gorącej wody 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki soku barmańskiego o smaku waniliowym Dodatkowo: 54 szt. podłużnych biszkoptów 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut(...)utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkoptu ułożyć jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Następnie każdy biszkopt nasączyć po 1 łyżce kawą. Na biszkopty wyłożyć całą masę śliwkową. Wyrównać. Następnie na masie
Ciastka - domowe słodkościBardzo czekoladowa wręcz miejscami jak brownie (za sprawą cukierków czekoladowych) z przyjemnie lekko kwaskowymi malinami. Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D Składniki na jedną roladę: ciasto/ biszkopt czekoladowy: 3 jajka kl L (osobno żółtka i białka) 80 g mąki pszennej tortowej 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżeczki kakao 4-5 czekoladowych cukierków(...)około 200 g malin polewa czekoladowa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka dodatkowo: płatki białej czekolady do dekoracji kilka malin Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy. Następnie dodajemy mąkę razem
Gotowanie...to proste !Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej. Składniki: 370g okrągłych biszkoptów 6-9 łyżeczek kakao Masa serowa: 2kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 12 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250ml mleka Poncz(...)zmiksować mikserem, dodać cukier i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać. 3. Składanie sernika: Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć jedną warstwę nasączonych w ponczu biszkoptów, posypać obficie kakao i wylać połowę masy serowej. Następnie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą masę
Szalona Kuchnia EwelinyKokosowiec na kakaowym biszkopcie Lubię robić to ciasto, bo jest proste w przygotowaniu i po prostu rozpływa się w ustach. Składniki : Biszkopt : jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem kokosowy: śmietana kremówka 36% 0,5 litra śnieżka 2 torebki czekolada biała 2 szt wiórki kokosowe 200 dag Dodatkowo : alkohol(...)nasączenia ciasta masło - 1 łyżka cukier - 1 łyżka Przygotowanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Krem kokosowy: Czekolady rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić
Kuchnia Danusisernik podbił serca moich gości. Delikatny, kremowy ser, wilgotny biszkopt i krem z batoników dały razem ciekawy efekt wizualny i smakowy. Wyszła z tego duża blacha eleganckiego ciasta. Doskonale sprawdzi się na imieninach, chrzcinach czy innych większych okazjach. Gwarantuję, że będzie smakował. *Najlepiej pasują tutaj batoniki z dodatkiem alkoholu ale można użyć dowolnych ulubionych. *Ładnie i równo się(...)kroi ale musi być przechowywane w lodówce. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 opakowania budyniu waniliowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię w ustach ciasto o smaku czekoladowo-kawowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. To propozycja dla czekoladoholików takich jak ja. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej, 300 ml śmietany(...)kremówki, 250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: biszkopty, 2 łyżki kawy mielonej, dżem z czarnej porzeczki, kakao WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Następnie dodajemy połączone ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (24x38cm), pieczemy ok. 15-20 minut
słodki bratekjest trochę inna wersja rafaello.Typowe rafaello jest bez pieczenia na krakersach lub herbatnikach przepis < TUTAJ > to ciasto jednak zrobiłam na biszkopcie ;).Kwaskowate maliny trochę zrównoważyły słodki krem :). Zapraszam :) SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy(...)kropel aromatu rumowego krem śmietankowy ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy do śmietanki 2-3 garście wiórków kokosowych WYKONANIE Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Mała w garnku mieszasię z Wami przepisem. Nie zrażajcie się ilością składników i pozycji przygotowania- wbrew pozorom, przy dobrej organizacji, to ciasto wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy że dzień wcześniej upieczesz biszkopt i sernik, a drugi dzień poświęcisz na krem i wykończenie. Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się(...)oznaczając profil @Kuchnia w czekoladzie. Będzie mi ogromnie miło💜Dodatkowo zachęcam do śledzenia mojego konta na Instagramie, jeśli jeszcze tego nie robisz 😁👉👉👉 https://www.instagram.com/kuchniawczekoladzie Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Sernik: 750g dwukrotnie zmielonego białego sera 5 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 ⅓ szklanki drobnego cukru
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Spód: Biszkopty okrągłe małe opakowanie ok 20 sztuk Pianka truskawkowa: Śmietana 30 % 600 ml Truskawki 500 g ( świeże lub mrożone) Galaretka truskawkowa 2 Mus truskawkowy: Truskawki 500 g (świeże lub mrożone) Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią spożywczą ( folię wyłożyć jeśli będziecie używać tak jak ja blaszki metalowej) dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia(...)łatwiej było ciasto wyjąć. Na nie ułożyć biszkopty. Pianka truskawkowa: Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z galaretką, Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać powoli galaretkę z truskawkami i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.( galaretka nie może być ciepła bo inaczej śmietana nam się zważy). Na biszkopty
Kulinarne przygodysezon na truskawki. Mam zatem dla Was super pomysł na sernik truskawkowy na zimno. Przygotowałam go w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Spód zrobiłam z kupnych podłużnych biszkoptów, nadadzą się jednak także herbatniki lub dowolne kruche ciasteczka. Jeśli szukacie inspiracji na inne proste desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia tutaj . Gdyby jednak bardziej zależało Wam na truskawkowych(...)śmietany kremówki 600 g truskawek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny + ok. 100 g biszkoptów na spód, 200 ml śmietany kremówki i truskawki do dekoracji Sernik truskawkowy – jak to zrobić? Dno foremki wykładamy biszkoptami. Na brzegi można włożyć paski folii, dzięki nim gotowy sernik będzie
CiastkozercyTruskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie, że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;) Składniki na biszkopt: 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, Sok z cytryny, Składniki na warstwę śmietankową: 750ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki zimnej wody, Ponadto: 500g truskawek. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy
Słodki Zakątek