biszkopt - 18139 przepisów (strona:233/1210)

Ciasto kolorowa dżdżownica 180

Ciasto kolorowa dżdżownica to połączenie miękkiego czekoladowego biszkoptu z lekką śmietanową masą i galaretką :). Proste ciasto na każdą okazje. Idealne dla miłośników żelek, robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki(...)ostałe składniki: 300 gram ( 1.5 opakowania) żelków w kształcie robaczków 3 galaretki zielone agrestowe 2 galaretki przeźroczyste 600 ml śmietany 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Blog kulinarny S9.PL
Śnieżny puch z brzoskwiniami 148

Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się je bardzo szybko.       SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 450 ml wrzątku, 2 śnieżki. 3 łyżki cukru pudru 350 ml mleka Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła(...)cukier, następnie mąką i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy twaróg oraz cukier. Na końcu dodajemy tężejące galaretki. Brzoskwinie z puszki osączamy

słodki bratek
CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM 3154

kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć! Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego. Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki! Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę, a ci, którzy do tej pory bali się(...)szpinakowych biszkoptów – sami spróbują je zrobić! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 5 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY

Ostra na Słodko
Tiramisu kawowe -zamiast kawy można dać inny zamiennik 229

składniki do tiramisu 6 żółtek 125 g cukru kryształu 1 duża paczka biszkoptów podłużnych 750 g serka mascarpone kawa rozpuszczalna kakao przygotowanie w blaszce o wymiarach 24 na 24 Dwie łyżki kopiate kawy zalać wrzątkiem 300 ml i maczać biszkopty i układać na blaszce, Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach. Jeżeli chcemy mieć(...)smak kawowy dodajemy na końcu ok 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, jeżeli alkoholowy to amaretto. Gotową masę podzielić na 2 części .Na ułożone biszkopty nałożyć 1 część masy potem nałożyć biszkopty maczane w kawie lub biszkopty dwu smakowe które można kupić w sklepach biedronki .Na to dajemy następną cześć masy i posypujemy kakao .Dajemy na parę godzin do lodówki

Moje Wyroby
BEZGLUTENOWE TIRAMISU 149

tiramisu, ale w wersji bezglutenowej. Można przygotować w tradycyjnej formie – czyli w większym naczyniu, albo w wersji „słoiczkowej” – dla każdego osobna porcja. Kremowa, serowa masa, biszkopty zanurzone w aromatycznej kawie, delikatny posmak marsali i ciemne kakao – czego chcieć więcej?! Chyba tylko dokładki ciacha i filiżanki dobrej kawy! Do przepisu użyłam bezglutenowych biszkoptów Savoiardi Schär(...)formie „kocich języczków”. SKŁADNIKI: * żółtka – 6 szt * białko – 3 szt * drobny cukier – 160 g * mascarpone – 500 g * bezglutenowe biszkopty Savoiardi Schär – 250 g DO NASĄCZENIA: * napar kawowy – 300 ml po zaparzeniu * wino Marsala – 60 ml DO POSYPANIA: * gorzkie kakao SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę zaparzamy, studzimy, przecedzamy, dodajemy Marsalę. Wyparzamy jajka, oddzielamy żółtka

Ostra na Słodko
TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI W SŁONYM KARMELU 240

gusta. Ja kocham migdały więc ciut więcej punktów dałabym temu z migdałami. Tak, czy siak, przepis Wam zostawiam, a Wy zróbcie tak, jak lubicie! PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWO -ORZECHOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY: *średnia tortownica - 6 jajek "L" - 9 łyżek drobnego cukru - 170 g gorzkiej czekolady - 6 łyżek mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę rozpuść w mikrofali (lub w kąpieli wodnej(...)pieczenia. Całość mieszamy delikatnie rózgą. Przelewamy do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.  Pieczemy do suchego patyczka. U mnie 160 stopni czas 35 - 40 minut. Biszkopt całkowicie studzimy - polecam zrobić dzień wcześniej wieczorem a rano zrobić masę i tort. KREM ORZECHOWY DO TORTU: - 150g orzechów w słonym karmelu (lub migdałów w karmelu) - 650 ml śmietany 36 % (mocno

SMYKWKUCHNI
Biszkopt genueński 437

Biszkopt genueński ma w swoim składzie dodatek masła. Kluczowe znaczenie ma temperatura jajek. Muszą być ogrzane i ciepłe, nie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu otrzymuje się więcej masy jajecznej. Jaja ubijamy w całości razem z cukrem.  Od klasycznego biszkoptu różni się tym, że jest mniej puszysty i dłużej świeży. Inspiracją do upieczenia biszkoptu był blog mojewypieki.com Składniki : 6 dużych(...)masy. Partiami dodajemy przesianą mękę, mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Na koniec dodajemy masło. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom.   Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm. Pieczemy 45 minut w 170st C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy (w formie

Słodki Zakątek
Knoppers 167

pyszne. A co powiecie na nieco odmienioną wersję knoppersa i to XXL? To jedno z tych ciast, które kuszą nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem. Lekki piegowaty biszkopt przełożony masami na bazie mleka w proszku i serka waniliowego to raj dla podniebienia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)łączymy. Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao zagotowujemy, dodajemy mleko w proszku oraz posiekane orzechy. Masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem. Żelatynę rozpuszczamy

Fascynacje Ani
Ciasto Gruszkowe marzenie 173

Ciasto gruszkowe marzenie to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu z puszystą masą serową, owocami i galaretką. Świetnie sprawdzi się zarówno zimą jak i latem. Łatwe w wykonaniu zaskoczy gości swoim smakiem :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody Pozostałe składniki(...)sera śmietankowego w wiaderku 300 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 puszka gruszek w syropie (możemy również użyć brzoskwiń) 2 galaretki ( ja użyłam przeźroczystych) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem

Blog kulinarny S9.PL
Deser tiramisu w słoiczkach 369

deser w słoiczku zawsze będzie szybszy. Tym razem szybciutka, słoiczkowa wersja włoskiego tiramisu – idealna mini porcja do podania, satysfakcjonująca i przepyszna. Składniki (na 4 porcje): około 14 podłużnych biszkoptów 200ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone łyżeczka cukru pudru lub do smaku Na poncz kawowy: łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100ml wrzątku pół kieliszka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania   Tworzymy(...)dodajemy do niej cukier puder, miksujemy minutę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami mascarpone i miksujemy do chwili połączenia składników – około 2-3 minuty.   Składamy deser – przycinamy biszkopty do wielkości dna słoików. Biszkopty namaczamy z obu stron w ponczu kawowym przez kilka sekund. Układamy warstwę na dnie. Na herbatniki układamy porcję kremu – około łyżki na słoik

Smaczna Strona
Cappuccino II – ciasto 124

proszku (400 g opakowanie) * 1 masło * 300 g serka homogenizowanego waniliowego * 1 szklanka cukru * 10-12  łyżek kawy cappuccino (suchej w  proszku) * 100 ml śmietanki 30% * biszkopty ok. 25 dkg Na polewę: * 1 czekolada * 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny * 1 łyżka masła Dodatkowo: * 3 łyżki kawy rozpuszczalnej * 1/2 szklanki wrzątku Blaszka 21×24 cm Kawę rozpuściłam(...)przegotowanej wodzie. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie. Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty. Polałam polewą. Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód

Pieprzyć z Fantazją
Łaciata Krówka – ciasto 119

budyń waniliowy * 1 cukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą(...)strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim. Było mi potrzebne

Pieprzyć z Fantazją
Kostka a la tiramisu 200

Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to ta kostka na pewno Wam posmakuje. Kostka a la tiramisu, to ciasto idealne na każdą okazję. Można je przygotować na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu na spotkanie przy kawie. Pamiętajcie, by dobrze nasączyć(...)bazie mascarpone, śmietanki, cappuccino i miodu. Najlepiej sprawdzi się tu miód płynny. Ja użyłam miód nektarowy lipowy Huzar . Dosłodziłam nim również kawę, którą nasączyłam blaty ciasta. Składniki: Na kakaowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżka naturalnego kakao nieco ponad 0,5 szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki

Słodkie okruszki
Rolada czekoladowa leśne polano 148

mojego własnego przepisu i nieco różni się od tradycyjnego wyglądu polana. Zapewniam Was jednak, że ta rolada czekoladowa jest przepyszna i na pewno sprawdzi się na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie, pozostałe: 1 torebka zielonej herbaty(...)czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 3,2% 40 g masła 60 g cukru 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Tort tęcza 259

zewnątrz nie wyróżnia się niczym niezwykłym. Przypomina wręcz tradycyjne torty, które zawsze przygotowujemy. Natomiast to przekrojeniu zaskakuje nas kolorowym wnętrzem. Tort składa się z kilku warstw. Każda warstwa posiada biszkopt innego koloru. Stąd właśnie nazwa tęcza. Przygotowanie tortu wymaga trochę cierpliwości i czasu, ponieważ każdy biszkopt należy przygotować oddzielnie. Warto jednak go zrobić, ponieważ jest przepyszny. Polecamy Wam również nasze(...)inne przepisy na ciasta . Składniki na biszkopt: 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 120 g mąki ziemniaczanej 360 g masła 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek 300 g mąki pszennej 6 łyżeczek mleka Składniki na masę: 500 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Składniki dodatkowe: Barwniki spożywcze w żelu (fioletowy, niebieski

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne