biszkopt - 17572 przepisów (strona:231/1172)

Ciastko jajko sadzone 469

były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie. Porcelana Bogucice z kolekcji  Krasatina. Składniki: Biszkopt: 4 jajka M 4 łyżki cukru 4 kopiaste łyżki mąki pszennej(...)galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30%  Dodatkowo: 2 galaretki bezbarwne 850 ml wrzątku morele w puszce   Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia

Ala piecze i gotuje
CIASTO KAPITAŃSKIE 138

Pyszne ciasto z kremem adwokatowym i biszkopcikami. Jak dla mnie bardzo smaczne, delikatny biszkopt, krem adwokatowy do tego delicje i bita śmietana. Ciasto nasączyłam pyszną herbatą Teekane Blasck Label  herbaty-czarne SKŁADNIKI :             biszkopt :  3 duże jajka 1/2 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 saszetki  herbaty TEEKANE Black Label Lemon(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijając dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do formy 25/30 i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % C. Studzimy ciasto .  Herbatę zaparzamy w dużym kubku, słodzimy i studzimy.  Masa - cześć mleka mieszamy z cukrem i zaczynamy ogrzewać, następnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Krówka 219

zabraknąć w moim domu na domowych imprezach,przez wiele lat-ostatnio sobie o nim przypomniałam i zrobiłam dla was-polecam gorąco-bo jest proste i naprawdę dobre.... Składniki: na biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl cukru 6 jajek 1 op. budyniu czekoladowego,lub toffi 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę budyniową: 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru(...)można pominąć) 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 200 g krówek 100 g margaryny 2 łyżki wody dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów  1 szkl herbaty do moczenia biszkoptów Przygotowanie: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać po jednym żółtka ,zmiksować.Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę ,budyń i proszek

Swojskie jedzonko
Tort Śmietanowo-Waniliowy z Wiśnią 157

dedykacją  dla najsłodszej chrześnicy pod słońcem od ojca chrzestnego. Więc musiało być różowo, słodko i „księżniczkowo” 😉 Bazą smakową była wanilia i śmietana, przełamana lekko kwaskowym dżemem z wiśni. Biszkopt został bardzo obficie nasączony cytrynowym nakropkiem, tak aby całość była bardzo miękka i wilgotna. Małej Księżniczce życzę wszystkiego najsłodszego, a Was zachęcam do wykonania tego tortu. Z oficjalnych źródeł wiem(...)Księżniczka Oliwia była zadowolona 😊   Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej Szymanowskiej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju łyżka mąki ziemniaczanej Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem, olej i dokładnie

Domowe ciasta
Euforia czekoladowo makowa 152

makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek - istna euforia smaków. Biszkopt: 8 jaj  8 łyżek cukru  8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i jeszcze raz mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, tej samej wielkości co blaszka w której piekł się biszkopt i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 200 g czekolady (dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 200 ml śmietany 30% 1 kostka

Cynamonowe szczęście
Malinowa rolada 101

Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, lekko kwaskowej, orzeźwiającej masy malinowej, delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa malinowo-serowa: 250g świeżych lub mrożonych malin 250g białego sera 250g(...)łyżki żelatyny 6 łyżek mleka 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 80g świeżych malin na dekorację Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia + film 118

tani przysmak, który z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. W sezonie letnim ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.     składniki na tortownicę 26 cm 200 g okrągłych biszkoptów 1 litr mleka 200 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny 2 opakowania galaretki truskawkowej, malinowej lub wiśniowej 500 g mrożonych owoców ( truskawek(...)się mleko stopniowo wsypujemy kaszę mannę i wszystko mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotową masę zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty przekładamy masę grysikową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów. Obie galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy

Smakowite Dania
Pijana wiśnia 147

Miękki kakaowy biszkopt z masą budyniową, pijanymi wiśniami z czekoladowym ganache.  Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna(...)mieszamy szpatułką do połączenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia( samo dno). Piekarnik nagrzewamy. Masę wylewamy do formy i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zeskrobujemy delikatnie wierzch biszkoptu i przekrawamy go wzdłuż na pół.  Masa: 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy oraz żółtka. Gdy mleko zacznie

kulinarne odsłony pati
SMACZNE CIASTO CAPPUCCINO + FILMIK 254

Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.  SKŁADNIKI :  6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C.  Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki. Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle  mieszając. Budyń będzie bardzo

Kulinarne Fantazje Marioli
TORT DWA MICHAŁY 2023

Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Tort Dwa Michały to połączenie dwóch przepysznych kremów: krem z michałkami klasycznymi i krem z białymi michałkami. Biszkopt genueński i konfitura owocowa dopełniają całości, która zadowoli niejednego fana słodkich tortów. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy cukierki w śmietance(...)Dzień 2: Robimy kremy michałkowe i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Tynkujemy kremem i dekorujemy orzeszkami. Rozpuszczamy cukierki w śmietance (dekoracja tortu). Dzień 3: Robimy krem michałkowy jasny i dekorujemy tort. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem

Słodki Pomysł
Biały torcik z musem jabłkowym 146

popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania. Bita śmietana dosłownie z odrobiną cukru, dopełnia fantazyjnego smaku. Bardzo polecam:) Biszkopt można przygotować nawet na kilka dni wcześniej, biorąc swój sprawdzony przepis. Po wystudzeniu owijamy folią spożywczą i robimy torcik dzień przed inauguracją:) Krem, mus do biszkoptu Na biszkopt o średnicy(...)ogniu. Ilość dodanego cukru, zależy od naszych upodobań. Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30 minut. Mus ma być gęsty!   Studzimy i dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie. Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie

Leśny Zakątek
CIASTO WUZETKA 84

Wuzetka to bardzo znane i popularne ciasto jeszcze z czasów PRL-u. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony śmietaną a na wierzchu polana ciemna polewa. Wuzetka jest bardzo prosta w wykonaniu a zarazem ma w sobie to coś, co sprawia, że przygotowujemy ją bardzo często. Idealna na imprezy, urodziny, ale też od tak po prostu do kawy. Znacie to ciasto? :) Składniki(...)blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm: Biszkopt: * 7 jajek * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * pół szklanki kakao ciemnego * pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić w misce na sztywną pianę. Kolejno dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i mieszać wszystko mikserem ustawionym na najmniejsze obroty. Następnie dodać

Zrób to smacznie
Tort Oreo 156

Tort z jeżynami , Tort Kinder , Tort Milka lub dla fanów jasnych słodyczy Tort Raffaello . A dla małych księżniczek znajdziecie Tort Jednorożec i Tort Elsa . Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Krem czekoladowy 500 g serka(...)Oreo (więcej, jeśli zamierzacie podjadać ;), 50 g gorzkiej czekolady na polewę, 1 łyżeczka oleju kokosowego – dzięki niemu polewa ma dobrą konsystencję i łatwiej zastyga. Jak zrobić Tort Oreo? Biszkopt dobrze jest upiec sobie poprzedniego dnia wieczorem, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Przygotowujemy go według tego przepisu . Ja wole piec 2 osobne blaty niż 1 duży. Dzięki temu łatwiej

Ciastkozercy