serka homogenizowanego o smaku naturalnym 250 ml śmietany 30% lub 36% 70 g cukru pudru 2 łyżki żelatyny (około 20 g) 125 ml mleka 3 banany opakowanie biszkoptów okrągłych (180 g) na budyń: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru Link do filmu z przepisem : Tort bananowy na zimno Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń i odstawię do wystudzenia : Budyń(...)olejem i wykładam papierem, dzięki olejowi papier nie będzie odstawał od foremki. Najlepiej z papieru wyciąć dno oraz paski na boki. 2 banany kroję w plasterki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami, na biszkopty nakładam połowę kremu Następnie układam plasterki banana jeden obok drugiego, na banany ponownie biszkopty i pozostały krem. Górę deseru wyrównuję nożem i posypuję okruszkami biszkoptów. Deser wstawiam
Uwaga Babcia Gotujebiszkoptami mam tak, że za każdym razem staram się urozmaicić jakoś przepis i zmieniam mąki, dodaję budyń , a ostatnio pomyślałam o dodatku kisielu. W środku powstały małe, pomarańczowe kropki, a samo ciasto zyskało nowy, lekko żurawinowy smak :) Pierwsza warstwa na biszkopcie to domowy mus jabłkowy z dodatkiem galaretki, a wierzch to lekka, delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych(...)nadzieję, że macie lepszą pogodę za oknem, bo u mnie niestety ciągle przelotne opady i zachmurzone niebo (kot oczywiście śpi cały dzień z przerwami na miski :D). Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie kisielu żurawinowego bez cukru (58 g) ok. 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej (do dopełnienia szklanki
FitKotŚmietanowo- galaretkowe wnętrze z jagodami ukryte pomiędzy dwoma biszkoptami. Dodatkowej słodyczy nadaje mu bita śmietana z utartą czekoladą. Składniki biszkopt (tortownica 21 cm) 3 jajka 3/4 szkl mąki 1/2 szk cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 18 % 1 galaretka agrestowa Gellwe 1 galaretka z owoców leśnych Gellwe 1 mały słoik jagód w soku 250 g śmietany(...)około 35 minut w 180 stopniach. studzimy. 2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %. 3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód, dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam. Składniki : Na biszkopt: 3 jajka (L) 80 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)gotującej się masy rabarbarowej dokładnie wymieszać gotując ok 1 minuty zdjąć z ognia.' 2. Do gorącej masy wsypać obie galaretki i wymieszać do połączenia. Przestudzić. 3. Na biszkopt: Jajka starannie oddzielamy. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Gdy otrzymamy sztywną pianę pojedynczo dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, Delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Masę przekładamy
vaniliowoczekoladowatort tak i na ten składa się kilka etapów przygotowania. Praktycznie nie ma znaczenia czy pieczemy torcik czy tort . Zajmuje to tyle samo czasu. Tort wymaga przynajmniej 2 rzeczy: biszkopt i krem, a ten jeszcze bezę . Poza tym odrobina kreatywności w dekorowaniu jest bardzo wskazana. Dodatkowy plus to zrobić ładne zdjęcia, aby pochłonąć tort oczami…he, he…Śliniłam(...)torty przystrojone rustykalnie. Shabby chic…to coś dla mnie, bo mogę ukryć niedobór artystycznych umiejętności. Torcik czekoladowo bezowy Składniki: Okrągła forma o średnicy 18 cm, wysoka 15 cm Biszkopt czekoladowy 4 jajka 150 g cukru 50 g pszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao tłuszcz do wysmarowania formy Beza 75 g białka
codojedzeniaDoskonałe ciasto pomarańczowe na biszkopcie z owocami. Najpierw robimy remanent w kuchni żeby zobaczyć co możemy upiec i potem, to już łatwizna. Biszkopt: 6 jaj, szczypta soli, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. mąki, 1 budyń. Do miksera wkładamy po kolei produkty i miksujemy- potem przelewamy do foremki. Masa serowa: 1 kg twarogu, 4 jajka, 1 szkl(...)cukru, skórka otarta z dwóch pomarańczy i sok z dwóch pomarańczy, można dodać trochę śmietany. wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt pieczemy 25 min w 180 st.C -- Na podpieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy dalej. -- Po 30-40 min. ciasto jest upieczone i takie po wystudzeniu możemy już podawać. -- Jeżeli chcemy je urozmaicić, dodajemy na wierzch wystudzoną galaretkę
chleba naszegoDrugi z tortów, jaki przygotowywałam na swoje urodziny. Ten, w przeciwieństwie do poprzedniego, jest przede wszystkim mniej słodki i ma owoce zamiast cukierasów ;) Ciemny biszkopt nasączyłam lekko rumowym, kawowym ponczem, przełożyłam malinowym dżemem i kremem kawowym z odrobiną zmielonej kawy dla podkreślenia smaku, po czym udekorowałam świeżymi malinami. Całość lepiej zrobić wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia, a układanie owoców można(...)zostawić na ostatnią chwilę. Polecam, tort jest pyszny :) Składniki Biszkopt jak tutaj ( klik ), upieczony w tortownicy o śr. 20 cm Nasączenie 150 ml zaparzonej kawy łyżka cukru 3 łyżki ciemnego rumu Do kawy dodać cukier, wymieszać, aż się rozpuści. Wystudzić, dodać alkohol. Krem 500 g śmietany 36% 3 łyżki cukru 375 g mascarpone 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki zmielonej
Słodkie inspiracjedużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia ciasto, stanowi jeden z ulubionych deserów mniejszych i większych łasuchów. Składniki: Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju Składniki na masę: 1 puszka brzoskwiń w syropie(...)śmietany kremówki 30% 600 g serka homogenizowanego 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki żelatyny Opis przygotowania: Na początku przygotowujemy biszkopt. Możemy użyć kupionych biszkopcików, ale proponuję upiec własny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywną masę i dodajemy do tego szczyptę soli oraz cukier. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Do piany dodajemy
Ciastka i ciastapokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli, aż prosi się o słodkie połączenie z kremem z białą czekoladą oraz wyrafinowanym smakiem kakaowego biszkoptu . Razem tworzą jedność, którą tylko oprawca-łasuch może rozdzielić. Jeśli nie macie oporów, śmiało pogrzeszcie dziś troszeczkę. Zacznijcie od słodkiego c iasta z truskawkami, a potem... dajcie się ponieść uniesieniom(...)zachwytom ( nie tylko słodkim ). Składniki ( na blachę o wymiarach około 25x25 cm ) * szklanka o pojemności 250 ml Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru
kolorowotorcikowocałość jest spójna. Ciasto jest przyjemnie słodkie i myślę, że fajnie też się prezentuje. Mojej rodzinie bardzo zasmakowało i myślę, że wpisze się na stałe do mojego wypiekowego repertuaru:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa jasna: 150 g masła(...)pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Gorące ciasto wyciągamy z blachy, delikatnie zdejmujemy papier. W przypadku gdyby „skórka” biszkoptu oddzielała się od niego, ją również delikatnie usuwamy (ciasto będzie się ładniej prezentowało bez niej). Przykładamy do boku ciasta cwibakówkę i odkrawamy pas o jej szerokości (to będzie spód ciasta). Pozostałą
Smaki Na Talerzupierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: biszkopt (link) masa: - 200 gram kaszy jaglanej - mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą) - ok. 200 ml syropu z brzoskwiń - 3 łyżki żelatyny - brzoskwinie z jednej puszki(...)śmietanki 30% dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Przygotowuję biszkopt: Dokładnie opisałam wszystko w tym linku. Przygotowuję masę: Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się gładką, jednolitą masą. Brzoskwinie
Wielopokoleniowojego szóste urodziny w... Październiku . Był to tort błyskawiczny; dowiedziałam się, że mam go przygotować dzień przed planową imprezą. Użyłam więc sprawdzonego przepisu na wilgotny i miękki kakaowy biszkopt, który przełożyłam pysznie czekoladowym kremem. Jeśli chodzi o dzieci, to jest to połączenie zawsze trafione. Dekoracja to twarz jednego z wojowników z tak ostatnio popularnego Lego Ninjago. Niebieski, zdaje się(...)Oczywiście, tort możecie udekorować dowolnie. To tylko moja propozycja. Warto się jednak na niego skusić, jeśli lubicie czekoladowe smaki. Mus bowiem wyszedł cudownie delikatny, i w połączeniu z biszkoptem rozpływa się w ustach. Ciężko oprzeć się dokładce... Tort czekoladowy Lego Ninjago Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta...czy po Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota. Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE . Składniki: Biszkopt: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony biszkopt wyjąć na deskę przykrytą ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Odłożyć do ostygnięcia. Czekoladę połamać, przełożyć do suchej, najlepiej plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą
kolorowotorcikowoCiasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki(...)szklanki i wymieszać proszek budyniowy z ksylitolem w zimnym mleku). Dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń wylać na przestudzony biszkopt. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z galaretką i wylać na warstwę budyniową. Schłodzić w lodówce przez
FitKot