biszkopt - 18139 przepisów (strona:186/1210)

Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 187

kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek(...)którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce posypanej lekko grubym cukrem. Zwinąć biszkopt razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Cycki murzynki 235

zbyt optymistycznie, o grillu mogę na razie pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę  i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe

Ciasteczkowy Potwór
Ambasador 228

warto by było go wypróbować przy najbliższej okazji. I tak tez zrobiłam i naprawdę wcale nie żałuję. Polecam tym wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Biszkopt biały: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru Masa: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czerwone galaretki(...)owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy Wykonanie: Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier, dodać żółtka roztrzepane z 4 łyżkami zimnej wody, chwilę ubijać na koniec połączyć mąką. Delikatnie wymieszać i piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić

Ciasteczkowy Potwór
Raffaello z adwokatem 213

samym pracochłonne. No ale jak ktoś lubi pieczenie i zachwycone miny pałaszujących nasze wypieki, to na przeszkodzie na pewno mu nie stanie pracochłonność pieczenia:)   Składniki na biszkopt : 6 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Ubić pianę z białek i cały czas ubijając dodać cukier kryształ i cukier(...)samym lśniące i nie będzie w nich wyczuwalny cukier kryształ, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy je z pianą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 o C. Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu

In my kitchen
Ciasto anielskie 223

warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:)     - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu(...)przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką

In my kitchen
Kopciuszek 516

zaglądnęłam do książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zaglądnęłam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho! Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam. M.in. nasączyłam biszkopty herbatą z rumem:) Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je 7 lat temu, kiedy zaczynałam prowadzić mojego poprzedniego bloga "Pysznie, pyszniutko":) Jacież... ale ten czas leci:)  Biszkopt jasny: Składniki(...)przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru

In my kitchen
Jubileuszowe ciasto 301

imprezę urodzinową czy imieninową, itp. O tego typu ciastach mówię: ciacho pokazowe:) Warto upiec. Składniki na formę o wymiarach 21x32 cm (lub kilka cm większą): Upiec dwa cienkie jasne biszkopty - wg Siostry Anastazji:) Ja upiekłam jeden            Biszkopt: 7 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru

In my kitchen
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 309

jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)  Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki na masę serową: 500 g sera białego; 120 g masła lub margaryny; 200 g cukru pudru; 3 jajka; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony

In my kitchen
Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą 306

Dziś zapraszam na pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami. Do nasączenia biszkoptu użyłam pysznej herbatki  Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY , którą dostałam do testowania od sklepu  Sir William's Tea . SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Ptasie mleczko: 1 puszka mleka(...)niesłodzonego, 2 opakowania galaretki zielonej, Dodatkowo: 200 ml mocnego naparu herbaty Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY  1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki czerwonej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cmx35cm, wyłożoną papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wykwintny truskawkowiec 172

nazwą "truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla "truskawkowyjadaczów" :)   'wykwintny tuskawkowiec' Składniki: * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm): - 50g masła - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka(...)masło. Zmiksować do połączenia się składników.  Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 15-20 minut ( do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, biszkopt przełożyć (razem z papierem)  do keksówki i delikatnie docisnąć brzegi. Wystudzić. W między czasie przygotować masę truskawkową. Połowę truskawek zmiksować w blenderze. Obie galaretki rozpuścić

CookYourself
Ciasto cappuccino z wiśniami 417

Składniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy

Kuchnia domowa Ani
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 367

blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.   Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu(...)blat aby masa się wyrównała i równo upiekła. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni w termo-obiegu przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczamy formę na podłogę, ciasto studzimy w tortownicy. Biszkopt nasączamy kompotem z wiśni wymieszanym z wiśniówką. 750 ml wody zagotowujemy i rozpuszczamy

Mania Gotowania
Tort truskawkowy z kokosem + film 214

zazwyczaj tort ale  mimo prosty w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę                biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia               krem  500 ml śmietany(...)dodatkowo  250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych 1 opakowanie śmietan fixu 70 dag truskawek przepis          biszkopt 4 Białka ubijamy na sztywną pianę , powoli wsypując szklankę cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Pianę mieszamy z  4 żółtkami. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną

Smakowite Dania
Truskawkowa kostka 2405

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze  mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę

Monia miesza i gotuje
Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym 1643

Jedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka(...)miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut. W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier

Smakowy Raj