przypominających liście mlecza. Nie przepadam za bardzo ostrym jak dla mnie smakiem rukoli. Jednak ze względu na jej nieocenione walory zdrowotne próbuję włączyć ją do diety. W zestawie z ananasem i kiwi smak rukoli mocno łagodnieje. Jeśli również nie przepadasz za rukolą daj jej szansę - w tym zestawie może ją polubisz! Na pewno warto wykorzystać rukolę w kuchni. Niepozorne zielone(...)wrzody żołądka. Zawarty w niej cynk przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, zaś aminokwasy (odpowiedzialne za ostry smak) działają antywirusowo i oczyszczają z toksyn. Składniki: 2 garście rukoli 1/4 ananasa 2 kiwi 1 małe jabłko 1 mała pomarańcza 1 banan - opcjonalnie 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia - opcjonalnie kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju lnianego Wykonanie: rukolę dokładnie wypłukać i odwirować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Koreczki ananasowe - co tu dużo pisać ... oryginalny wygląd, łatwość i szybkość wykonania, niepowtarzalny smak :) Składniki : owoc ananasa polędwica wieprzowa oliwki zielone małe opakowanie kiełków brokułu Przygotowanie : Z owocu ananasa odkrój całą skórkę i dosyć dokładnie z wszystkich ciemnych punkcików ze skórki. Przekrój na "4" i powycinaj z ukosu stwardniałe środki. Każdą z ćwiartek potnij na małe kawałki, zawiń
Mechanik w kuchniliście włoskiej kapusty. Wiadomo kapusta to baza zdrowej diety i najlepiej jeść ją na surowo. Kapusta włoska obok jarmużu to dwa najlepsze zimowe surowce na zielony koktajl. Kapuście towarzyszy ananas i dodatek pestek "owocu życia"- granatu. Zapraszam na następny zielony, przetestowany jeden ze smaczniejszych zimowych koktajli. Dominuje głównie miły posmak owoców, poniewaz kapusta jest zupełmie neutralna w smaku. Składniki(...)porcje: 2 liście kapusty włoskiej 1/4 ananasa 1 jabłko pestki z 1/4 granata 1 banan odrobina oleju okolo 1 szklanki wody mineralnej Wykonanie: owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z przeciętego granatu uwolnić pestki odzielając je od białej osłonki. Umyć liście kapusty i pokroić je w paski na dno kielicha blendera wlać wodę mioneralną, następnie dołożyć pokrojone owoce, liście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatniej chwili, gdy goście są już w drodze. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka (ok 40-50 dag) 200 g sera żółtego w kostce 1 czerwona papryka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki majonezu duża garść orzeszków ziemnych solonych (można pominąć) sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do kurczaka (u mnie Pikantny kurczak(...)złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 2. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubszych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. 3. Paprykę pokroić w kosteczkę. 4. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić. 5. Kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy, można dodatkowo przepłukać je lekko na sitku. 6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce
Kto ugości moich gości?jesienne zachmurzenie oraz zimno. SKŁADNIKI : 1 dużą paprykę czerwoną (lub żółtą) 2 średnie marchwie 1 dużą cebulę 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę ananasów 2 łyżki masła 1 łyżkę brązowego cukru keczup ok 150 ml sól do smaku 1 łyżkę mąki ziemniaczanej piersi z kurczaka 1 szt olej do smażenia(...)zapałki marchew, po czym posypujemy ją łyżką brązowego cukru i całość przez chwilę karmelizujemy. Tak przygotowaną marchew wrzucamy do naszego garnka z papryką i cebulą. Do tego dorzucamy pokrojony ananas z puszki oraz jego sok, oraz całą kukurydzę z puszki. Wszystkie składniki mieszamy, po czym dodajemy keczup. Ilość keczupu zależy on naszych preferencji. Wszystkie składniki stworzą razem smak słodko-kwaśny
Basia w kuchniJeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka
Kuchenne Wariacjeblue curacao 210 ml soku ananasowego 3-4 kostki lodu WYKONANIE Do szklanki drinkowej wrzucić lód, wlać rum, sok ananasowy, na końcu blue curacao. Udekorować owocami tropikalnymi (u mnie ananas i figa). Uwagi: Sok ananasowy nie może być bezbarwnym napojem, bo nie uzyskacie odpowiedniej barwy drinka. Sok musi być koniecznie jasno żółty jak ananas
Passions hobbies lifeciepłych dni w tym roku. Piękna złota jesień wita nas promieniami słońca, więc i my powitajmy ją owocami. Niezastąpione trio banan, słodkie i dojrzałe mango, oraz soczysty ananas. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 dojrzałe mango 1 banan 4 plasterki ananasa 1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Owoce obieramy i kroimy
ChilliJemyłyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanego ananasa 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Ciasto wyjdzie najlepsze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Na wstępie w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej zmiksować jajka(...)olejem i miodem. Połączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka
Przepysznik - BLW i nie tylkopierś z kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 marchewka - 1 czerwona papryka - 100 g kukurydzy z puszki - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 5 plastrów ananasa - sól, pieprz - szczypta chili - 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao - 60 g makaronu nitki z brązowego ryżu Tao Tao Składniki na 2 porcje. Kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę(...)lekko zrumieni dodajemy troszkę wody żeby się nie przypalił. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na zapałki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, ananasa pokrojonego na kawałki oraz sos. Na koniec całość doprawiamy. Makaron ryżowy lekko solimy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po pięciu minutach makaron jest gotowy. Na talerz nakładamy makaron a na niego
Kuchenne Wariacjelubimy, prawda? Często Wam powtarzam, ze kuchnia jest do przygotowywania pysznego jedzenia, a nie do urabiania się po łokcie ;) Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie marchewki 1 puszka ananasa - użyłam Happy Frucht sól do smaku 1 łyżka oleju. Kalafiora dokładnie wypłukać, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć również na grubej tarce jarzynowej. Ananasa pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle makaronowe(...)czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie , ananas SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. BUDYŃ: Do 0,5 szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy
Ostra na SłodkoSkładniki: rulon ciasta francuskiego ananas z puszki cynamon gruby cukier białko Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na kwadraty, na każdym umieścić połówkę krążka ananasa, ostrożnie posklejać brzegi. Posmarować białkiem, posypać cukrem i cynamonem. Piec około 20 minut w 190 stopniach. Przepis pochodzi ze strony White Plate
Moja Galeria SmakuSkładniki na 4 porcje: 1 ananas 1 mango pół szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 szklanka soku pomarańczowego Ananasa i mango obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować i podawać od razu. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Moja Galeria Smaku