boczek - 14002 przepisów (strona:404/934)

Zapiekanka makaronowa 277

skąd pochodzi..ale prawdopodobnie z książki Kuchnia Polska.. 25 dag średniego makaronu (kolanka, penne, rurki, świderki, krajanka, muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku  1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki  1 mała puszka pomidorów w zalewie  3 łyżki margaryny  1/2 szklanki gęstej śmietany  1 łyżka oleju(...)odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Zalewajka 259

smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, majeranek Ziemniaki myjemy, obieramy(...)sporym garnku i zalewamy wodą, ale tylko tyle, by wszystko przykryła, nie więcej. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W tym czasie dość mocno podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodajemy go do wywaru. Czosnek siekamy, lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zrumieni. Ją również wrzucamy do garnka. Teraz

Ratunku obiad
Zielone wspomnienia - bob 212

wiele lat pozniej odkrylam, ze z bobu mozna zrobic wiele ciekawych potraw. Dzis jest to salatka, na ktora wszystkich zapraszam :) Salatka z bobem skladniki: 300g bobu 4 plasterki wedzonego boczku 4 male ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy(...)zimna woda, obieramy ze skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu. Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki. Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek. Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy

Przysmaki Karolki
Z mysla o swietach. Zurek. 258

butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni. Zurek wielkanocny skladniki: peczek wloszczyzny 500ml zakwasu na zurek 300g bialej kielbasy 1 duza cebula 100g wedzonego boczku 2 liscie laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 lyzka majeranku 2 zabki czosnku sol, pieprz 125 ml smietany jajko na twardo - po 1 na osobe 750ml wody wykonanie: Z wloszczyzny(...)wody przygotowujemy wywar. Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut. Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane. Podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pol. Smacznego! Przepis zamieszczam

Przysmaki Karolki
Roladki z piekarnika 278

Roladki drobiowe z piekarnika skladniki 2 duze piersi kurczaka lub 4 male 50g pistacji 1 galazka tymianku 3 lyzki serka smietankowego typu Almette czarny pieprz swiezo mielony 4 plastry boczku wedzonego mielona papryka slodka ewentualnie sol wykonanie: W mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej(...)osuszamy i rozbijamy. W przypadku duzych kawaklow dzielimy je na 2 mniejsze. Mieso doprawiamy delikatnie slodka papryka w proszku i ewentualnie sola. Na kazdym kawalku miesa ukladamy po plasterku boczku wedzonego, a nastepnie smarujemy calosc serkiem z pistacjami. Zwijamy w rulonik. Mieso ukladamy na kawalku folii aluminiowej i zwijamy kazda porcje osobno. Pakunki umieszczamy w naczyniu zaroodopornym lub na blaszce

Przysmaki Karolki
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 241

ptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę(...)kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Wszystko ściągamy z patelni do miseczki

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 204

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki(...)odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować

Przysmaki Karolki
Krem brokułowy z migdałami 199

dyni, to ulubione dania moich córek, a jeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest. Krem brokułowy z migdałami 2 woreczki mrożonych brokułów 150 g wędzonego boczku 1 cebula około 500 - 750 ml bulionu 3 garście startego sera cheddar sol, pieprz  ostra papryka mielona 4 łyżki migdałów w płatkach wykonanie Migdały prażymy na suchej patelni. Odstawiamy(...)Boczek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy następnie brokuł. Zalewamy bulionem i gotujemy do chwili aż brokuł będzie miękki, ale nierozgotowany. Zupę miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu, doprawiamy sola pieprzem i papryka. Dodajemy ser i podgrzewamy do chwili aż się roztopi. Zupę podajemy z posypka z prażonych migdałów

Przysmaki Karolki
Szparagi. Białe wino. Kurczak. 237

kupuje ich więcej, a potem przyrządzam wypróbowane już wcześniej dania lub jak tym razem coś zupełnie nowego.  Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które(...)główki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet owijamy plastrem wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu

Przysmaki Karolki
Malinowa Charlotte 99

koniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie

Słodki sentyment
Szarpany boczniak 82

Boczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą.  Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego można wyczarować wiele rzeczy, a pamiętam, że kiedy wchodziły na rynek ponad 20 lat temu, to były reklamowane jako zamiennik ziemniaków. Z tego to akurat

Kryzysowa Książka Kucharska
Bigos 96

lubicie! To pod spodem, to moja propozycja i smak wyniesiony z babcinego domu. Arek Gie Składniki:         1,5 kg kiszonej kapusty 500 g surowego boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 400 g kiełbasy podwawelskiej 100 g pieczonego boczku 2 duże cebule 2 łyżki smalcu z kaczki 30 g suszonych grzybów 1 łyżeczka pieprzu

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania