Bigos

Bigos

Bigos

Z bigosem jest jak z racją, każdy ma swój przepis, a co dom to inna wersja. Początki bigosu w Polsce były burzliwe — nazywano tak potrawę z siekanego mięsa w galarecie, potem określano tym słowem styl siekania kapusty. Jeszcze inna wersja podaje, że ta nazwa oznacza dwoistość i jest zlepkiem słów łacińskich: bi to podwójny a gos to smak. Odnosiło się to do połączenia białej, słodkiej kapusty z jej kiszoną wersją. Mnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa sw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu ladykitchen

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak suszyć grzyby?

Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Lady Kitchen

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

bigos, kapustą, grzyby, mięso, kapusta kiszona, jabłka, kiełbasa, śliwka, boczek, przepisy na święta, pomidor, sok, por , wołowina, impreza, karczek, ciasto, syrop, miód, przystawki, biała kiełbasa, czerwona kapusta, lekkie ciasto, ciasta z jabłkami, ciasto ze śliwką, suszone pomidory, fajne ciasta

Inne przepisy z ladykitchen

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.