boczek - 14002 przepisów (strona:405/934)

Boczek z piekarnika 86

mówię Wam! taki piękny kawałek mięsiwa był, że aż szkoda było go nie wziąć! A, że ze słodkiego, boczek lubię najbardziej, to "przytuliłem" go, zapodałem do "solaryjum"...i jaki piękny, opalony, nawet momentami mocniej. Dokładnie tak, jak "lubiem"! Polecać nie muszę, ale zaoferuję popełnienie. Popełniajcie, jak i ja to zrobiłem! Arek Gie           Składniki(...)surowego boczku 3 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs 50 ml oleju         Przygotowanie:         Mięso myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Nakłuwamy.  Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z przyprawą i olejem.   Przygotowaną  marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.   Pieczemy

R'n'G Kitchen
Koreczki i kanapeczki imprezowe 108

łososia Szaszłyki owocowe Kanapki angielskie Mini kanapeczki choinki Koreańskie kanapki z ziemniakami – czyli Gamdziasendłici Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Kanapka z boczkiem BLT Tosty z awokado i jajkiem Kanapka z masłem orzechowym i bananem Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą żubrową Grzanki z ziołowym serkiem i salsą pomidorową Wege kanapki(...)pomidorem Kanapki z kalarepy Grillowane kanapki z serem białym Boczniaki szarpane w bułce Kanapka z awokado i solonymi migdałami Kanapka z jajkiem na wypasie Kanapka na ciepło z boczkiem i podagrycznikiem Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kanapka z szynką i serem Spring rolls wegetariańskie Onigiri z tuńczykiem Wrapy ze śledziem Wrapy z kurczakiem

Dorota Smakuje
Faszerowane filety z kubka 85

Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 100g kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella) 1 łyżka masła sól, pieprz Farsz: 10dkg boczku wędzonego 1 nieduża cebula kilka pieczarek 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz     *** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smażymy

Blog z Apetytem
Prosty przepis na grochówkę 112

rozpoczyna – może warto tej zupie się przyjrzeć ? Lubicie? Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna po prostu! Można ja przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa np boczku czy żeberek. Można podać w towarzystwie pieczywa. PROSTY PRZEPIS NA GROCHÓWKĘ Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule 5 łyżek oleju 25 dag wędzonego(...)boczku lub kiełbasy – pomijamy w wersji wegetariańskiej 1 kg ziemniaków 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku sól pieprz 5 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe Jak łatwo zrobić zupę grochówka: Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia, najlepiej na noc. Po tym czasie groch kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aż ta będzie czysta. Cebule kroimy

Dorota Smakuje
Orzeszki z kajmakiem 90

średniej wielkości, robiłam kulki o średnicy jak moneta 20groszy), zamykać formę, piec do zarumienienia na średnim ogniu, odwracając w międzyczasie formę. Upieczone połówki delikatnie wyjmować z formy, ostudzić. Jeśli boczki będą nierówne, można je obłamać lub obciąć. Orzechy posiekać, wymieszać z masą kajmakową. Obcięte boczki można również dodać do masy kajmakowej.  Połówki napełniać masą, sklejać. Masę kajmakową można zrobić

Obiad gotowy
Terrina z królika 90

cebulką Terrina z królika. składniki na ok. 10 porcji: 1 królik wytrybowany z kości (ok. 1 kg czystego mięsa) olej do posmarowania formy 500 g karkówki wieprzowej 250 g boczku 2 szalotki suszony tymianek sól i świeżo zmielony pieprz mielona gałka muszkatałowa drobno posiekany estragon 2 łyżki brandy 1 jajko 5 łyżek słodkiej śmietany 8 liści laurowych 8 gałązek świeżego(...)tymianku Terrina z królika , przepis krok po kroku. Wszystkie gatunki mięsa płuczemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Mielimy karkówkę razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i obraną szalotką. Następnie dodajemy przyprawy, posiekany estragon ( bez liści laurowych i świeżego tymianku) , wlewamy brandy, dodajemy jajko i słodką śmietanę. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze masę mięsną do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klops z mięsa z kaczki gotowanej 74

Składniki : ok. 70 dag ugotowanego mięsa z kaczki ok. surowego boczku duża cebula kilka suszonych grzybów 3 jajka  ok. 5 łyżek kaszy manny sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie : Ugotowane mięso z kaczki oraz surowy boczek zmielić Dodać jajka, kaszę mannę, przesmażoną, wpierw pokrojoną na drobno cebulę oraz rozkruszone grzyby oraz przyprawy, doprawić do swojego smaku- wyrobić najlepiej ręką

Proste Potrawy
Przepis na roladki śniadaniowe na ciepło 96

Roladki z boczkiem na ciepło      Oliwka zjadła trzy i stwierdziła, że się najadła. Roladki są bardzo sycące. Nie potrzeba wiele, by zaspokoić głód.  👉Jak zrobić obiad bez węglowodanów❓    Jak mi Agnieszka klarowała jak chce to zrobić, to za chiny nie mogłem zatrybić o co biega... Nieraz to co łatwe i proste nie jest oczywiste(...)białkowy.    Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Jak zrobić ROLADKI zapiekane w piekarniku na śniadanie❓ - Przepis na przekąskę na imprezę       Składniki: boczek surowy wędzony lub parzony w plastrach chuda kiełbasa ogórek kiszony mozzarella w kulkach wykałaczki Przygotowanie: Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa grochówka 85

zawsze kiedy robi się chłodniej gotuję duży gar. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna po prostu! Można ja przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa np boczku czy żeberek. Można podać w towarzystwie pieczywa. PRZEPIS ZUPA GROCHÓWKA Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule 5 łyżek oleju 25 dag wędzonego boczku

Dorota Smakuje
Placki warzywne z gulaszem z nóżek grzybowych 88

łopatki 2 szklanki, ciemnego bulionu dobrej jakośc i (jeśli nie masz swojego, może być z kostki np. mięsny) 1 marchewka 1 cebula, raczej mała kawałek wędzonej słoninki lub tłustego boczku 3-4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta mielonego kminku sól, pieprz czarny do smaku mąka pszenna rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu dodatkowo: smalec wieprzowy do smażenia (sprawia(...)złocisty kolor. Nie zostawiaj mieszanki na dłużej niż 20 minut, bo zrobi się wodnista, a placki nie będą chrupiące. Czas na gulasz Na patelni wytop posiekaną drobno słoninkę ( lub boczek). Podsmaż na niej szynkę pokrojoną w małą kostkę. Mocno, aż dostanie piękne, brązowe „pieczątki”. Im lepiej podsmażone mięso, tym smaczniejszy gulasz Dorzuć pokrojoną cebulę i ponownie smaż

Ogrodnik w podróży
Jak ugotować jajko w koszulce 78

jaja ostygną, delikatnie stłucz skorupkę, ale nie obieraj jej całkowicie. Krok 3: przygotowanie koszulki Teraz przystąp do przygotowania koszulki dla jajek. Możesz wykorzystać ulubiony dodatek, na przykład szynkę, boczek lub szpinak. Rozłóż go na desce do krojenia i delikatnie zawiń jajko w koszulkę. Możesz również użyć folii spożywczej, jeśli wolisz. Upewnij się, że koszulka jest dobrze zamocowana wokół jajka. Krok(...)podniebienie. Wypróbuj różne warianty i ciesz się różnorodnością smaków. Faq Czy mogę użyć innych dodatków w koszulce? Oczywiście! Jajka w koszulce można przygotować z różnymi dodatkami, takimi jak szynka, boczek, ser, lub warzywa. Ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i preferencje smakowe. Czy mogę dodać przyprawy do jajek w koszulce? Tak, możesz dodać ulubione przyprawy do jajek w koszulce, aby wzbogacić

Ania i Marcin gotują
Roladki z polędwicy wieprzowej 73

polędwicy wieprzowej oraz podzielimy się kilkoma wskazówkami, które sprawią, że Twoje danie będzie wyjątkowe. Składniki Przygotowanie roladek z polędwicy wieprzowej wymaga pewnych składników. Oto lista niezbędnych produktów: Polędwica wieprzowa Boczek Oliwki Kapary Cebula Sól i pieprz Bulion warzywny Czerwone wino Olej Zioła (np. rozmaryn, tymianek) Przygotowanie Aby przygotować roladki z polędwicy wieprzowej, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Oczyść polędwicę(...)błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie delikatnie rozwałkuj mięso, aby uzyskać cienkie plastry. Na plasterku polędwicy połóż kawałek boczku, kilka oliwek, kapary oraz cienko pokrojoną cebulę. Posól i popieprz. Zwiń całość w formie roladki i zabezpiecz wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony, aż staną się złocisto-brązowe. Dodaj czerwone wino i bulion warzywny. Gotuj na małym

Ania i Marcin gotują
Racuchy na maślance: tradycja w nowoczesnym wydaniu 104

dodatkami. Klasyczne podanie z cukrem pudrem i dżemem zawsze jest trafione, ale można zaoferować nowoczesne wariacje, takie jak świeże owoce, bita śmietana, syropy smakowe, a nawet słone dodatki jak boczek czy ser. Przygotowując racuchy na maślance dla swoich gości, można zaaranżować "stację dodatków", pozwalając każdemu na stworzenie własnej, wyjątkowej wersji tego tradycyjnego przysmaku. Poniżej kilka inspiracji: Klasyczne połączenia: cukier puder(...)nawet prażone płatki migdałowe dodają tekstury i bogatego smaku. Wytrawne wersje : dla miłośników wytrawnych smaków, racuchy na maślance można podać z kwaśną śmietaną, łososiem wędzonym, a nawet cienkimi plasterkami boczku czy szynki. Twórcze kombinacje: eksperymentuj z nietypowymi połączeniami, takimi jak masło orzechowe z bananami, sos czekoladowy z malinami, czy nawet ciepłe sosy owocowe. Jak przechowywać i odgrzewać racuchy Zachowanie świeżości

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kurkami, ziemniakami i oscypkiem na złoty Październik 101

otulające danie złotej jesieni, które rozpieści podniebienia tak w słoneczne, jak i szare popołudnia. Do tego jeszcze garść zielonej pietruszki w farszu oraz kwaśna śmietana i karmelizowana z boczkiem cebulka do podania. Te pierogi to oda do babiego lata i pierwszych szeleszczących pod stopami liści, która łagodnie wypełnia brzuchy złotą dobrocią i ciepłem :) Zagniatajcie ciasto i podsmażajcie kurki i niech(...)czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego wędzonego oscypka  sól i pieprz do smaku Do podania: kwaśna śmietana okrasa z cebuli i/lub boczkiem Sposób przyrządzenia: Ciasto 1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami. 2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. 3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie

Kuchnia w Słońcu Skąpana