boczek - 14002 przepisów (strona:400/934)

Pałki kurze faszerowane grzybami. 161

dodać pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć warstwę pieczarek i dokładnie zawinąć roladkę. Dodatkowo każdą roladę obwinąć boczkiem. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Mocno rozgrzać patelnię, ale nie dodawać już tłuszczu. Podczas obsmażania boczek będzie się topił i wytworzy się tłuszczyk. Na gorącej patelni obsmażyć wszystkie roladki. Obsmażone roladki

Kuchnia Pokoleń
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 158

Składniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny(...)talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości

w mojej kuchni
Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup 303

sumieniem mogę polecić zupę gulaszową z wołowiną , jest boska! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa gołąbkowa (6-8 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej 4 szklanki bulionu drobiowego 3 szklanki passaty pomidorowej(...)tarce 1/2 szklanki ryżu 2-3 suszonych liści laurowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Przygotowanie: Umieść większy rondel na dużym ogniu, włóż boczek lub kiełbasę wraz z wołowiną i smaż rozdrabniając ją drewnianą łyżką przez około 8 minut, do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, po czym dodaj

karmelowy
Zupa fasolowa z kapustą 173

zupkę..dodałam więc kawałek posiekanej białej kapusty..no i wyszło smacznie. 25 dkg fasoli Piękny Jaś kawałek białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora  kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie dodać boczek, gotować

Moje domowe kucharzenie
Podglądamy grille Polaków 197

zamarynować przed usmażeniem. Wymagające większego zachodu, a jednocześnie bardziej delikatne mięso to drób, zazwyczaj grillowany w postaci filetów z kurczaka , skrzydełek i nóżek. Nie należy zapominać o kaszance i boczku – wiejskich przysmakach, które pieczone na świeżym powietrzu zyskują zupełnie inny smak i aromat. Polacy chętnie kupują gotowe, już przyprawione i paczkowane produkty, wielu z nich jednak eksperymentuje z przyprawami(...)smakami. Warzywa w wersji fit Coraz więcej grillujących pamięta o zdrowych dodatkach w postaci warzyw. Jednym z warzywnym dodatków, choć nie do końca fit, jest kiszka ziemniaczana, wzbogacona boczkiem. Dzięki zwartej konsystencji, dobrze się grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Genialny żur wielkanocny 121

skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak.   Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały ser Do garnka dodajemy masło(...)pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem

MojaQchnia.pl
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI 131

laurowe  3-4 szt.ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek koperku ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 litra rosołu sól, pieprz ziemniaki ok. 300 g boczku wędzonego Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około(...)siekamy i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi a skwarki zrobią się złociste i chrupiące. Na środek głębokiego talerza wykładamy ziemniaki

Kuchnia MagdaLeny
Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami 220

mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli  olej - do smarowania gofrownicy DODATKI (dostosowa ć do liczby głodnych osób i ich preferencji): jajka - usmażyć jako sadzone pieczarki - pokroić i podsmażyć boczek - usmażyć na chrupko szczypiorek - do przybrania ser żółty - zetrzeć na tarce i posypać z wierzchu Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać przez sitko do dużej(...)zrumienienia gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam się tego czasu.   Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem na wytrawnie czyli z jajkiem sadzonym , usmażonym, chrupiącym boczkiem i podsmażonymi pieczarkami . Całość posypałam startym żółtym serem i szczypiorkiem . Niebo w gębie

Grunt to przepis!
Okonomiyaki po polsku. 206

okonomiyaki po polsku. Bardzo nam smakowało. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej 2-3 jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. wody 1 płaska łyżeczka soli kilka plastrów boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 1 cebula sos: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 łyżek sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru majonez olej Wykonanie(...)poszatkowaną kapustę pekińską. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z papryczką chili. Następnie wlać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch ułożyć 3-4 plastry boczku. Całość smażyć ok. 7 minut. Placek przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 7 minut.  Wierzch gotowego placka polać sosem i majonezem

zadanie-gotowanie
Boczek z kombiwaru 308

Kolejne podejście do mojego nowego urządzenia w domu czyli kombiwaru..tym razem piekłam boczek..powiem Wam , że lepiej się piecze niż w zwykłym piekarniku..nic się nie przypala..W czasie pieczenia mięsko przewróciłam tylko raz..tak dla pewności..ale i bez przewracania też by się upiekło.Takie mięsko można upiec również w piekarniku . boczek  sól, pieprz majeranek przyprawa

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście francuskim z serem, boczkiem i musztardą 549

jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci musztardy nieco zaostrza smak całości. 1 op. ciasta francuskiego 4 plastry sera np ementaler 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie) 4 parówki musztarda ketchup 1 żółtko – opcjonalnie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek). Na każdy prostokąt kładziemy(...)plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta francuskiego). Posypujemy prażoną cebulką. Parówki nacinamy wzdłuż. Wewnętrzną stronę smarujemy musztardą oraz polewamy niewielką ilością ketchupu. Układamy na cieście, na środku. Ciastem owijamy parówkę, końcówek ciasta nie sklejamy. Blaszkę skrapiamy niewielką ilością zimnej wody, układamy parówki (można je posmarować rozmąconym żółtkiem). Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika

Smaki Na Talerzu
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 231

aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu   10 plastrów boczku   10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie(...)każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano.  Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos mojej mamy 440

sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie(...)jałowca (opcjonalnie), ziarenka pieprzu oraz pokrojone grzyby i śliwki (opcjonalnie). 4. Dusimy kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. 5. W tym czasie boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w kostkę, a mięso na mniejsze kawałki. 6. Na patelni przesmażamy pokrojone mięsa, aż się ładnie zarumienią, po czym dodajemy je do kapusty i wszystko

W kuchni Katie
Kurczak w piwie 218

fajny przepis na kurczaka inaczej a mianowicie na tapet wędruje kurczak w piwie;) bardzo smaczne i dosyć  proste danie - zapraszam;) SKŁADNIKI  4-6 udek kurczaka kawałek wędzonego boczku (ja kupiłam 20 deko) pietruszka 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa) 1/2 litra piwa (jasne ) garść suszonych śliwek bazylia (przyprawa) cebula czosnek Sposób wykonania: Pokrojony w drobną kostkę boczek stopić

EterycznyŚwiat
Bigos 147

kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek(...)kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania