boczek - 14002 przepisów (strona:403/934)

Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 207

spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam ! Robiłam na podstawie przepisu ze strony  Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki(...)Przygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć  przez kolejne 5 - 6 minut

Stare Gary
Leczo 122

odrobinie oleju podsmażamy boczek, gdy lekko się zrumieni dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać na patelnię cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem i podsmażyć na patelni z boczkiem i kiełbasą. Po podsmażeniu cebulki, przekładamy zawartość patelni do garnka, żeby wszystko się zmieściło:) Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki. Doprawiamy

Kredowe Menu
Makaron carbonara a la Dorota… 529

dodaję jajek, jakoś tak nie za bardzo nam pasują do makaronu… Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania!   Makaron carbonara – składniki (dwie porcje): 250 g boczku wędzonego ok. 200 ml gęstej śmietany 2-3 ząbki czosnku pieprz (najlepiej świeżo zmielony) zioła prowansalskie parmezan makaron (ok. 100-120 g na osobę)   1. Boczek drobno pokroić i usmażyć

UgotujmyTo.pl
Przepis na bigos 262

bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów ok. 15 śliwek suszonych sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminu oliwa 1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą(...)pokroić w dużą kostkę. Posypać solą, pieprzem i majerankiem i obsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać do kapusty. 4. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty. 5. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do kapusty. 7. Dodać śliwki i całość gotować min. 2 godziny, w razie

UgotujmyTo.pl
Muffinki z cukinią na wytrawnie 151

różnych przyjęciach czy turystycznych wypadach. Idealne na piłkarskie wieczory z Ligą Mistrzów w tle…;) Przepis na wytrawne muffinki cukiniowe z serem znalazłam u Samanthy . Nie dodawałam jednak boczku, który zamieniłam na suszone pomidory. Wyszły pyszne i aromatyczne i rzeczywiście najlepiej smakują lekko ciepłe..:) Dodatek piwa nie jest obowiązkowy…;) Zapraszam na wytrawne muffinki z cukinią i z serem Muffinki(...)cukinią na wytrawnie Składniki na 12 szt.: 3/4 szklanki startej cukinii 60 g wędzonego boczku (u mnie 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki) 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody spożywczej 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml mleka 2 jaja sól, pieprz, papryka 1. Mąkę przesiać do miski z sodą, dodać sól

UgotujmyTo.pl
Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" 336

tradycyjny. Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego opcjonalnie:                     6 plasterków szynki lub chudego boczku                     6 plastrów sera żółtego jajko (do posmarowania ciasta) Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania: Ciasto francuskie podzielić(...)równych prostokątnych części. Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty).  Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca.  W takiej postaci można je już wkładać do piekarnika, natomiast w celu

Słodka Strona
Letni bigos z młodej kapusty 394

Składniki: mała młoda kapusta - w moim przypadku końcówki z dwóch główek użytych do gołąbków, 1 duża cebula , około 30 dkg różnych wędlin , z czego 1/3 to wędzony parzony boczek, 2 większe marchewki , sól , gruby świeżo zmielony pieprz , 3 większe liście laurowe , 8-10 ziaren ziela angielskiego . Wędliny pokroić w średniej wielkości kostkę. Do rozgrzanego garnka włożyć(...)najpierw boczek i wytopić go na niezbyt dużym ogniu. Jeśli jest bardzo chudy, to można wlać odrobinę oleju. Dołożyć resztę wędlin i przysmażyć. Wsypać liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub ćwierć plasterki. Włożyć do wędlin i lekko podsmażyć.  Kapustę poszatkować ale na niezbyt cienkie kawałki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z gęsi z pistacjami 206

pieczonej gęsi) 200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu 75 g gęsiego smalcu 2 małe cebule 2 jajka 3/4 szklanki rosołu z gęsi sól, pieprz 100 g boczku wędzonego w plastrach 100 g pistacji Przygotowanie: Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka(...)zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej nie przypali się. Wstawiamy do piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Przepiórki w boczku 260

dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na przyjęcia lub udekorowane rzeżuchą na Wielkanoc Składniki: 4 przepiórki (tuszki) 8 cienkich plasterków surowego boczku 8 ziarenek jałowca 1 płaska łyżeczka rozmarynu 20 g masła oliwa 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz Przygotowanie: Tuszki przepiórek umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść i zmieszać(...)rozmarynem. Przepiórki delikatnie natrzeć oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Masło podzielić na cztery części i włożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa

Oryginalny smak
Kurczak w jesiennych warzywach 268

przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna.  Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą(...)papryką. Obsmażamy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażonego kurczaka odkładamy na bok, a w pozostałym z jego smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie

Przysmaki Karolki
Szaszłyki 271

funkcji pary w piekarniku można uzyskać  taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając się, aby kawałki były równe. Polewamy je oliwą posypujemy ulubionymi przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie(...)mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które nie wymagają krojenia. Boczek wędzony kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i  warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia

Malinowe Pocałunki
Cukiniowe szaszłyki z serem Korycińskim okraszone olejem rzepakowym. 166

należy się go obawiać i korzystać z niego podczas pieczenia, smażenia, grilowania i jako dodatku do dań słodkich i deserów.  Składniki: 2-3 wąskie cukinie 20 plasterków boczku wędzonego nie odparzanego plaster sera korycińskiego swojskiego ChOG papryka cebula czerwona sól, pieprz czarny, ulubione zioła olej rzepakowy patyczki do szaszłyków Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Najlepszym urządzeniem(...)Miękkie plastry cukinii osuszamy ręcznikiem papierowym i wszystkie skrapiamy dość obficie olejem rzepakowym i posypujemy pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowe plastry układamy na desce. Na każdym układamy dopasowany kawałek boczku, na nim kawałek sera, paprykę, cebulę, paprykę, cebulę, paprykę. Całość dokładanie, dość ciasno zwijamy i nabijamy na długą wykałaczkę. Wszystkie te czynności wykonujemy do wykończenia składników. Na wykałaczkę wchodzi

Malinowe Pocałunki
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 219

obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni ) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnku(...)zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:).  Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką

Symfonia Smaków
Mini pizzerinki 247

CHRUPKAMI! a to przepis na moje szybkie pizzerinki! Mini pizzerinki Składniki gotowe ciasto francuskie (może być nawet to z biedronki: http://www.smaczne-blogowanie.pl/wp-content/uploads/2012/09/ciasto-francuskie-z-biedronki.jpg) papryka zielona, papryka czerwona, boczek wędzony ewentualnie, wersja light szynka wędzona (daje super zapach) cebule, ketchup  Przygotowanie Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie z rolki, kroimy na kwadraciki, prostokąciki czy inne kształty takie(...)jakie chcemy. Kroimy cebulkę w cienkie paseczki, paprykę też, a szynkę (boczek) w kwadraty. Nakładamy na kwadraciki każdy ze składników (szynka, papryka - najlepiej i zieloną, i czerwoną, cebulka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20- 25 minut. W zależności od tego w jakim stopniu chcemy mieć zarumienione;) Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika i jemy!;) Z keczupem są idealne. *Porcja na zdjęciu

Kuchnia moimi oczami
Zupa fasolowa - Gsód Suppe 234

kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka  rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól,  pieprz  listek, ziele majeranek Wypłukaną fasolę namoczyć(...)kilka godzin w wodzie.Rozgrzać smalec, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane, wypłukane i drobno pokrojone warzywa, często mieszając smażyć 10 min.Dodać rosół, odcedzoną fasolę,boczek i gotować na małym ogniu aż fasola będzie prawie miękka.Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, kaszę i gotować do miękkości ziemniaków.Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie