boczek - 14002 przepisów (strona:412/934)

10 pomysłów na FIT śniadanie i kolację 75

przepisy: pasta z makreli pomidorowa pasta z makreli 5 – jajecznica Jajecznica to przede wszystkim bardzo szybka i smaczna potrawa. Możesz ją zrobić ze szczypiorkiem, cebulką, pomidorami, kurkami lub boczkiem. Jeśli chcesz zobaczyć jak robię moją jajecznicą, to zapraszam na przepis jak usmażyć najlepszą jajecznicę . Gorąco polecam, bo to sprawdzona receptura mojego taty. W końcu nauczyłam się robić świetną jajecznicę(...)taką jaką pamiętam z dzieciństwa. Dla osób w klimatach keto polecam keto jajecznicę z boczkiem i szpinakiem . 6 – jajka na miękko lub twardo Gdy nie mam czasu, to jajka na twardo lub miękko są doskonałym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jest kilka metod gotowania jajek, które dokładnie opisałam w moich wcześniejszych wpisach: ile gotować jajka

Ania gotuje
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 78

Kartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z                chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie.    MIĘSO :  1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania          DO FARSZU(...)gotowania się rozpaść po prostu one są delikatne miękki.e Tak więc gotowałam je około 5 minut po wypłynięciu na wierzchłody. No i można je od razu podawać, okraszone boczkiem wspaniałe

Kulinarne Fantazje Marioli
Bitki wieprzowe w sosie własnym 91

patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 30min. Bitki wieprzowe w sosie własnym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Zrazy wołowe – roladki wołowe Makaron z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Artykuł Bitki wieprzowe w sosie własnym pochodzi z serwisu Księga

Księga-Smaku
Pizza po góralsku 81

drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli około 330 - 350 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oliwy lub oleju Dodatkowo: oscypek sos do pizzy boczek w plasterkach ogórki kiszone czarne oliwki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g startej mozzarelli suszone oregano świeża rukola 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę(...)kulę, które musimy rozwałkować na okręgi.  4. Każdy smarujemy gotowym sosem do pizzy i posypujemy połową startej mozzarelli. 5. Teraz rozkładamy pozostałe składniki: pokrojoną w piórka cebulę, boczek (ja plasterki przekroiłam na pół), pokrojone w plasterki ogórki kiszone i czarne oliwki. 6. Oscypka również kroimy w plastry, takie ciut grubsze i układamy na pizzy. Dodajemy przepuszczony

kruche babeczki
Quesadilla po góralsku z oscypkiem 86

Tortilla obłożona boczkiem, plasterkami ogórka kiszonego oraz startym serem, a następnie przykryta drugą tortilla i podgrzana na patelni. QUESADILLA PO GÓRALSKU SKLADNIKI 6 pszennych tortilli; 3 ogórki kiszone; 150 gramów surowego, wędzonego boczku cienko krojonego; 300 gramów wędzonego sera górskiego (najlepszy będzie „oscypek”); przepis na quesadilla po góralsku z oscypkiem Artykuł Quesadilla po góralsku z oscypkiem pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Tarta z dzikiem 74

tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę zawijając ciasto na boki formy. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości około 1 cm. Odstawić na 20 minut. Boczek, wątróbkę i mięso z dzika zemleć. Posypać mąką i wymieszać. Do mięsa dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na ciasto. Na mięsie(...)łyżeczka do kawy soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Nadzienie : 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka), 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki), 100 g tłustego boczku wieprzowego, 2 szalotki, szczypior z jednej dymki, 1 – 2 ząbki czosnku, 3 gałązki natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka do kawy imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki

królestwo garów
Kluski łyżką kładzione 4367

Bardzo proste i smaczne kluski łyżką kładzione które można podawać z okrasą ze smażonego boczku lub na słodko z masłem i bułką tartą. Szybki do przygotowania i nie drogi obiad.  2 duże jajka  2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody lub mleka duża szczypta soli   Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać łyżką następnie(...)kluski wypłyną na wierzch. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć kluski i przekładać na talerz. Kluski najlepiej gotować w kilku partiach aby się nie posklejały. Można dodatkowo podsmażyć na boczku wędzonym lub podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i odrobiną cukru. Obie wersję są przepyszne :) Polecam i życzę smacznego

Andzia Pichci
Zupa fasolowa z warzywami na wędzonce 80

Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami

Kuchnia Tomka
Przepiórki pieczone z botwinką podane 71

Przepiórki owinięte boczkiem i nasmarowane masłem, a następnie pieczone na chrupko. PRZEPIÓRKI PIECZONE SKŁADNIKI sześć sztuk przepiórek; 6 dużych plastrów pancetty lub surowego wędzonego boczku; 1 ząbek czosnku; sól gruboziarnista; pieprz ziarnisty; 2-3 gałązki świeżego tymianku; duży pęczek botwinki; oliwa z oliwek; pęczek koperku; masło; cytryna; przepis na przepiórki pieczone z botwinką podane Artykuł Przepiórki pieczone z botwinką podane

Kuchnia Tomka
Chlebowa kwaśnica 63

Składniki:         300 g czerstwego chleba 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 150 g kapusty kiszonej 250 ml soku z kapusty kiszonej 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka soli wędzonej pieprz       Przygotowanie:         Chleb kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 litra(...)dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy 15 minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem

R'n'G Kitchen
Przystawki na imprezę – 10 ciekawych pomysłów 90

serkiem warzywnym #5 Włoska bruschetta Przepis na włoską bruschettę #6 Bruschetty z gruszką i kozim serem Przepis na bruschetty z gruszką i kozim serem #7 Suszone śliwki w boczku Przepis na suszone śliwki w boczku #8 Sałatka z paluszkami krabowymi i koperkiem Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi #9 Sałatka z ananasem Przepis na sałatkę z ananasem #10 Sałatka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cielęcina duszona ze szparagami 67

Cielęcina krojona w kostkę i smażona z boczkiem a następnie duszona z ziemniakami i szparagami w sosie z musztardą. CIELĘCINA DUSZONA ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI 250 gramów cielęciny; 300 gramów zielonych szparagów; 30 gramów szynki (lub boczku) szwarcwaldzkiej; 1 duża cebula; 2 ziemniaki; musztarda z całymi ziarnami gorczycy; pęczek koperku; słodka śmietanka; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Cielęcina duszona ze szparagami

Kuchnia Tomka
Prosta zupa jarzynowa szybko zrobiona 77

Zupa na bazie domowego wywaru z dodatkiem wędzonego boczku i kilku warzyw na koniec doprawiona śmietaną. PROSTA ZUPA JARZYNOWA SKŁADNIKI 500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego; kilka plastrów surowego wędzonego boczku; kilka dużych pieczarek; duża garść fasolki szparagowej; 2 duże ziemniaki; 1 duża cebula; kawałek selera korzeniowego; 1 marchewka; suszony cząber; słodka mielona papryka; gęsta... Artykuł Prosta zupa jarzynowa szybko

Kuchnia Tomka
Wołowina po burgundzku przepis tradycyjny 82

Wołowina pokrojona na kawałki a następnie duszona w czerwonym winie z boczkiem, pieczarkami, cebulką perłową. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU SKŁADNIKI 1,5 kilograma wołowiny (jak dla mnie najlepsza jest plecówka); 220 gramów surowego, wędzonego boczku; 500 gramów małych pieczarek; 15 sztuk małych cebulek perłowych lub małe szalotki; 1 marchewka; 1 duża cebula; 7 ząbków czosnku; 1,5 szklanki... Artykuł Wołowina

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa rodem z PROWANSJI 77

Zupa fasolowa z białej fasolki gotowana na bazie wędzonego boczku i ryżu z dodatkiem pomidorów i czosnku. ZUPA FASOLOWA Z PROWANSJI SKŁADNIKI 400 gramów suchej białej, drobnej fasolki; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 150 gramów ryżu basmati; 1-2 cebule; puszka pomidorów; 10 ząbków czosnku; 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3... Artykuł Zupa fasolowa rodem

Kuchnia Tomka