mielone usmażyć, odmrozić sos i voila - klopsiki z pięknym, ciemnym sosem gotowe! Składniki : mięso mielone (u mnie karkówka - ok 800 g) 2-3 ogórki kiszone kilka plasterków chudego boczku 2 cebule (1 do środka roladek, 1 do sosu) 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy musztarda olej lub smalec do smażenia mąka(...)jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Nakładać na dłoń 2 łyżki masy, spłaszczyć, posmarować musztardą i nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, formując zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w mące. Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsmażyć roladki z każdej strony do bardzo mocnego
Walijskie PichcenieSkładnik kapusta włoska rozdzielić liście ,każdy jeden liść włożyć do gotującej wody i na 3 min i wyciągnąć , kg boczku ,5 kiełbasek śląskich ,1 kg pieczarek ,woreczek ryżu lub kaszy co kto lubi . przygotowanie kiełbaski i boczek pokroić w kostkę usmażyć, To samo robimy z pieczarkami .ryż ugotować .Gdy mamy wszystko gotowe połączyć doprawić do smaku .Gołąbki układac jeden koło
Moje Wyrobywrzątku. Masz domowy makaron? To masz najlepszą pastę w mieście! Ulubiona pasta mojego męża to oczywiście a'la Carbonara! Na patelni stop pokrojony w kawałeczki boczek, około 300 g boczku, dodaj 4 ząbki czosnku, całość przesmaż, nie może się nic przypalić. Dodaj świeże zioła takie jak: tymianek, majeranek lub szałwię i bazylię, dodaj świeżo ugotowany -prosto
SMYKWKUCHNIteż serwuję ją z sadzonym jajkiem lub traktuję, jako dodatek do obiadu. Brukselka po upieczeniu ma słodkawy, orzechowy posmak. Pycha! Spróbujcie także innych przepisów z brukselką: Brukselka z boczkiem Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na pieczoną brukselkę Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g brukselki ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego świeżo
Kuchnia BazyliiSkładniki: 150 g kapusty kiszonej 1 marchewka ok. 100 g wędzonego boczku 1 większy ziemniak suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki) 2 litry bulionu drobiowego pieprz sól Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Kapustę(...)gotować na małym ogniu aż do miękkości ok. 40 minut pod przykryciem. Jeśli płynu w garnku jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku
Ciastka - domowe słodkościupiec samodzielnie, zakupić lub podać zupę w miseczce, według własnego uznania. Ale jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 kiełbasa jałowcowa, pokrojona w kostkę 750 g ziemniaków , obranych pokrojonych w kostkę 500 g białej kapusty, pokrojonej w kostkę 3 marchewki, pokrojone w plasterki 2 pietruszki(...)kapusty i ziemniaków) dusić około 5 minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach
gotuj ze mnąprzygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g boczku lub wędzonego podgardla 1 duża cebula kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku koncentrat pomidorowy pieprz, sól(...)śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować i w razie potrzeby uzupełniać wodę. 2. Cebulę posiekać, zarumienić na patelni i dodać do kapusty. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek lub podgardle pokroić w grubszą kostkę. Zarumienić na patelni, a jak kapusta już jest miękka, to dodać do niej podsmażone mięso wraz z kminkiem, koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić pieprzem, majerankiem
Kuchnia domowa Anigęsi, stosowany nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. Zaś dla osób liczących kcal jest smalec z fasoli. Jak zrobić smalec ze skwarkami aby były miękkie? Smalec z boczku lub smalec z mięsem i słoniną, to najpopularniejsze warianty. Jeżeli chcemy mieć pyszny domowy smalec, powinniśmy zainwestować w składniki dobrej jakości. Słonina, boczek czy mięso na smalec najlepiej kupić
Dieta moja pasjakremową zupę dyniową ten łatwy przepis na krem z dyni jest szybki do zrobienia i wszystko dzieje się w jednym garnku zupę można podać ze śmietaną, mlekiem kokosowym, podsmażonym boczkiem albo czosnkowymi grzankami Zupa krem z dyni. Więcej przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać: Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem>>> Zupa jarzynowa ze śmietaną(...)pokrojone w kostkę ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sok z limonki do smaku do podania: śmietana, mleko kokosowe, podsmażony boczek, grzanki, posiekana natka pietruszki albo kolendry, sezam Zobacz jak zrobić domową, najlepszą zupę z dyni krok po kroku: Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło lub oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek
Moja Książka KucharskaSkładniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej ok 10 dkg żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula ok 10 dkg wędzonej szynki lub boczku 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów ok 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Przygotowujemy farsz: paprykę, ogórki, cebulę oraz szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Roladki mięsne obtaczamy w mące
Blog z Apetytembiałej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych żeberek 2 wiejskie wędzone kiełbasy kawałek wędzonego boczku liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się(...)warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pokrojoną c ebulę wraz z boczkiem i kiełbasą podsmażamy na smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego
Walijskie Pichceniekiszki ziemniaczanej zajmuje trochę czasu i wymaga pracy. Kto go nie ma może kupić gotową kiszkę ziemniaczaną i upiec ją w piekarniku lub odsmażyć na patelni. Kiszka ziemniaczana z boczkiem czy cebulą? Oba przepisy na kiszkę są dobre, a dla tych co się nie mogą zdecydować, polecam kiszkę ziemniaczaną z cebulą i boczkiem. U mnie dziś kiszka ziemniaczana
Dieta moja pasja