boczek - 14002 przepisów (strona:419/934)

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO W SOSIE PIECZENIOWYM 146

mielone usmażyć, odmrozić sos i voila - klopsiki z pięknym, ciemnym sosem gotowe!  Składniki : mięso mielone (u mnie karkówka - ok 800 g) 2-3 ogórki kiszone kilka plasterków chudego boczku  2 cebule (1 do środka roladek, 1 do sosu) 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy musztarda olej lub smalec do smażenia mąka(...)jajkiem,  2 łyżkami bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Nakładać na dłoń 2 łyżki masy, spłaszczyć, posmarować musztardą i nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, formując zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w mące. Na mocno rozgrzanym oleju/smalcu obsmażyć roladki z każdej strony do bardzo mocnego

Walijskie Pichcenie
Babcine gołąbki po babcinemu- a nadzienie można zmieniać ,jak kto lubi, 583

Składnik kapusta włoska rozdzielić liście ,każdy jeden liść włożyć do gotującej wody i na 3 min i wyciągnąć , kg boczku ,5 kiełbasek śląskich ,1 kg pieczarek ,woreczek ryżu lub kaszy co kto lubi . przygotowanie kiełbaski i boczek pokroić w kostkę usmażyć, To samo robimy z pieczarkami .ryż ugotować .Gdy mamy wszystko gotowe połączyć doprawić do smaku .Gołąbki układac jeden koło

Moje Wyroby
PREZENTOWNIK! 10 POMYSŁÓW NA PREZENT DO KUCHNI! 115

wrzątku. Masz domowy makaron? To masz najlepszą pastę w mieście! Ulubiona pasta mojego męża to oczywiście  a'la Carbonara! Na patelni stop pokrojony w kawałeczki boczek, około 300 g boczku, dodaj 4 ząbki czosnku, całość przesmaż, nie może się nic przypalić. Dodaj świeże zioła takie jak: tymianek, majeranek lub szałwię i bazylię, dodaj świeżo ugotowany -prosto

SMYKWKUCHNI
Pieczona brukselka 95

też serwuję ją z sadzonym jajkiem lub traktuję, jako dodatek do obiadu. Brukselka po upieczeniu ma słodkawy, orzechowy posmak. Pycha! Spróbujcie także innych przepisów z brukselką: Brukselka z boczkiem Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na pieczoną brukselkę Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g brukselki ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego świeżo

Kuchnia Bazylii
ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY 94

Składniki: 150 g kapusty kiszonej 1 marchewka ok. 100 g wędzonego boczku  1 większy ziemniak suszona bazylia (ok. 1 łyżeczki) 2 litry bulionu drobiowego pieprz sól Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sitku pod bieżącą wodą), posiekać. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Kapustę(...)gotować na małym ogniu aż do miękkości ok. 40 minut pod przykryciem. Jeśli płynu w garnku jest za mało dodać wody do wysokości kapusty. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Gotować przez parę minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować na małym ogniu ok. 5 - 10 minut. Na koniec kapuśniak doprawić do smaku

Ciastka - domowe słodkości
Zupa parzybroda w chlebie 105

upiec samodzielnie, zakupić lub podać zupę w miseczce, według własnego uznania. Ale jeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 kiełbasa jałowcowa, pokrojona w kostkę 750 g ziemniaków , obranych pokrojonych w kostkę 500 g białej kapusty, pokrojonej w kostkę 3 marchewki, pokrojone w plasterki 2 pietruszki(...)kapusty i ziemniaków) dusić około 5 minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach

gotuj ze mną
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą 207

przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g boczku lub wędzonego podgardla 1 duża cebula kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku koncentrat pomidorowy pieprz, sól(...)śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować i w razie potrzeby uzupełniać wodę. 2. Cebulę posiekać, zarumienić na patelni i dodać do kapusty.  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek lub podgardle pokroić w grubszą kostkę. Zarumienić na patelni, a jak kapusta już jest miękka, to dodać do niej podsmażone mięso wraz z kminkiem, koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić pieprzem, majerankiem

Kuchnia domowa Ani
Smalec z jabłkiem i cebulą 86

gęsi, stosowany nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. Zaś dla osób liczących kcal jest smalec z fasoli. Jak zrobić smalec ze skwarkami aby były miękkie? Smalec z boczku lub smalec z mięsem i słoniną, to najpopularniejsze warianty. Jeżeli chcemy mieć pyszny domowy smalec, powinniśmy zainwestować w składniki dobrej jakości. Słonina, boczek czy mięso na smalec najlepiej kupić

Dieta moja pasja
Zupa z dyni przepis 93

kremową zupę dyniową ten łatwy przepis na krem z dyni jest szybki do zrobienia i wszystko dzieje się w jednym garnku zupę można podać ze śmietaną, mlekiem kokosowym, podsmażonym boczkiem albo czosnkowymi grzankami Zupa krem z dyni. Więcej przepisów na zupy, które mogą Ci się spodobać: Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem>>> Zupa jarzynowa ze śmietaną(...)pokrojone w kostkę ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sok z limonki do smaku do podania: śmietana, mleko kokosowe, podsmażony boczek, grzanki, posiekana natka pietruszki albo kolendry, sezam Zobacz jak zrobić domową, najlepszą zupę z dyni krok po kroku: Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło lub oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek

Moja Książka Kucharska
Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym 109

Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej ok 10 dkg żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula ok 10 dkg wędzonej szynki lub boczku 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów ok 2 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Przygotowujemy farsz: paprykę, ogórki, cebulę oraz szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Roladki mięsne obtaczamy w mące

Blog z Apetytem
FASOLOWA. Z BOCZKIEM I WIEJSKĄ KIEŁBASĄ 115

białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych żeberek 2 wiejskie wędzone kiełbasy kawałek wędzonego boczku  liście laurowe  ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia.  Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się(...)warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.  Pokrojoną c ebulę wraz z boczkiem i kiełbasą podsmażamy na smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Kiszka ziemniaczana 214

kiszki ziemniaczanej zajmuje trochę czasu i wymaga pracy. Kto go nie ma może kupić gotową kiszkę ziemniaczaną i upiec ją w piekarniku lub odsmażyć na patelni. Kiszka ziemniaczana z boczkiem czy cebulą? Oba przepisy na kiszkę są dobre, a dla tych co się nie mogą zdecydować, polecam kiszkę ziemniaczaną z cebulą i boczkiem. U mnie dziś kiszka ziemniaczana

Dieta moja pasja