boczek - 14002 przepisów (strona:428/934)

Chłopski garnek z ziemniakami 210

Prosty i szybki pomysł na obiad. Składniki: 3 ziemniaki 1 mała cebula dowolna kiełbasa – u mnie dziś kawałek podwawelskiej i około 300 g suszonych kiełbasek jałowcowych opcjonalnie kawałek boczku (ja dziś nie dodałam) 1 duża żółta papryka 500 ml bulionu (u mnie drobiowy) 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka CHIMICHURRI Organic – mieszanka przypraw dostępna smakinamiare.pl 1 łyżeczka(...)smaku 2-3 łyżki oleju *można wzbogacić o dodatkową paprykę, marchewkę itd Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Jeśli chcemy na tym etapie należy dodać też drobno pokrojony boczek, przesmażyć (ja dziś nie dodawałam). Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę smażymy. Po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy

Słodkie okruszki
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu 136

makaronem. Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki czerwonej soczewicy Kawałek sera pleśniowego 1 dynia makaronowa ½ szklanki wina Tarty parmezan – kilka łyżek 3 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała(...)Gotuj bez przykrycia. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj cebulę i posiekany boczek, smaż przez 6-8 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Krok 4 Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Wlej wino, podkręć temperaturę i odparuj alkohol

Niedzielny kucharz
Spaghetti al ragu na szybko 189

grzybów Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść(...)Gotuj bez przykrycia. Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj cebulę i posiekany boczek, smaż przez 6-8 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Krok 3 Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Wlej wino, podkręć temperaturę i odparuj alkohol

Niedzielny kucharz
Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych składników 174

zrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. Podlane winnym sosem z pieczarkami nabrały zupełnie innego smaku. W piątek zrobiliśmy: Kotlety rybne z orkiszem i boczkiem To danie samodzielne, choć do kotletów dodaliśmy kaszy orkiszowej, z którą w czwartek podaliśmy pulpety. Tyle, 5 obiadów robionych na zasadzie łączenia tych samych składników, tworząc różne potrawy. Poniżej lista(...)wszystkich składników potrzebnych do przygotowania pięciu obiadów Mięso/wędliny/ryby 500-600 g mielonego indyka 4 udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule

Niedzielny kucharz
Fasolka po bretońsku 135

jaś) fasola czerwona fasola zielona fasola pinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest dla moich domowników i dla mnie za tłusta i zbyt ciężka. Zdecydowanie wolimy

Kulinarne przygody Gatity
Grochówka wojskowa 138

taką prawdziwą wojskową i ta jest bardzo podobna. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu 2 mięsne kostki 1,5 laski kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 6 średnich ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna 1 łyżka majeranku sól pieprz 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki 2 łyżki oleju 1. Groch(...)miękkie. 3. Mięso i warzywa wyjmujemy z zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Dodajemy też majeranek. 4. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Po usmażeniu przekładamy go do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę. Dorzucamy do zupy. Z ugotowanej włoszczyzny wybieram marchewki (ja dałam 3) kroję w pół

kruche babeczki
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem 142

kaszy gryczanej palonej, 1 łyżka masła, 200 g sera białego półtłustego, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo mielony pieprz, 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców , bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło, olej) Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu(...)minut. Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn. Kaszę odstaw do ostudzenia. Ser rozgnieć widelcem. Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron

królestwo garów
Makaron kremowo - brokułowy z marynowanym kurczakiem. Rozkosznie dobry i prosty obiad 157

Polecam:  Składniki (dla 3 osób) :  = 1 pierś z kurczaka (duża połówka lub mała cała) 1 brokuł 1/2 paczki makaronu penne 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki boczku pokrojonego w kostkę (surowy parzony) Przygotowanie: Brokuł gotujemy na miękko (ale tak żeby różyczki się nie rozpadały)- w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki mleka i szczypty cukru. W tym samym czasie(...)przy pomocy drobnego sitka. Mieszamy je ze śmietaną. Jeśli kawałeczków jest mało - rozgniatamy widelcem dodatkową różyczkę. W czasie gdy makaron dochodzi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym zrumieniamy boczek. Na tę patelnię wykładamy odcedzony makaron. Dodajemy nasza brokułową śmietanę. Mieszamy. Wykładamy poszczególne składniki na talerz i danie gotowe. Mała, prosta, eksplozja smaku. Od pierwszego razu już powtarzaliśmy to danie

Kuchnia po mojemu
Zupa paprykowa z kurczakiem 148

wzbogacić większą ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten.   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi(...)dnia.       Polecam również:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Dania z patelni… Paprykowe krążki z mięsem Łatwe kotlety jajeczne Kotlety rybne siekane Makaron z boczkiem i twarogiem

Kulinarny S.O.S.
Bigos 157

dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia : smalec, oliwa z oliwek , masło klarowane … przyprawy do smaku: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, kminek, majeranek… opcjonalnie(...)Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od postawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około 2 godzin na niedużym ogniu

PaleoSMAK
Smalec (czysty) 120

większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak(...)kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec, ale uzyskamy mniej smalcu, a więcej skwarków – są one doskonałe, gdy chcesz zachować skwarki w smalcu, ale do przygotowania czystego polecam raczej samą słoninę. Słoninę

PaleoSMAK
Zupa dyniowa – najprostsza 230

dodatków do tej zupy są prażone pestki dyni. Wystarczy wrzucić je na 2 minuty na suchą patelnię, poczekać aż usłyszycie charakterystyczne pstrykanie i gotowe. Fantastycznie będzie tu też pasować boczek – podpieczony w formie chipsów albo zrumieniony na skwarki. Możecie też dodać ziołowe grzanki albo po prostu zjeść zupę w towarzystwie kromki ulubionego chleba czy bułki. Drukuj Zupa dyniowa(...)minut dłużej). Zdejmij garnek z ognia. Gdy zupa przestygnie dodaj śmietanę i zmiksuj całość blenderem na jednolity krem. Dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawaj z prażonymi pestkami dyni, boczkiem, grzankami lub chlebem. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie! The post Zupa dyniowa – najprostsza

Na-talerzu.pl
Parmigiana z bakłażana 147

Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. W tym czasie ser powinien się stopić, a wierzch lekko zrumienić. Zobacz też inne przepisy na obiad Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Serowe placki z cukinii Lasagne z cukinii Kopytka dyniowe Szwedzkie klopsiki Tortille z serem halloumi i hummusem Zobacz też najnowsze przepisy Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta(...)porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Artykuł Parmigiana z bakłażana pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl