Składniki : 15 dag dość chudego, wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 10 dag makaronu podobnego do ziaren ryżu koperek majonez 2 ząbki czosnku, słodka mielona papryka, pieprz mielony czarny Przygotowanie: Makaron ugotować al dente Pokrojony w kostkę boczek lekko obsmażyć "na chrupiąco" Paprykę i cebulę pokroić w kostkę Do majonezu dodać sypką paprykę, przeciśnięty czosnek i pieprz- wymieszać
Proste Potrawykroku. 1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów) 500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże 250 gramów mięsa mielonego 3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej 4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej sól pieprz jarzynka(opcjonalnie) duży ząbek czosnku majeranek 1 łyżka bułki tartej około 100 ml. zimnej wody Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem(...)osobno następnie złożyć płaty mięsa na zakładkę i w miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się "złączyło". Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na środku ułożyć fasolkę szparagową. Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno. Tak przygotowane mięso
Andzia Pichcikapusty około 3 litry wody 300 g grochu (okrągłego, w połówkach lub całego) 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziemniaków (rozgotować osobno) 1 duża marchew 300 g boczku 2 cebule pokrojone w kostkę 4 łyżki śmietany majeranek, sól, pieprz, kminek do smaku Składniki na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Wodę zagotowujemy, dodajemy ziarenka pieprzu oraz(...)gotujemy 5 minut. Dodajemy groch, startą marchew i dalej gotujemy do miękkości grochu. Po tym czasie dodajemy kapustę kiszoną, którą wcześniej odciskamy i kroimy. Dodajemy również cebulę podsmażoną z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gotujemy około 15 minut. Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę: do roztopionego masła dodajemy mąkę i chwilę razem smażymy. Zasmażkę dodajemy do zupy razem z rozgotowanymi ziemniakami
Trzeci talerzSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem na maszynce nr 8. -polędwica 1kl. 2,5 kg / szarpak -warkocz z naszej polędwicy u mnie 700 g /5 mm -boczek 500 g/ 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 800 g / 5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki , zamykarka , słoiki(...)WYKONANIE: Polędwicę poddajemy klasyfikacji, odcinamy mizdrę i dajemy dla pieska 😏😏 następnie odcinamy warkocz. Z boczku odcinamy skórę. Z golonki wycinamy kości, ścięgna i skórę. Następnie surowiec tniemy w kostkę około 3-4 cm i peklujemy na sucho zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy i łączymy ze sobą. Wodę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Prosty i szybki pomysł na obiad. Składniki: 3 ziemniaki 1 mała cebula dowolna kiełbasa – u mnie dziś kawałek podwawelskiej i około 300 g suszonych kiełbasek jałowcowych opcjonalnie kawałek boczku (ja dziś nie dodałam) 1 duża żółta papryka 500 ml bulionu (u mnie drobiowy) 2 pełne łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka CHIMICHURRI Organic – mieszanka przypraw dostępna smakinamiare.pl 1 łyżeczka(...)smaku 2-3 łyżki oleju *można wzbogacić o dodatkową paprykę, marchewkę itd Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Jeśli chcemy na tym etapie należy dodać też drobno pokrojony boczek, przesmażyć (ja dziś nie dodawałam). Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę smażymy. Po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i po chwili pokrojoną żółtą paprykę. Całość chwile smażymy
Słodkie okruszkimakaronem. Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki czerwonej soczewicy Kawałek sera pleśniowego 1 dynia makaronowa ½ szklanki wina Tarty parmezan – kilka łyżek 3 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała(...)Gotuj bez przykrycia. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj cebulę i posiekany boczek, smaż przez 6-8 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Krok 4 Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Wlej wino, podkręć temperaturę i odparuj alkohol
Niedzielny kucharzgrzybów Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść(...)Gotuj bez przykrycia. Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj cebulę i posiekany boczek, smaż przez 6-8 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Krok 3 Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Wlej wino, podkręć temperaturę i odparuj alkohol
Niedzielny kucharzzrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. Podlane winnym sosem z pieczarkami nabrały zupełnie innego smaku. W piątek zrobiliśmy: Kotlety rybne z orkiszem i boczkiem To danie samodzielne, choć do kotletów dodaliśmy kaszy orkiszowej, z którą w czwartek podaliśmy pulpety. Tyle, 5 obiadów robionych na zasadzie łączenia tych samych składników, tworząc różne potrawy. Poniżej lista(...)wszystkich składników potrzebnych do przygotowania pięciu obiadów Mięso/wędliny/ryby 500-600 g mielonego indyka 4 udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule
Niedzielny kucharzjaś) fasola czerwona fasola zielona fasola pinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest dla moich domowników i dla mnie za tłusta i zbyt ciężka. Zdecydowanie wolimy
Kulinarne przygody Gatitytaką prawdziwą wojskową i ta jest bardzo podobna. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 szklanki łuskanego grochu 2 mięsne kostki 1,5 laski kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 6 średnich ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna 1 łyżka majeranku sól pieprz 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki 2 łyżki oleju 1. Groch(...)miękkie. 3. Mięso i warzywa wyjmujemy z zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Dodajemy też majeranek. 4. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Po usmażeniu przekładamy go do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę. Dorzucamy do zupy. Z ugotowanej włoszczyzny wybieram marchewki (ja dałam 3) kroję w pół
kruche babeczkikaszy gryczanej palonej, 1 łyżka masła, 200 g sera białego półtłustego, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo mielony pieprz, 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców , bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło, olej) Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu(...)minut. Kasza po tym czasie powinna wchłonąć cały płyn. Kaszę odstaw do ostudzenia. Ser rozgnieć widelcem. Do ostudzonej kaszy dodaj ser, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron
królestwo garówPolecam: Składniki (dla 3 osób) : = 1 pierś z kurczaka (duża połówka lub mała cała) 1 brokuł 1/2 paczki makaronu penne 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki boczku pokrojonego w kostkę (surowy parzony) Przygotowanie: Brokuł gotujemy na miękko (ale tak żeby różyczki się nie rozpadały)- w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki mleka i szczypty cukru. W tym samym czasie(...)przy pomocy drobnego sitka. Mieszamy je ze śmietaną. Jeśli kawałeczków jest mało - rozgniatamy widelcem dodatkową różyczkę. W czasie gdy makaron dochodzi, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym zrumieniamy boczek. Na tę patelnię wykładamy odcedzony makaron. Dodajemy nasza brokułową śmietanę. Mieszamy. Wykładamy poszczególne składniki na talerz i danie gotowe. Mała, prosta, eksplozja smaku. Od pierwszego razu już powtarzaliśmy to danie
Kuchnia po mojemuwzbogacić większą ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten. Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi(...)dnia. Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Paprykowe krążki z mięsem Łatwe kotlety jajeczne Kotlety rybne siekane Makaron z boczkiem i twarogiem
Kulinarny S.O.S.