boczek - 14002 przepisów (strona:436/934)

Zupa Starego Cygana 145

ziemniaków ·        Cebula ·        2 laseczki kiełbasy podwawelskiej ·        5 dag boczku wędzonego ·        2 papryki czerwone ·        3 pomidory ·        3 listki laurowe(...)wodą oraz solimy i gotujemy. 2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz w kostkę boczek. 4.   Papryki obieramy z nasion, kroimy w małe paseczki i łączymy z kiełbasą. 5.   Następnie dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki. 6.   10 minut

Kulinarna Chwila
Zupa a’la bolognese 106

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.   Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem. Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy passatę, oregano, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy parmezan

R'n'G Kitchen
Sałatka z pomidorem, jajkiem i awokado SZTOS! 154

duże) 2 średnie pomidory malinowe (lub 1 duży) 1 średnie awokado 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku garść liści bazylii sól i pieprz opcjonalnie: prażone pestki, smażony boczek, grzanki, majonez Na półmisku układamy pokrojone w plastry pomidora, na nie plasterki awokado, skrapiamy oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solimy, pieprzymy. Na wierz na tarce o grubych oczkach trzemy jajka(...)twardo. Posypujemy je bazylią, boczkiem, pestkami

Cytryna&Co.
Domowa kiełbasa słoikowa 115

kiełbaskę słoikową w moim wydaniu. Szperałam w internecie, przepisów jest bardzo dużo, który dobry - nie wiem. Zaufałam sobie-najwyżej będzie trzeba zmodyfikować przepis. SKŁADNIKI: 3 kg. łopatki 1 kg. boczku raczej tłustego 8 ząbków czosnku 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu 14 łyżek roztartego w ręku majeranku 4 łyżeczki żelatyny 0,6 litra wody zimnej WYKONANIE: boczek mielimy na najdrobniejszych

Kuchnia Beaty
Grochówka - krem z grochu 173

mimo już nadchodzącej wiosny miałam ochotę na tą bardziej zimową jednak zupkę. Składniki: 1,5 litra wody 3 kostki bulionowe drobiowe 500 g grochu łuskanego połówki 0.2 kg boczku wędzonego parzonego 0.2 kg kiełbasy np.toruńskiej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 3 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki opak. (8g) majeranku sól, pieprz 2 liście laurowe(...)marchew i pietruszkę oraz liście i ziele - gotujemy 30 min. Zdejmujemy "szumowinę" i wyjmujemy liście i ziele - zupę blendujemy. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki - całość chwilę podsmażamy. Do garnka wrzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i majeranek - gotujemy do miękkości ziemniaków. Teraz dodajemy zawartość

Alutka-Gotuje
II Festiwal Smaku Opole 9-13 marca 2020 152

sera, burak, pesto, prażone pestki, balsamico... Choć nie przepadam za serem kozim, to terrinę zjadłam z największą i nieskrywaną przyjemnością :0  🍲DANIE GŁÓWNE Risotto grzybowe, polędwiczki wieprzowe w boczku, chipsy warzywne, parmezan i oliwa truflowa (wiecie jak kocham) - to jest danie nad daniami! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odtworzyć te smaki w domu. Polędwiczki w boczku

bistro mama
Drobiowy smakołyk 100

lodówce. Wyszło całkiem dobrze. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka kilka plasterków wędzonej szynki około 15 dag. sera żółtego startego na małych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej plastry boczku wędzonego sól,pieprz grubo mielony szczypiorek drobno posiekany WYKONANIE: filet pokroić na małą kostkę, szynkę na cienkie paski, dodać starty ser, jajko, mąkę , szczypiorek,sól i pieprz, dokładnie wymieszać, odstawić(...)lodówki na około 2godz. uformować podłużne kotleciki, zawinąć w boczek i smażyć do miękkości na oleju lub maśle klarowanym z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka

Kuchnia Beaty
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka 135

samoczynne ukiszenie, bądź przez zakwaszenie. Zwykle w zupie poza drobno pokrojonymi ziemniakami jest jeszcze kolorowa fasola, groch, lub inna roślina strączkowa, a za omastę najczęściej służą skwarki lub usmażony boczek. Zupa podawana jest na kwaśno, a pokrojone ziemniaki i fasola wyglądem przypominają kapustę z fasolą. Przepisów na kapustę ziemniaczaną jest tyle, ile gotujących ją gospodyń. Szukając odpowiedniej receptury posiłkowałam się(...)sposobów”, wydanej przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 150 g soczewicy (najlepiej zielonej) 75 g słoniny lub boczku 500 ml kwasu z ogórków sól do smaku Soczewicę płuczemy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, po czym odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości

Trzeci talerz
Lasagne bolognese 128

zapominaj o kieliszku wina;) Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępne SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchewka 1 por 150 ml gorącego bulionu 200 ml czerwonego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g passaty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)kostkę,por w cienkie plasterki a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa i przecisnięty przez praskę czosnek. Następnie robimy miejsce przesuwając warzywa i smażymy boczek pokrojony w kostkę. Teraz dodajemy mięso mielone i smażymy całość razem. 2. Wlewamy wino i dusimy.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszamy z bulionem. Solimy i pieprzymy . 3. Po kilku minutach

karolgotuje
Sałatka z soczewicy i boczku 108

najważniejsze – wszyscy lubimy gotować. Soczewicę wypłukać, następnie gotować w wywarze drobiowym. Gotować około 25 minut. Co jakiś czas zamieszać. Mocno rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Podczas smażenie zmniejszyć ogień. Jak wytworzy się tłuszczyk zlać go z patelni. Skwarki muszą być chrupiące. Skwarki wrzucić do miseczki, a tłuszcz wlać ponownie na patelnię. Czosnek obrać i drobno(...)posiekać. Wrzucić na patelnię czosnek, szałwię i rozmaryn (posiekany drobn0) Smażyć chwilkę, około 1 minuty. Wszystko z patelni wrzucić do soczewicy, dodać boczek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki na dresing wymieszać i wlać do soczewicy. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem Dla mnie bardzo dobre, idealne na lunch do pracy. Je się ją na zimno

Kuchnia Pokoleń
Kapusta z boczkiem i pieczarkami 110

language:#0400;} Jakoś tak samo wyszło. Wzięliśmy kapustę…no i co z niej zrobić? Wiadomo, jakiś dodatek do mięsa. Kociołek pyszności sam wyszedł na światło dzienne. Składniki: 150 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 1 łyżka smalcu 400 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 100 ml bulionu warzywnego 4 łyżki sosu czosnkowego  sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Dodajemy smalec i pokrojone pieczarki. Pod koniec dorzucamy posiekaną cebulę. Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do całości, lekko przyrumieniamy, zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy. Podlewamy

R'n'G Kitchen
Domowe hamburgery 136

pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość.  A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie, że dni tygodnia mają określone kolory. Tak samo miesiące i konkretne(...)doprawiamy solą i pieprzem.  Formujemy burgery i smażymy po kilka minut z obu stron.  Dodatki: sałata czerwona cebula ogórek konserwowy  żółty ser pomidor  plastry podsmażonego boczku  sos (2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka pasty truflowej

bistro mama
Kartoflanka - pyszna zupa ziemniaczana 164

kolacje !  Kartoffelgulasch Ziemniaki 50-60 dag 2-3 marchewki ( 30 dag) Ćwiartka selera ( 5 dag) Średnia pietruszka (5 dag) 4 ząbki czosnku 2 cebule ( 25 dag) 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy Smalec Ziele angielskie Listki laurowe Pieprz ziarenka Sól Papryka słodka Papryka ostra Kminek Majeranek Warzywa należy obrać i umyć, odpowiednio pokroić.  Marchew, seler i pietruszkę(...)mniejsze kawałki, ziemniaki na większe ( szybciej się gotują) W garnku roztapiam smalec, dodaję pokrojony boczek i cebulę, mieszam i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone warzywa, całość duszę chwilkę, warzywa puszczą wodę i zmienia ciut kolor, trzeba mieszać aby się nie przypaliły. Teraz dodaję przyprawy, jeszcze chwileczkę duszę i zalewam całość gorącą wodą.   Gotuję do miękkości, na koniec doprawiam do smaku

Takie tam pichcenie
Faszerowane roladki z mięsa mielonego 179

Pyszne roladki z wieprzowego mięsa mielonego faszerowane warzywami i wędzonym boczkiem polane aromatycznym sosem. Prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku 0,5 niedużej cukinii 0,5 papryki czerwonej 1 niewielka cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka

Krokusowy Dom