wędlina wychodzi niebiańska Dlaczego kminkówka Kaszubska ? Bo mieszkam na Kaszubach .. bynajmniej chwilowo ….. składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej 1 kg świeżej golonki tylnej 0,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody sól do smaku 4 łyżki pieprzu mielonego , czarnego 1 łyżka białej(...)należy szybko odłowić , przepłukać zimną wodą i zanurzyć w nowej zalewie . Po tym czasie , mięso odławiamy , płukamy w zimnej wodzie . Golonkę mielimy bez skóry na bardzo drobnych oczkach , dwukrotnie . Boczek , również ,bez skóry mielimy na grubych oczkach ,także dwukrotnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę , kroimy w średniej wielkości kawałki i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa . Wszystkie mięsa przekładamy do miski , wlewamy
Ogrodnik w podróżyraczej mała 1 litr kiszonej kapusty , dobrej jakości , inaczej będzie kiepski bigos ( podaję tak , bo kisze w litrowych słoikach , ale jest to około 2,5 kg ) wędzone skórki od boczku , najlepiej swojskiego ( 6-7 szt , kawałki 10 x 15 cm , lub po prostu boczek wędzony 300 g ) 1,5 kg karkówki bez kości 2 garście suszonych grzybów , najlepiej podgrzybków
Ogrodnik w podróżyprostocie ). Pasty ( makarony ) są tutaj idealne. Dzisiaj przedstawiam moją wersję spaghetti carbonara, może znajdziecie w tym daniu trochę włoskich smaków. Składniki: Makaron typu spaghetti lub gniazda wstążki 150 g boczku wędzonego 2-3 jajka 40 g sera typu parmezan, grana padano lub pecorino ( ja użyłam grana padano, przywiozłam z Włoch. Można je pomieszać ) 3-4 ząbki czosnku Natka(...)pietruszki Sól Pieprz czarny Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka parzymy. Wbijamy do miseczki, solimy i roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę razem przesmażamy ( bardzo krótko ). Na patelnię dokładamy ugotowany makaron ( nadal trzymamy na małym grzaniu ). Mieszamy
Smaki EwyKotlety schabowe po chłopsku to danie, które ostatnio wymyślił sobie mój Mąż, który jest wielbicielem zarówno schabowego, jak i boczku ;) Kotlety schabowe po chłopsku są dość szybkie i proste w wykonaniu, więc warto się o nie pokusić, gdy mamy ochotę The post Kotlety schabowe po chłopsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeniż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 1 -2 łyżki jarzynki sól(...)około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara. Wszystko gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Na koniec bigos doprawiamy, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliMniam , idealnie na niedzielny obiad z rodzinką składniki na 4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej , ładny gruby kawałek ( taki jak na pieczeń ) mały kawałek wędzonej słoniny lub wędzonego boczku ( najlepiej mieć swojskie ) 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula musztarda miodowa 2-3 szklanki rosołu (może być dowolny,w ostateczności nawet z kostki ale będzie mniej smaczne ) sól selerowa(...)rozklepane , to się nie rozpadną ,nie ma siły Ale jeśli ktoś nie ma wprawy, lepiej dla bezpieczeństwa , obwiązać nitka lub spiąć wykałaczką Na patelni wytapiamy posiekaną , wędzoną słoninę lub boczek . Na tłuszczu , który się wytopił z wędzonek obsmażamy na złoty kolor zrazy , porządnie im bardziej przysmażycie ,tym lepszy będzie sos Przekładamy wszystko do brytfanki, całą zawartość patelni , razem ze skwarkami
Ogrodnik w podróżypracy, z braku czasu na rozkładanie warsztatu do gotowania taki obiad jest w sam raz! Składniki: * 40 dkg makaronu np. kolanka ozdobne * 1 laska długa kiełbasy * 5-10 dkg boczku wędzonego * 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy * 1 nieduża papryka * 6 pieczarek * 1 cebula * 1-2 ząbki czosnku * 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów * 1/2 szklanki passaty pomidorowej * zioła prowansalskie(...)sól, pieprz * natka pietruszki Na rozgrzanej patelni (bez natłuszczania) podsmażyłam w kostkę pokrojoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Kolejno dodawałam pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dolałam 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów. Chwilę wszystko smażyłam aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dolałam passatę pomidorową, przecisnęłam przez praskę czosnek i przyprawiłam wszystko solą i ziołami prowansalskimi
Pieprzyć z FantazjąSól · Cebula · 3 ogórki konserwowe · Kilka plasterków boczku parzonego · Mąka do panierki · Olej do smażenia · 4 łyżki musztardy sarepskiej(...)łyżeczki przyprawy do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur, solimy. 2. Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku, kawałek cebuli i ćwiartkę ogórka. 3. Zawijamy w robiąc roladki. 4. Panierujemy w mące pszennej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6. Po usmażeniu
Kulinarna Chwilamięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/4 główki kapusty 1 – 1,5 litra(...)Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso straci surowy kolor, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, cebulę oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez pół minuty *** *** Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy
Blog z ApetytemPrzepis na kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole pochodzi z bloga Nicpoń w kuchni. Karolina była jedną z osób do których napisałam Read More Artykuł Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole pochodzi z serwisu Thermomania
Thermomaniasię na obiad lub kolację. Możemy podać go z kaszą albo ziemniakami, ale też będzie smakował ze świeżym pieczywem. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego 2 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego 1 cebula 3 nieduże ogórki kiszone garść grzybów suszonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)kostkę. Doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką ostrej papryki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do większego garnka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na tę samą patelnię i podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać cebulę i zrumienić. Przełożyć do mięsa. Kiełbasę pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię. Zrumienić. Przełożyć
Danka Pichciżurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do podania jajka na twardo Do rondla włóż białą(...)kiełbasę (w całości, bez krojenia) , liście laurowe i ziele angielskie, wlej 2 litry wody i zagotuj (gotuj ok. 15-20 minut) . W tym czasie na patelni zacznij podsmażać boczek pokrojony w kostkę (powinno się wytropić trochę tłuszczu) . Dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przełóż do rondla i gotuj przez 10 minut. Na koniec
Kulinarny S.O.S.żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do podania jajka na twardo Do rondla włóż białą(...)kiełbasę (w całości, bez krojenia) , liście laurowe i ziele angielskie, wlej 2 litry wody i zagotuj (gotuj ok. 15-20 minut) . W tym czasie na patelni zacznij podsmażać boczek pokrojony w kostkę (powinno się wytropić trochę tłuszczu) . Dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przełóż do rondla i gotuj przez 10 minut. Na koniec
Kulinarne S.O.S.kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 2-3 garści suszonych grzybów, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, 100 ml śmietanki kremówki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zrób tak: grzyby namocz w gorącej wodzie. Oba rodzaje(...)kaszy ugotuj na sypko, boczek pokrój w kostkę, przesmaż, a gdy puści tłuszcz (jeśli jest chudy, wlej trochę oleju) dodaj posiekaną cebulę i zrumień. W misce dokładnie wymieszaj kaszę z cebulą i mięsem, doprawiając solą i pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście i włóż główkę do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, zdejmij sparzone liście
Kulinarna Polska