boczek - 14002 przepisów (strona:440/934)

Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa 136

wędlina wychodzi niebiańska Dlaczego kminkówka Kaszubska ? Bo mieszkam na Kaszubach .. bynajmniej chwilowo ….. składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej 1 kg świeżej golonki tylnej 0,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody sól do smaku 4 łyżki pieprzu mielonego , czarnego 1 łyżka białej(...)należy szybko odłowić , przepłukać zimną wodą i zanurzyć w nowej zalewie . Po tym czasie , mięso odławiamy , płukamy w zimnej wodzie . Golonkę mielimy bez skóry na bardzo drobnych oczkach , dwukrotnie . Boczek , również ,bez skóry mielimy na grubych oczkach ,także dwukrotnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę , kroimy w średniej wielkości kawałki i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa . Wszystkie mięsa przekładamy do miski , wlewamy

Ogrodnik w podróży
Zimowy , biały bigos z karkówką 146

raczej mała 1 litr kiszonej kapusty , dobrej jakości , inaczej będzie kiepski bigos ( podaję tak , bo kisze w litrowych słoikach , ale jest to około 2,5 kg ) wędzone skórki od boczku , najlepiej swojskiego ( 6-7 szt , kawałki 10 x 15 cm , lub po prostu boczek wędzony 300 g ) 1,5 kg karkówki bez kości 2 garście suszonych grzybów , najlepiej podgrzybków

Ogrodnik w podróży
Spaghetti carbonara 145

prostocie ). Pasty ( makarony ) są tutaj idealne. Dzisiaj przedstawiam moją wersję spaghetti carbonara, może znajdziecie w tym daniu trochę włoskich smaków. Składniki: Makaron typu spaghetti lub gniazda wstążki 150 g boczku wędzonego 2-3 jajka 40 g sera typu parmezan,  grana padano lub pecorino  ( ja użyłam grana padano, przywiozłam z Włoch. Można je pomieszać ) 3-4 ząbki czosnku Natka(...)pietruszki Sól Pieprz czarny Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka parzymy. Wbijamy do miseczki, solimy i roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę razem przesmażamy ( bardzo krótko ). Na patelnię dokładamy ugotowany makaron ( nadal trzymamy na małym grzaniu ). Mieszamy

Smaki Ewy
Kotlety schabowe po chłopsku 160

Kotlety schabowe po chłopsku to danie, które ostatnio wymyślił sobie mój Mąż, który jest wielbicielem zarówno schabowego, jak i boczku ;) Kotlety schabowe po chłopsku są dość szybkie i proste w wykonaniu, więc warto się o nie pokusić, gdy mamy ochotę The post Kotlety schabowe po chłopsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK 142

niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka  30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu  1 -2 łyżki jarzynki  sól(...)około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.  Na patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara. Wszystko gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Na koniec bigos doprawiamy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzybowe zrazy z łopatki 131

Mniam , idealnie na niedzielny obiad z rodzinką składniki na 4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej , ładny gruby kawałek ( taki jak na pieczeń ) mały kawałek wędzonej słoniny lub wędzonego boczku ( najlepiej mieć swojskie ) 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula musztarda miodowa 2-3 szklanki rosołu (może być dowolny,w ostateczności nawet z kostki ale będzie mniej smaczne ) sól selerowa(...)rozklepane , to się nie rozpadną ,nie ma siły Ale jeśli ktoś nie ma wprawy, lepiej dla bezpieczeństwa , obwiązać nitka lub spiąć wykałaczką Na patelni wytapiamy posiekaną , wędzoną słoninę lub boczek . Na tłuszczu , który się wytopił z wędzonek obsmażamy na złoty kolor zrazy , porządnie im bardziej przysmażycie ,tym lepszy będzie sos Przekładamy wszystko do brytfanki, całą zawartość patelni , razem ze skwarkami

Ogrodnik w podróży
Makaron po chłopsku 13235

pracy, z braku czasu na rozkładanie warsztatu do gotowania taki obiad jest w sam raz! Składniki: * 40 dkg makaronu np. kolanka ozdobne * 1 laska długa kiełbasy * 5-10 dkg boczku wędzonego * 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy * 1 nieduża papryka * 6 pieczarek * 1 cebula * 1-2 ząbki czosnku * 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów * 1/2 szklanki passaty pomidorowej * zioła prowansalskie(...)sól, pieprz * natka pietruszki Na rozgrzanej patelni (bez natłuszczania) podsmażyłam w kostkę pokrojoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Kolejno dodawałam pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dolałam 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów. Chwilę wszystko smażyłam aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dolałam passatę pomidorową, przecisnęłam przez praskę czosnek i przyprawiłam wszystko solą i ziołami prowansalskimi

Pieprzyć z Fantazją
Roladki Chicken Honey 159

Sól ·        Cebula ·        3 ogórki konserwowe ·        Kilka plasterków boczku parzonego ·        Mąka do panierki ·        Olej do smażenia ·        4 łyżki musztardy sarepskiej(...)łyżeczki przyprawy do gyrosa Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur, solimy. 2.   Na każdym kawałku mięsa układamy plasterek boczku, kawałek cebuli i ćwiartkę ogórka. 3.   Zawijamy w robiąc roladki. 4.   Panierujemy w mące pszennej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.   Po usmażeniu

Kulinarna Chwila
Zupa zbójnicka 181

mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/4 główki kapusty 1 – 1,5 litra(...)Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso straci surowy kolor, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, cebulę oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez pół minuty *** *** Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy

Blog z Apetytem
Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole 152

Przepis na kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole pochodzi z bloga Nicpoń w kuchni. Karolina była jedną z osób do których napisałam Read More Artykuł Kotlety ziemniaczane z boczkiem i guacamole pochodzi z serwisu Thermomania

Thermomania
Wieprzowy gulasz myśliwski 133

się na obiad lub kolację. Możemy podać go z kaszą albo ziemniakami, ale też będzie smakował ze świeżym pieczywem. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego 2 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego 1 cebula 3 nieduże ogórki kiszone garść grzybów suszonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)kostkę. Doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką ostrej papryki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć do zrumienienia. Następnie przełożyć do większego garnka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na tę samą patelnię i podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać cebulę i zrumienić. Przełożyć do mięsa. Kiełbasę pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię. Zrumienić. Przełożyć

Danka Pichci
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 131

żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do podania jajka na twardo   Do rondla włóż białą(...)kiełbasę (w całości, bez krojenia) , liście laurowe i ziele angielskie, wlej 2 litry wody i zagotuj (gotuj ok. 15-20 minut) . W tym czasie na patelni zacznij podsmażać boczek pokrojony w kostkę (powinno się wytropić trochę tłuszczu) . Dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przełóż do rondla i gotuj przez 10 minut. Na koniec

Kulinarny S.O.S.
Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem 131

żurek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 300 g białej kiełbasy 200 g kiełbasy w lasce np. śląska, podwawelska (można pominąć i dać więcej białej) 100 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do podania jajka na twardo   Do rondla włóż białą(...)kiełbasę (w całości, bez krojenia) , liście laurowe i ziele angielskie, wlej 2 litry wody i zagotuj (gotuj ok. 15-20 minut) . W tym czasie na patelni zacznij podsmażać boczek pokrojony w kostkę (powinno się wytropić trochę tłuszczu) . Dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni przełóż do rondla i gotuj przez 10 minut. Na koniec

Kulinarne S.O.S.
Gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami. Miały być na dwa dni, zaczęły znikać od razu. PRZEPIS 165

kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 2-3 garści suszonych grzybów, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, 100 ml śmietanki kremówki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zrób tak: grzyby namocz w gorącej wodzie. Oba rodzaje(...)kaszy ugotuj na sypko, boczek pokrój w kostkę, przesmaż, a gdy puści tłuszcz (jeśli jest chudy, wlej trochę oleju) dodaj posiekaną cebulę i zrumień. W misce dokładnie wymieszaj kaszę z cebulą i mięsem, doprawiając solą i pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście i włóż główkę do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, zdejmij sparzone liście

Kulinarna Polska