boczek - 14002 przepisów (strona:447/934)

PRZEPIS: DOMOWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 213

cebula 2 łyżki masła sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku dodatki do pierogów z ziemniakami: stopione, świeże masło i tarty parmezan masło z przyrumienioną bułeczką skwareczki z boczku podsmażonej cebulki maślanka, kefir, zsiadłe mleko, mleko kwaśna, gęsta śmietana posiekany szczypiorek Przepis na pierogi z ziemniakami: Krok 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić(...)kiedy wypłynął na powierzchnię Ugotowane pierożki wyjmować łyżką cedzakową, polać masełkiem i posypać utartym parmezanem. Pierożki z ziemniakami można też okrasić masełkiem i zrumienioną bułką tartą albo skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką. Smacznego :) Domowe pierożki z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Wiosenne serowe kulki 173

zielonego groszku Hortex mała cebula 1 jajko szczypta soli 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas(...)kolor. Ugotowany groszek odcedzić i 3/4  zmiksować blenderem. Resztę się doda w całości, żeby sobie latał tu i tam jakiś groszek. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek lub inne wędliny. Rozgnieść twaróg widelcem, dodać jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki

zielonacukinka
Barszcz biały z kabanosem i kiełkami 154

szklanki zakwasu na barszcz biały/ na mące pszennej/ sól, pieprz 1 łyżka majeranku płaska 125 ml śmietany 30 % 50 g kiełek rzodkiewki 3 jajka 100 g kabanosów 100 g boczku wędzonego 100 g szynki wędzonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe olej rzepakowy Warzywa obieram. Cebulę i czosnek drobno kroję. Marchew kroję w talarki a ziemniaki w kostkę. Seler ścieram(...)tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Na oleju przesmażam cebule i czosnek, dodaję pokrojony boczek, szynkę i dalej przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę,  dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję.  W osobnym garnku

wesoła kuchnia
Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta 217

Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta     Składniki: ok 700g – 1 kg filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach Farsz: 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami(...)plasterki żółtego sera *** *** Na serze wykładamy cukinię *** *** Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paseczki pomidorkami. Całość oprószamy pieprzem *** *** Roladę dość ciasno zwijamy *** *** Na mięsie układamy plasterki boczku wędzonego, tak aby na siebie zachodziły i podwijamy je pod spód rolady *** *** Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia lub na podłużna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie keksówka) *** *** Roladę wkładamy

Blog z Apetytem
Pasztet z królika 220

zimną płytę wędlin na świąteczny stół. PRZEPIS NA PASZTET Z KRÓLIKA Składniki na pasztet z królika: 1 królik (ok 1,5-2kg) 300g wątróbki drobiowej 1 kg surowego boczku wieprzowego 2 bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika(...)garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie 15 min gotowania. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (zachowując go), ostudzić. W wywarze namoczyć

Dorota Smakuje
Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami 126

dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i". Polecam!   około 800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g pistacji Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka oddzielnego(...)kości pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.) Pestki oraz posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem uprzednio połączonym z jogurtem. Gotową sałatkę doprawić solą z pieprzem. (Uważać, aby jej nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych.)   Pestki dyni oraz

Di gotuje
BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis 173

ziela ang. i listek laurowy (ew.) 2 łyżki posiekanego koperku sól, cukier i pieprz do smaku dodatki do barszczu ukraińskiego: kasza sypka jajka na twardo posiekany szczypiorek skwarki z boczku lub słoniny i zrumieniona cebulką Przepis na barszcz ukraiński - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. fasolę namoczyć na kilka godzin w przegotowanej wodzie, następnie ugotować w tej samej wodzie(...)smaku.           Przed podaniem do każdej porcji barszczu ukraińskiego dodać drobno posiekany szczypiorek. Barszcz podawać z kaszą sypką i jajkiem, można okrasić skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Smacznego :) Barszcz ukraiński

Moja Książka Kucharska
Sałatka ziemniaczana z boczkiem 131

kilku składników, a smak nie do opisania. Składniki: 3 duże ziemniaki 1 mały seler korzeniowy 1 pietruszka 3 jajka 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 200 g boczku parzonego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa, jajka, boczek kroimy w kostkę. Dodajemy osączoną z zlewy kukurydzę i posiekaną cebulę. Wszystkie składniki

R'n'G Kitchen
Barszcz biały na zakwasie 158

taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie. Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) 2 marchewki 2 pietruszki 1 por pół selera 6-7 białych kiełbasek Maestro Henryk Kania (w tradycyjnej(...)suszone grzybki przyprawy: majeranek, pieprz, sól 1 ząbek czosnku (lub około 1 łyżki tartego chrzanu) 80 ml śmietany do podania: ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie świeże zioła Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubszym dnie. Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa, suszone grzybki i białą kiełbasę. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 40 minut

Słodkie okruszki
Makaron z Mięsem mielonym z Bekonem i szpinakiem 142

jeśli polubisz moją stronę;) A teraz zapraszam ;)  Składniki dla 4 osób: 🍽 500 g mięsa mielonego z indyka  🍽 150 g dowolnego makaronu  🍽 10 dag wędzonego lub gotowanego boczku 🍽 4 garscie świeżego szpinaka baby  🍽 1/2 cebuli  🍽 1 puszka pomidorów bez skóry lub przecier pomidorowy ok 250 ml 🍽 olej rzepakowy do smażenia  🍽 sól i pieprz do smaku(...)Mięso mielone przekładam do miski,dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam olej,przekładam mięso, mieszam i smażę na rumiano. Szpinak siekam w paski,dodaję do mięsa. Cebulę oraz boczek również kroję w kostkę ,dodaję do mięsa. Mieszam. Smażę ok 3-4 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory.Mieszam. Zmniejszam ogień i duszę wszystko ok 2 minut oczywiście nadal

Gotowanie Patki
Sałatka Cobb 191

chrupiąco i zdrowo. Sałatka Cobb: 0,5kg piersi z kurczaka 4 wiejskie jajka 2 dojrzałe awokado 3 pomidory, u mnie śliwkowe 2 cebulki dymki lub 1 twarde jabłko 300g boczku surowego wędzonego 100g sera z niebieską pleśnią, u mnie Lazur miks sałat, sałata lodowa lub rzymska 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki tymianku sól i pieprz Kluczem(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy do zmiany koloru, dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Odkładamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy na chrupko pokrojony w kostkę boczek do całkowitego wytopienia się tłuszczu. Następnie odsączamy go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę wewnątrz skórki i wyjmujemy do miseczki łyżką. Skrapiamy

Cooking Monster
Klasyczna jajecznica z kajzerką 232

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili 237

przyjemnością. Możemy zachęcić domowników do pomocy, szczególnie przy wyrabianiu mięsa, pomocna byłaby silna męska ręka. Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili Potrzebujemy: 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 30 dkg giczy wołowej, 100g soli kłodawskiej, suszony majeranek, dobrą garść, dokładniej jakieś 4 kopiaste łyżki. Można również dodatkowo dodać świeżego majeranku, 20g pieprzu czarnego(...)papkę. Odstawiłam, zajmę się nim później. Zmieniłam sitko na te o grubszych oczkach, to chyba jest 8. W zestawie z maszynką były tylko dwa, drobne oczka i duże. Karkówkę, boczek, łopatkę zmieliłam raz. Do zmielonego mięsa wołowego dolałam odrobinę lodowatej wody. Wyrobiłam mięso na lepiącą masę, dodałam do pozostałego mięsa, całość dokładnie wyrobiłam, aby mięso było puszyste i klejące. Partiami

Leśny Zakątek
Rolada z porowo szpinakowym farszem 186

papryka Czosnek granulowany Farsz: 3 garście świeżego szpinaku baby 1 por 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 4 plastry żółtego sera gouda Sól Pieprz Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Mięso układamy na kształt prostokąta. Szpinak oraz(...)farsz przestygnie mieszamy go z pokrojonym serem feta. Farsz układamy na mięsie. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Całą roladę owijamy dodatkowo wędzonym boczkiem. Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Owijamy i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy rozciąć folię, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił

VioletoweKucharzenie
Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem 163

rodzinnym gronie. Rolada z farszem szpinakowo-boczkowym jest aromatyczna i smakuje rewelacyjnie. Roladę podałam z lekką sałatką szpinakową z dodatkiem pomidorków, fety i młodej cebulki. Farsz: 20 dag wędzonego boczku cebula 3 spore garści świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju 3 duże filety z kurczaka 6 plastrów żółtego sera jajko 1/2 szkl bułki tartej sól, świeżo zmielony(...)pieprz Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać szpinak i czosnek. Smażyć do czasu aż szpinak straci swoją objętość. Farsz doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Filety oczyścić i naciąć tak jakbyśmy chcieli rozciąć je na 2 płaty ale nie docinać do końca

Smakołyki Asi