chilli lub ostrej papryki , jeśli ma być łagodniej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 plastry karkówki 1 kiełbasa wędzona , ja użyłam indyczej opcjonalnie plaster boczku , wędzonego na zimno 1 – 2 łyżki smalcu Cukinie , marchew , cebulę , obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim pokrojona kiełbaskę i boczek , przekładamy
Ogrodnik w podróżyzawsze tam jem ziemniaki pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy
Kuchnia Beatykażdym kęsem Zapraszam Was do zestawienia pysznych przepisów na śniadania z jajkami w roli głównej – znajdziecie niżej przepisy na szaksuzki, pasty jajeczne z różnymi dodatkami, jajka sadzone na boczku lub papryce, a także klasycznego omleta z szynką i serem. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Jeżeli macie własne, kultowe śniadaniowe przepisy na bazie jajek, podzielcie(...)się nimi w komentarzu. Szakszuka z papryką i kiełbasą Szakszuka z cukinią Jajko sadzone w papryce Omlet z szynką i serem Jajka sadzone na boczku Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Chleb w jajku Artykuł Przepisy na śniadania z jajkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliirozdzielenie porcji na mniejsze kubeczki, ale kto by sobie żałował? Na każdym kroku również można zobaczyć przydomowe wędzarnie, a co się może równać z domową wędzoną szyneczką, czy boczkiem? Pozdrawiamy Panów Wędzarników z Hnatowego Berda spotkanych w Bazie Ludzi z Mgły i jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie na jajecznicę z wędzonym boczkiem, niestety trzeba było wracać do cywilizacji
Gotuj z Rumcajsemjuż wiecie, bardzo lubię dania, w których to jajka odgrywają główną rolę, dlatego znajdziecie u mnie wiele takich przepisów. Mogę polecić Wam między innymi szakszukę z papryką , szakszukę z boczkiem czy zieloną szakszukę . Oprócz szakszuk, znajdziecie u mnie także przepisy na pasty jajeczne czy jajka sadzone na boczku. Zachęcam do wypróbowania każdego przepisu Podstawą do przygotowania pysznej szakszuki jest oczywiście
Kuchnia Bazyliiprzysmak z młodej kapusty oraz tartej marchewki, selera i pietruszki. Z dodatkiem zielonej soczewicy z puszki. Opcjonalnie - dla wszystkich, którzy nie mogą obejść się bez mięsa -także z podsmażonym boczkiem lub wiejską kiełbaską. Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach jak i zabrania do pracy na lunch. Polecam jako dodatek do młodych ziemniaków lub/i do kotleta np. schabowego. SKŁADNIKI(...)seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Młodą kapustę drobno szatkujemy. Soczewicę odsączamy na sicie. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i czosnek (opcjonalnie także pokrojony boczek lub kiełbaskę), smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy startą marchew, pietruszkę i seler. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dorzucamy kapustę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu
cool and mintysmakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka zimnego masła 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kurki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym(...)Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę i czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dolewamy śmietankę i znów chwilę smażymy. Na końcu dodajemy zimne masło i redukujemy sos. Całość powinna nam zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji. Kurki serwujemy z ziołowymi grzankami lub świeżym
kulinarnyJamasarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane zostały w 2015 r. na Listę(...)Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony. Wyroby Masarni Osip były wielokrotnie nagradzane między innymi na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food, na którym – za kiełbasę swojską z Wierzeic – otrzymali nagrodę PERŁA 2015 Sklep firmowy
królestwo garówFasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast spaghetti fasolka. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 150 g wędzonego boczku 1 duża słodka cebula 2 ząbki czosnku 500 g pomidorów 1 duża marchewka 200 g małych pieczarek 2 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz cukier suszona bazylia, oregano, tymianek parmezan świeże oregano Przygotowanie W garnku z grubym(...)dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy.. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem, aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia
R'n'G Kitchenkurkumy 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta słodkiej czerwonej papryki sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego kilka plasterków boczku (opcjonalnie) kilka małych pomidorków Przygotowanie: W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i polewamy mieszanką przypraw. Mieszamy(...)przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane mięso zabieramy na grilla wraz z resztą przygotowanych składników – pokrojoną cukinią, paprykami, cebulą, małymi pomidorkami i boczkiem (opcjonalnie). Składniki nabijamy na patyczki (naprzemiennie, dowolna kolejność). Grillujemy (obracamy co jakiś czas) i polewam resztkami marynaty. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybki makaron z patelni Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny letni obiad z makaronem, wędliną, cukinią i papryką Składniki: 200g makaronu penne 10dkg wędzonego boczku 10dkg szynki lub innej wędliny 1 niewielka cebula pół młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz 5dkg żółtego sera *** Cukinie oraz(...)papryki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę *** *** Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz cebulę i całość zasmażamy *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa, mieszamy, podsmażamy przez chwilę, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu *** *** Po tym czasie
Blog z Apetytemtego jest już , na moim blogu , ale nie taki sam..zdecydowanie inny Składniki : 1 mała główka , młodej kapusty 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki ( 0,5 kg ) kawałek boczku , wędzonego nie parzonego ( taki 10 cm x 10 cm ) 2 puszki pomidorów w zalewie 1/2 szklanki ryżu 1 duża marchewka 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki , ostrej papryki(...)mielonej sól do smaku koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boczek i cebulę siekamy , podsmażamy , na patelni , aż się zrumienią . Dodajemy paprykę ( oba rodzaje ,lekko przesmażamy , dosłownie chwilkę ,żeby się nie przypaliła . Zdejmujemy z gazu , zalewamy ,zawartość patelni wodą ( szklanka ) i przelewamy do garnka . Garnek do zupy taki jakiś na około 4-5 l , w zależności jak gęstą lubicie . Dokładamy
Ogrodnik w podróżyzarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki. Składniki: 1,30kg fileta z indyka 70g świeżego szpinaku 150g suszonych pomidorów 10 plastrów wędzonego boczku słodka papryka sól pieprz 2 łyżki masła extra Wykonanie: 1. Filet z indyka rozciąć na duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Pozostawić(...)około 30 minut. 2. Szpinak umyć, osuszyć, a suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. 3. Na całej powierzchni płata z indyka rozłożyć szpinak, plastry boczku jeden obok drugiego i pokrojone suszone pomidory. Następnie całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec
Szalona Kuchnia Ewelinydłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik. Przepis na roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów sera 10 plastrów boczku (opcjonalnie) przecier pomidorowy 1 papryka czerwona 100g. śmietanki 30% Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, czosnek, pietruszka. 1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią
Rozdomowionabogate kompozycje składników i wyglądają najładniej na talerzu. Do mojej sałatki użyłam sosu miodowo-musztardowego, aby przełamać nim ostrzejszy smak sera. Zobacz też: Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem i papryką Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki pierś
Kuchnia Bazylii