boczek - 14002 przepisów (strona:458/934)

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa 223

noże, miski, słoiki i deska do krojenia powinny być nieskazitelnie czyste, najlepiej wyparzone.  Do przygotowania mielonki można użyć różnych rodzajów mięsa. Ważne, aby część była z tłuszczykiem np. boczek, karkówka lub słoninka. Mięso do mielenia powinno być dobrze schłodzone. Jeżeli chodzi o samo mielenie mięsa, to już kwestia smaku. Może być zmielone na mniejszych lub większych oczkach, albo(...)lodówce. Mielonka - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam! Oto składniki na domową mielonkę słoikową SKŁADNIKI : 700g mięsa z szynki wieprzowej 700g mięsa z łopatki wieprzowej 500g surowego boczku bez skóry około 20g soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka majeranku suszonego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 150g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka

Moja Książka Kucharska
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla 273

Szaszłyki na ostro na grilla Szaszłyki wieprzowe z karkówki z  boczkiem, papryką i cebulą Pyszne, kolorowe danie z grilla, to nic innego jak rozmaite szaszłyki. Kawałki mięsa i warzyw nadziane na przemian na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na  rożnie lub w piekarniku.  Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może(...)zielenina do dekoracji Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill

Moja Książka Kucharska
Roladki z mięsa mielonego. 199

Składniki: -1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wyszło mi z tego 15 roladek) -15 cienkich plastrów boczku -15 plasterków sera żóltego o szerokości 2 cm. -sól -pieprz -majeranek -czosnek suszony -2 bułki -jajko Sposób przygotowania: Bułki namaczamy w wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy na całej dłoni(...)grubość 1 cm. kładziemy ser i formujemy roladkę a następnie owijamy ją plastrem boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zarumienią. Po czym odwracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy do zarumienienia. Nie dodajemy żadnego tłuszczu do pieczenia. Smacznego

Magia jedzenia.
Kluski śląskie z selera w sosie grochowym 148

seler korzeniowy (ok 1 kg) około 250 g mąki ziemniaczanej 200 g grochu zielonego (połówki) 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 młode marchewki 200 g boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy  puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy(...)wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Jak przygotować grilla 225

Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego(...)Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony. Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej 295

doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam!   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) kilka listków świeżej bazylii kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki pół czerwonej cebuli 3 łyżki oleju po 1 łyżeczce: soli, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej patyczki do szaszłyków(...)osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki

Blog z Apetytem
Kapusta kiszona do obiadu - kuchnia Babci 310

pieczywem smakuje wyśmienicie!  1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe parę kulek pieprzu   czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam(...)smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty. Gotuję jakieś 30 minut, (czas zależy od twardości kapusty) Ziemniaki ścieram na tarce ( średnie oczka) i dodaje do kapusty, gotuję do miękkości

Takie tam pichcenie
Filet drobiowy nadziewany wędzoną słoniną w cieście francuskim 158

filety drobiowe 2 szt 1 op ciasta francuskiego sól pieprz oregano oliwa czosnek niedźwiedzi wędzona słonina ok 50 g ewentualnie boczek żółty ser ok 50 g jajko do smarowania Filety nacinamy poprzecznie 7-8 razy. Słoninę lub boczek kroimy na cienkie plasterki i tak samo żółty ser. W nacięci wkładamy po kawałeczku sera i słoniny, układamy je na kwadracie ciasta

Gotowanie jest łatwe
Kocioł drwala 249

Najwięcej czasu schodzi z samym krojeniem - później gdy wszystko wyląduje w garze pozostaje czekanie aż będzie ready. No to zaczynamy. Składniki: 1kg ziemniaków 500g kiełbasy z kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól, pieprz majeranek, oregano, słodka(...)blendera wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy - u mnie majeranek, oregano, słodka papryka i zioła prowansalskie - wszystko blendujemu na gładko. Na patelni przesmażamy kolejno oddzielnie drobno pokrojone: boczek, kiełbaskę, cebulkę i pora - każdy element po przesmażeniu od razu do gara. Gdy w garze jest już mięcho, cebula i por zalewamy to wywarem i zaczynamy gotowanie. Dodajemy zmiksowane pomidory

Smacznie Pysznie Kalorycznie
BARSZCZ BIAŁY Z SZASZŁYKIEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO 146

każdym wieku oraz nie ma ograniczeń zdrowotnych nie zawiera cukru - sprawdzi się również u osób chorych na cukrzycę Składniki: 2 l wody 170 ml zakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy

Kuchnia w oparach
Leczo 172

Składniki: • 2 duże cebule • 5-7 pomidorów dojrzałych • 2 średnie cukinie • 4-5 papryk w różnych kolorach • kawałek boczku • kiełbaski wieprzowe • sól, pieprz • czerwona słodka papryka • rozmaryn • zioła prowansalskie • 1/2 l bulionu drobiowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cebulka dymka Przygotowanie : Boczek i kiełbaski pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cebule pokroić w piórka i również podsmażyć. Zdjąć

KUCHNIA POLSKA
Młoda kapustka z koperkiem 213

maluchowi od początku rozszerzania diety. Młodą kapustkę ze słoniną może zjeść niemowlę, które skończyło 10. miesiąc życia. główka młodej kapusty 2 szklanki wody pęczek koperku 200 g słoniny/podgardla/surowego boczku 2 czubate łyżki mąki sól do smaku Młodą kapustkę przekrawamy na pół i wycinamy głąba. Szatkujemy ją w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy maksymalnie 2 szklanki wody. Gotujemy(...)przykryciem aż kapustka nie zmięknie. Słoninę, podgardle lub boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy 2 czubate łyżki mąki i zasmażamy. Zawartość patelni oraz pokrojony koperek dodajemy do kapustki i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kapustkę można posolić do smaku już po ugotowaniu

Dieta bez mleka
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 169

SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach.  Jajka gotujemy na pół(...)minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym.  Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki

Gotowanie jest łatwe
Omlet z pieczarkami i papryką 226

Składniki na 1-2 porcje: 2 jajka 5 pieczarek 1-2 plasterki boczku 1/2 papryki czerwonej szczypiorek sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma masło  Jajka rozbić do miseczki, dodać sól, pieprz, słodką paprykę oraz kurkumę. Masę dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć przez około 5 min boczek, paprykę oraz pieczarki. Wylać masę jajeczną. Smażyć

Moja Galeria Smaku
Roladki z indyka 200

Super smaczne roladki na obiad. Właśnie mój tato robił je na świąteczny obiad, wyszły super. Składniki: Udziec z indyka 80 dag Boczek wędzony Morele suszone Cytryna 1 szt. Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Jajko 2 szt.  Curry 1 łyżeczka Olej do smażenia Wykonanie: Udziec opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać(...)solą i pieprzem do smaku. Rozbić tłuczkiem, na każdym kotlecie położyć plasterek boczku i kilka wcześniej namoczonych moreli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej wymieszanej z curry. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia