boczek - 14002 przepisów (strona:466/934)

Juki ułańskie 261

Składniki dwa kotlety schabowe kilka pieczarek 3-4 plasterki wędzonego boczku średni por łyżka bułki tartej sól, pieprz, majeranek 3 ząbki czosnku sos sojowy grzybowy Przygotowanie Ostrym nożem z mięsa zrobić sakiewki, ostrożnie roztłuc aby powiększyły swoją objętość  -  przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Dodać obrane i pokrojone

Gaździnka warzy
Śniadaniowa zapiekanka w chlebie. / Breakfast bread casserole. 165

definitely have to try it! Składniki/ Ingredients: - średniej wielkości domowy chlebek (u mnie ciemny) / medium size homemade bread ( I choose brown loaf) - 5 jajek / 5 eggs - 100 g boczku / 100 g pancetta - 1 łyżeczka pesto / 1 tsp pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano  - grana padano - mozzarella(...)szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek.  W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które wyjęliśmy ze środka (nie wszystko). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nadzienie umieszczamy w bochenku, robiąc po środku wgłębienie na wbicie jajka. Przykrywamy kawałkami mozzarelli i posypujemy grana padano. Pieczemy

DominikaDolci
” Pasta con pollo di bari ” szybki makaron z kurczakiem 208

opakowanie makaronu w typie kolanka 2 piersi , pojedyncze z kurczaka – filety 8-9 pieczarek 3 pomidory śliwkowe , typu pasta 100 ml śmietany kremówki 30 % kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki drobno siekanego rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 łyżki tartego sera pecorino(...)parmezanu Boczek lub pancetę , kroimy w kawałki , tak jak cebulę i podsmażamy na patelni z cukrem, aż zrobi się złocista . Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki , znowu podsmażamy na złoto . Następnie dokładamy , wyciśnięty praską czosnek, rozmaryn , pokrojone w kostkę kawałki kurczaka i pomidory , także podsmażając . Doprawiamy solą , wędzoną papryką , zalewamy śmietanką i dusimy przez około 10 minut , do momentu

Ogrodnik w podróży
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym 191

jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej  200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka  Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki(...)łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany. oleju 1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy cienko. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, smarujemy z jednej strony musztardą. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Układamy na szynkę, zwijamy by powstał zraz, spinamy wykałaczkami. Robimy tak z każdym kawałkiem mięsa. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy zrazy, najpierw

Szefowa kuchni
MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ + FILMIK 141

Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.   SKŁADNIKI : 2 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku 50 g peklosoli 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu majeranek tylko do smaku  1 łyżeczka utartej kolendry 1 szklanka wody 3 łyżki żelatyny spożywczej(...)laurowym kilka kulek pieprzu około 6-8 słoików 0,5 l PRZYGOTOWANIE :   Mięso myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki. Chude mięso kroimy w większą kostkę a tłuste łącznie z boczkiem, w drobną kostkę.  Przekładamy je do miski, wsypujemy całą peklosól i dokładnie mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać.  Po upływie

Kulinarne Fantazje Marioli
Biała kiełbasa w boczku 143

myślicie...? Wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu, ale patrząc na kalendarz, to zaledwie 3 tygodnie ;) Składniki: 6 sztuk białej kiełbasy 4 duże pieczarki 12 długich i cienkich plastrów boczku wędzonego 2 duże cebule Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia(...)całkowicie odparują. Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, nadziewamy pieczarkami i owijamy 2 plastrami boczku. Spinamy końce wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanymi w talarki cebulami i przykrywamy folią spożywczą, matową stroną na zewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na 45 minut, po czym odkrywamy całkowicie i pieczemy jeszcze 15 minut na grzałce górnej z funkcją grilla. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 189

pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę  zakwas  buraczany domowy Wykonanie Łapki maja dużo lepkości i powodują ,że wywar(...)gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki .  Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki

w mojej kuchni
Domowy SMALEC ze skwarkami 249

Składniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie: Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topię na malutkim gazie przez około 25 minut. Gdy skwarki będą przyrumienione dodajemy rozdrobnioną w kostkę cebule i boczek. Smażymy kolejne 15 minut

Fiołkowe Talerze
Łazanki Trochę Inaczej 125

SKŁADNIKI: 1,7kg kapusty białej 300g makaronu łazanki 3-4 cebulki szalotki 300g boczku pieczonego firmy DUDA 2-3 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1. Makaron łazanki ugotować. 2. Kapustę pokroić na ćwiartki, ugotować, odcedzić. 3. W dużym garnku rozgrzać masło, kapustę pociąć w drobne paski i smażyć. 4. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę, dodać do kapusty(...)Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelce, dodać do kapusty. 6. Całość jeszcze chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, na samym końcu dodać makaron łazanki, dokładnie wymieszać. Kochani w wolnej chwili zapraszam was do oglądnięcia różnych cudeńków w sklepie internetowym Tarka i Miarka . Drewniana tacka na zdjęciu pochodzi z tego sklepu maja tak rewelacyjne produkty że warto tam zajrzeć

Dziś Ja gotuje
Zupa szpinakowa z gnojkami 178

wywaru z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pierz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Do podania porcja gnocchi, tutaj przepis smażony boczek natka pietruszki do posypania Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Włóż szpinak i gotuj jeszcze przez drugie 10 minut. Zmiksuj zupę, dopara solą(...)pieprzem i sokiem z cytryny. Z podanego przepisu w linku przyrządź gnocchi. Pokrój boczek w drobną kostkę i zrumień. Nałóż gnocchi do miseczek i wlej zupę. Posyp skwarkami i pokrojoną natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa szpinakowa z gnojkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny 160

selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku posiekana natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut(...)Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso, marchew oraz grzyby. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy podsmażone skwareczki z boczku oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Roladki wieprzowe 184

Aromatyczne roladki na obiad. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 czerwona papryka 10 dag chudego boczku 4 plasterki żółtego sera sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego jajka 2 szt. bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, posypać przyprawami, rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Paprykę oczyścić , pokroić w słupki. Na każdym kotlecie ułożyć słupki papryki(...)plasterki boczku, sera i zwinąć w roladkę, po czym spiąć wykałaczkami. Maczać w rozbełtanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podawać do drugiego dania

Tradycyjna Kuchnia
Szaszłyki 150

Składniki filet z kurczaka ok 3 plastry schabowe kawałek wędzonego boczku kilka małych cebul czerwona papryka smalec sól, pieprz, sos sojowy ciemny słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu i tymianku lubczyk 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, porządnie doprawić i odstawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić na cztery części, paprykę i boczek

Gaździnka warzy
Roladki wieprzowe duszone we własnym sosie 140

Kolejny mój przepis na roladki. Duszone we własnym sosie są najlepsze. Składniki: Kotlet schabowy 8 szt. Ser żółty 8 plasterków Boczek wędzony 8 plastrów Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Śmietanka 30 %  Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozbić tłuczkiem dosyć cienko. Na każdym(...)kotlecie ułożyć plasterek ser, boczku i dwa słupki cebuli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami i dobrze obsmażyć na gorącym tłuszczu. Po czym mięso przełożyć do szerokiego rondla, zalać dwoma szklankami ciepłej wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia podprawić śmietanką i nie gotować

Tradycyjna Kuchnia
WRAPY - ROLADKI Z TORTILLI, czyli domowy fast food 2479

sera feta 1 papryka, pokrojona w kostkę 1 ogórek sałatkowy, pokrojony w kostkę (bez miąższu nasiennego) 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 opakowanie kremowego serka z chrzanem 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę, podsmażony na chrupiące skwareczki ok. 15 plasterków salami z zielonym pieprzem, pokrojone w paseczki  liście sałaty nasiona sezamu do posypania natka kolendry do dekoracji Zamiast(...)samej ilości innej ulubionej szynki. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Placki tortilli kolejno podgrzewamy na zwykłej bądź grillowej patelni, bez tłuszczu. Krok 2. Mieszamy razem w miseczce paprykę, ogórka, cebulę, boczek,  salami i kremowy serek z chrzanem. Krok 3. Na każdy placek tortilli nakładamy porcję fety, rozsmarowujemy . Następnie kładziemy liście sałaty, a na nie porcje przygotowanego farszu, rozprowadzamy cienką warstwę

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania