boczek - 14002 przepisów (strona:475/934)

PASZTET POMIDOROWY 169

toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki:  500 g mięsa na gulasz z indyka  450 g drobiowej wątróbki  135 g wędzonego boczku  2 małe jajka  2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe  6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka  sól(...)ziele i liść).  Gotować do miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć mięso, marchew i w tej samej wodzie ugotować wątróbkę. Mięso wystudzić.  Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, wymieszać z mięsem i wątróbką, dodać puszkę pomidorów. Wszystko razem zmielić blenderem   Do masy dodać jajka, przyprawy i 6 łyżek kaszy manny. Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i wlać masę

pieprzny smaczek
Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami 163

połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam. Składniki: 5 białych kiełbas parzonych 15 dag wędzonego boczku 2 garście suszonych śliwek 2 cebule 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania naczyniu Sposób przygotowania: Cebule pozbawiamy łupin. Kroimy w cienkie piórka. Mieszamy w misce(...)majeranku. Delikatnie opruszamy także solą i pieprzem. Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie, nakłuwamy z każdej strony widelcem. Przekładamy do formy. Przykrywamy resztą cebuli i śliwek. Ponownie posypujemy  przyprawami. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Wykładamy na wierzch dania. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Ilość porcji: 5 szt Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 469

przez godzinę.   Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości 100 g wędzonego surowego boczku 1-2 ostre papryczki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 cebula 15 g suszonych grzybów, podgrzybków lub borowików 2 kiszone ogórki 1 łyżka(...)Sposób przygotowania: Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, potem gotujemy około 25 minut, odcedzamy i drobno siekamy. Mięso dorsza mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy nożem. Surowy wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do dorsza. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie mieszamy. Z dobrze wyrobionej masy z dorsza

WojnaNaSmaki.pl
Pasztet z kurczaka z żurawinami 192

zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka (4 szt.) 200 g filetów z udek kurczaka 200 g wątróbek z kurczaka 250 g boczku wędzonego 3 średnie cebule 2 duże marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 150 g suszonej żurawiny kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej(...)łyżka oliwy (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso i boczek   umyłam i włożyłam do dużego garnka. Dodałam oczyszczone i umyte warzywa. Na wierzchu rozsypałam przyprawy i zalałam zimną wodą tak, żeby wszystko przykryła. Wstawiłam do gotowania na średnim gazie. Kiedy tylko się zagotowało, zdjęłam szumy,   zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania na małym ogniu, żeby tak tylko pyrkało

Kuchnia u Krysi
Pasztet wielkanocny w indykiem 153

indykiem Składniki na 4 keksówki o wymiarach dna 20 x 7cm: 1kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy

Smak mojej kuchni
Zupa chrzanowa 231

świętami ... :)  Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy  1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną(...)bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę.  Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  Smacznego

Taste Therapy
Paszteciki z wieprzowiną 200

babeczki które świetnie sprawdzą się w drodze lub na pikniku. Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12 Ingredients ŚRODEK 400 g łopatki wieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę) 150 g boczku (parzony, niewędzony) 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn) 2 fileciki anchois szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO(...)smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić. W garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści. Mąkę przełożyć do większej

Cooking for Emily
SMALEC DOMOWY 241

Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp.  Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego szczypta czerwonej papryki mielonej 1 łyżeczka  suszonego majeranku 3-4 ząbki czosnku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Boczek kroimy

Moja Książka Kucharska
WIELKANOCNY BARSZCZ BIALY wg. MAGDY GESSLER 241

angielskiego i pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 szklanka śmietanki 30% 2 szklanki zakwasu pszennego 4 ząbki czosnku 4-6 kawałków białej kiełbasy 1 cebula 200g boczku (najlepiej wędzonego) 4-6 jajek garść roztartego w dłoniach majeranku 1 duża łyżka chrzanu pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wędzone żeberka zalewamy wywarem mięsnym, dodajemy włoszczyznę, pieprz(...)wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem. Krok 4. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki. Krok 5. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni na złoto. Pod koniec dodajemy majeranek - całość dodajemy do barszczu, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy barszcz odstawiamy

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 168

bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy. Krok 2. Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy(...)liści (można je również utłuc trzonkiem noża ). Krok 3. Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki. Krok 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy

Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI z "DOLINY STRUGU". 184

magii.    Na koniec przepis : Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Kuchn ia Doliny Strugu" ,  polecam bardzo :) Pozdrawiam KK SKŁADNIKI: na farsz: 2 szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg  mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki(...)skwarki z cebulką  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było

Moja Książka Kucharska
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 192

pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia(...)jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę. Krok 8. Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą. Krok 9. Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki. Krok 10. Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę

Moja Książka Kucharska
Pasztet domowy z królikiem 158

zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :)   Pasztet domowy   Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy(...)manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny   Wykonanie:   Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy królika/ kaczkę/kurczaka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy

Smak mojej kuchni
Smażony makaron czyli frittata z makaronem 184

przygotowywałam na patelni o średnicy 24 cm. Potrzebujecie następujących składników 400 g makaronu, na przykład typu spaghetti 6 jajek 60 g startego parmezanu (lub innego sera) około 100 g boczku i 100 g szynki olej sól, pieprz Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Jajka rozmącamy, mieszamy z parmezanem i pieprzem. Soli już nie dodawałam, gdyż ser jest dość(...)słony. Jajeczną miksturę mieszamy z makaronem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i wykładamy nań połowę makaronu. Na to wykładamy pokrojoną wędlinę. Następnie resztę makaronu. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę. Najlepiej jeśli zsuniecie frittatę usmażoną stroną na pokrywkę. W tym czasie

Pichceniomania
Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 219

Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek Mozarella - wg uznania Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania *opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy(...)Zawijamy Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury

Wylizany Rondel