boczek - 14002 przepisów (strona:470/934)

roladki z indyka 183

Przygotowałam roladki z indyka z nadzieniem z boczku oraz sera żółtego.Miła odskocznia od wszech obecnych roladek z drobiu.Można ją podawać z ziemniakami ,ryżem lub kaszą .Jest łatwa i szybka w wykonaniu. składniki: 5 plastrów z podudzia z indyka 5 plastrów cienkiego wędzonego boczku 5 plasterków szynki przyprawa gyros pieprz świeżo zmielony ,sól jajko oraz bułka

Ugotujmy Coś
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 184

postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka a’la bolognese 302

warstwą sera stanowi  pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka 1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti 15 dag startego ostrego sera np. cheddar Zioła prowansalskie do smaku Sól himalajska(...)smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Jak wykonać ?  Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni  pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa

Wanilia i Kardamon
Kiełbasa słoikowa 716

kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry.  Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki: Na 1kg mięsa łopatki wieprzowej( można dodać nieco boczku lub podgardla jeśli lubicie bardziej tłustą wędlinę) 5g majeranku 3g ziaren pieprzu czarnego 1g ziaren kolendry 1g ziaren ziela angielskiego 18g soli peklowej wtedy mięso jest bardziej różowe ale można(...)też użyć zwykłej soli 1-2 ząbki miażdżonego czosnku 100ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso pokroić i zmielić na sitku o dużych oczkach( nr.3) Jeśli będzie dodawany jeszcze boczek lub podgardle wtedy bardziej tłuste kawałki zmielić na sitku o drobnych oczkach(nr.1). Mam taką zasadę, że najbardziej tłuste kawałki mielę na najmniejszym sitku, chudsze na średnim a zupełnie chude mięso

W garach u Gosi
Fasolka po bretońsku 169

okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć

Pieguskowa Kuchnia
ZRAZY WOŁOWE 176

moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej przez woreczek foliowy wówczas mięso(...)będzie się rwało). Posolić i popieprzyć oraz posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku marchewki, boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z białym sosem, pizza carbonara 431

łyżeczka cukru * sos: - 1 średnia cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżka oleju - 1 mały kubeczek śmietany 42% (lub 30-36%) - sól, pieprz - świeży tymianek * dodatkowo: - 6 plastrów boczku - mozzarella Ciasto: Przygotowanie ciasta w Tefal CC: Do misy wsadzić mieszadło do wyrabiania, wlać mleko, wodę, 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Ustawić temperaturę 30 stopni, obroty: 5, czas: 30s. Włączyć(...)przypalić. Zdjąć z ognia i dodać listki świeżego tymianku (ok. 1 łyżeczka) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nałożyć sos i obsypać startą mozzarellą. Na wierzch wyłożyć pokrojony boczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut. Smacznego

CookYourself
Brzoskwinie w prosciutto z grilla – czyli gastronomiczny orgazm 257

każdej porcji nakładamy po porcji sera, całość szczodrze posypujemy nie za drobno posiekaną bazylią i delikatnie skrapiamy redukcją balsamiczną. To danie nie jest ani odrobinę podobne do śliwek w boczku, co to to nie. Owszem – brzoskwinia też śliwka, pestkę ma, prosciutto jak i boczek – też wieprzowina. Ale to, jaki duet tworzą, to już inna bajka – letnia, słoneczna i soczysta. Kontrasty

Karo in the Kitchen
bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato 228

składnikiem jest bób. Najczęściej jadamy bób z masłem i solą, ale dzisiaj będzie na bogato ;-) składniki: 500 g bobu 1 cebula 200 g kiełbasy (dałam podwawelską) 100 g wędzonego boczku sól, pieprz pęczek zielonego koperku wykonanie: Umyty bób wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję do miękkości. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojony boczek i kiełbasę

babka w formie
Leczo do słoików na zimę 1429

pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony przepis. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem! Składniki na 4 słoiki: 1-2 czerwone papryki 1 duża cukinia 8 dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego(...)oraz 1-2 papryki pokrojone w paski, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, dusimy maksymalnie 10 minut. Z solą nie przesadzajmy bo potem jak wymieszamy leczo z kiełbasą lub boczkiem to może być za słone. Gotowe leczo przekładamy do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Ja pasteryzuję słoiki w piekarniku w 120 stopniach 30 minut. Gotowe. Jak chcemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa kremowa z białych warzyw 167

selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego   Wykonanie(...)szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym

To co kocham
Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese 345

tyle, że postanowiłam opublikować tą arcyskomplikowaną recepturę na blogu Jeżeli jednak masz w lodówce troszkę więcej składników, a lubisz takie pyszne i szybkie śniadania polecam też tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , tosty z indykiem, żurawiną i brie lub tosty z boczkiem, serem i figami , wszystkie są obłędne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Tosty

karmelowy
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 209

Pyszne roladki z mięsa mielonego z żółtym serem w środku i dodatkowo owinięte boczkiem.Wychodzą bardzo smaczne. SKŁADNIKI 800g mięsa mielonego 100g żółtego sera 7-8 plastrów boczku parzonego sól,pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka WYKONANIE Ser żółty kroimy na paski o długości ok.5cm.Mięso mielone dobrze doprawić przyprawami według uznania.Dokładnie wymieszać.Dno żaroodpornego naczynia natłuścić masłem.Ręce lekko(...)zwilżyć wodą i nabrać trochę mięsa mielonego rozpłaszczyć i na środek położyć pasek sera żółtego i następnie oblepić go mięsem mielonym.Taką roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym,w taki sam sposób przygotowujemy resztę roladek.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40-45 minut.Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Fusilli z papryką, szpinakiem i pomidorami 173

miałam w lodówce. Składniki kilka papryk igołomskich szpinak baby puszka pomidorów ząbek czosnku pół czerwonej cebuli spora ilość tartego parmezanu spora ilość liści bazylii garść świeżego majeranku opcjonalnie boczek pokrojony w kostkę olej kokosowy do smażenia ulubiony makaron, najlepiej 100% durum Wrzuć makaron na wrzątek, a między czasie podsmaż na oleju kokosowym cebulę pokrojona w piórka oraz czosnek. Dodaj boczek

Z Kuchni Do Kuchni
,,Makaron z kurkami i boczkiem’’ 187

Makaron wszystkim kojarzy się ze słoneczną, piękną Italią… Składniki: • 300 g kurek • 150 g GALLO Makaron kokardki (trzykolorowy) • 40 dkg boczku wędzonego • natka pietruszki • 1 cebula • 2 łyżki śmietany • pieprz i sól Przygotowanie: Grzyby czyścimy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i podsmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulkę i boczkiem około 10 minutek. Makaron gotujemy

Podróż w kulinaria