boczek - 14002 przepisów (strona:478/934)

Rozgrzewajacy kapuśniak 241

lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki -2 liście laurowe -2 ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby tylko(...)kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Zalać wywarem z kapusty, chwilę razem gotować. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni i dodać do kapuśniaku. Posolić i popieprzyć do smaku. Kapuśniak jest najlepszy jak postoi  godzinę przed podaniem

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z brokułem. 167

smaku. Od dłuższego czasu robi ona furorę na różnego rodzaju przyjęciach. Zachęcam do wypróbowania - nie pożałujecie ;) Składniki na sałatkę z brokułów: dwa brokuły - mogą być mrożone. 10 plastrów wędzonego boczku lub baleronu szklanka pestek słonecznika pół szklanki posiekanej czerwonej cebuli pół szklanki rodzynek Sos: 3 łyżki octu 2 łyżki cukru szklanka majonezu Sposób przygotowania: Brokuł dzielimy na małe różyczki(...)gotujemy na parze. Boczek kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na patelni. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę - odcedzamy. Wszystkie przestudzone już składniki mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sos: ocet podgrzewamy razem z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił, przestudzamy i mieszamy z majonezem. Wcześniej przygotowaną sałatkę wymieszać z sosem. Życzę smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę

Pani domowa
Kapuśniak – czerwony diabeł 158

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka ocet jabłkowy 750 ml bulionu warzywnego puszka pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne     Przygotowanie   Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę. Wszystko

R'n'G Kitchen
Zupa szpinakowa 186

Prosta, super szybka zupa <3 Składniki 300 g szpinaku baby 200 g wędzonego boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 ziemniaki 1 marchew 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym maśle smażymy boczek, ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek

R'n'G Kitchen
Barszcz biało-szczawiowy 179

Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem  Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo     Przygotowanie   Rozgrzałem w garnku(...)łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu

R'n'G Kitchen
Tosty śniadaniowe z awokado, bekonem i serem 270

takim układzie smakować :)  W tak chłodne dni warto zjeść coś pożywnego i ciepłego przed wyjściem z domu.  Składniki (2 tosty): chleb tostowy   pół awokado  pieczony boczek ( 2 plastry) żółty ser ( 2 plastry) Przygotowanie: Aby tosty szybko były gotowe rozgrzewamy opiekacz do kanapek. W międzyczasie drążymy awokado, krojąc je w grubsze plastry. kromkę chleba wykładamy żółty(...)boczek oraz pokrojone plastry awokado.  Przykrywamy druga kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu.   Smacznego

ChilliJemy
Kiełbasa ” Rzemieślnicza ” – domowa wędlina 250

książce . Opis oczywiście uprościłam , ale mam nadzieję ,że jest czytelny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg szynki wieprzowej 0,5 kg świeżego boczku 1 kg ścinek mięsnych z różnych części świnki 1 czubata, łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżka grubo mielonego pieprzu ( ja tłukę w moździerzu ) 2 główki czosnku 1 płaska łyżka , mielonego(...)łyżka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo : osłonka kolagenowa do grubej kiełbasy sznurek do wiązania Mięso z szynki roimy w grubą kostkę i lekko obtłukujemy , żeby naruszyć włókna mięsa . Boczek przekręcamy przez maszynkę o małych oczkach . Ścinki – skrawki mięsne , siekamy nożem na dość drobne , ale nie mikre , nierówne kawałki . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą w misce . Dodajemy do nich

Ogrodnik w podróży
Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru 329

smakują mi bardziej od tych które czasami kupuję w sklepie. To jeszcze jedna propozycja dla tych którzy posiadają taki sprzęt jak szynkowar:) Składniki : 60 dag mielonego mięsa z chudego boczku 50 dag mięsa z golonki ( też tylko chude mięso) sól, pieprz, papryka czerwona, ostra zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie : Do mięsa mielonego z boczku dodać

Proste Potrawy
Zupa fasolowa z warzywami 219

zrobić prostą zupę. Zupa fasolowa z warzywami Myślałam jeszcze o fasolce po bretońsku, a ją już jakiś czas temu gotowałam. Pierwszy raz robiłam zupę fasolową, do której nie dodałam boczku. Zazwyczaj kiedy robię zupę z fasoli bądź grochu używam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię zasmażkę. Tym razem skupiłam się tylko i wyłącznie na warzywach, plus dodałam zioła. Dodanie

mecooks
Boczek wędzony podpiekany 265

wędlin do tej pory parzyłam które są smaczne i dobre. Po parzeniu wędlina traci trochę smaku i aromatu. Stąd pomysł na wędzoną wędlinę podpiekaną. To był strzał w 10. Boczek zachował swój smak i aromat. Zapach wędzonki unosi się po całym domu. Boczek wędzony podpiekany

Kulinarne pyszności Molki
PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 306

Jeśli zastanawiacie się co tłustego poza smalcem i boczkiem można położyć na keto bułki to zdecydowanie polecam pasztet z tego przepisu! Przygotowując pasztet osobiście w domu dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF Jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal(...)Składniki: karczek wieprzowy – 1kg boczek surowy bez kości – 500g wątroba wieprzowa – 400 g słonina – 200 g podgardle – 200 g udko kurze – 500g żółtka 12 szt białko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki

Ola la LCHF
” Kozacka ” kiełbasa dojrzewająca 251

smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg świeżej ,chudej łopatki 0,5 kg świeżego boczku – dość tłustego 1 świeża , golonka tylna 1 łyżka, mielonej , gorczycy brązowej 5 suszonych papryk habanero ( trzeba je zmielić ) 4 czubate łyżki ,ostrej , papryki mielonej 2 czubate łyżki soli naturalne(...)Mięso z łopatki , kroimy w grube plastry , obijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety Tak obstukane, kroimy w grubą kostkę ( 2 x 2 cm ) . Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach . Golonkę pozbawiamy skóry , ale odcinamy z niej tłuszcz , zdejmujemy mięso z kości . Mielimy mięso i tłuszcz maszynką na najmniejszych oczkach . Wszystkie mięsa łączymy ze sobą

Ogrodnik w podróży
ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM 182

Roladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne. Składniki:   4 kawałki szynki wieprzowej 4 plastry wędzonego boczku duży por bądź dwa małe 1/2 szklanki jasnego piwa sól,pieprz ok 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki sosu sojowego Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne(...)miejsce.Tymczasem  pory musimy dokładnie umyć,odciąć zielone końcówki. Białe części przekroić wzdłuż na pół, po czym na ukośne kawałki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy plaster wędzonego boczku,na nim zaś położyć kawałki pora.Następnie zawijamy mięso w roladki,spinamy wykałaczką bądź obwiązujemy nitką i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 181

gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku kilka ziaren jałowca 1duża  wędzona śliwka nowosądecka  4 wiśnie (mogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego  1 plaster podwędzanego boczku 3 łyżki smalcu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Jeleninę oczyszczamy z błon i marynujemy na noc w winie. Następnie wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przyrządzaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Odsączamy(...)moździerzu pieprzem i jałowcem, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pół cebuli (można pokroić na mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek

Quinoa Raz!
Pieczeń rzymska z różnych mięs 186

passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii rozłożyć plastry boczku wędzonego. Na środku rozłożyć połowę mięsa. Położyć wzdłuż rolady gotowane jajka na twardo, oczywiście obrane z łupinek. Na górę położyć pozostałe mięso. Zawinąć mięso w boczek, formując roladę. Pomóc sobie

Kuchnia Pokoleń