boczek - 14002 przepisów (strona:472/934)

Zupa krem z czerwonej fasoli 177

przygotujcie ją w domu!   Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny) ok 150- 200 g boczku 1 szalotkę 2 – 3 łyzki pokrojonego w kostkę sera żółtego (może też być utarty, dałam to co miałam w lodówce) sól, pieprz do smaku coś zielonego – bazylia, pietruszka(...)sporą ilością wody. Dodajemy do wrzącego się bulionu i gotujemy ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią (jak będzie gorąca) pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulkę – smażymy aż całość będzie rumiana. Zupę miksujemy blenderem i gdy będziemy już mieli jednolitą konsystencję dodajemy zawartość pateli. Mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy. Zupę podajemy gorącą posypaną serem

Szybko Tanio Smacznie
Miszkulancja 122

language:#0400;} Miły podarunek od Smaker <3 czytamy, testujemy, przede wszystkim smakujemy ;) Składniki 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 1/2 główki kapusty włoskiej 500 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku 1 l mleka 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa i boczek kroimy w kostkę. Zalewamy

R'n'G Kitchen
Grillowane roladki z kurczaka 271

mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili sok z połowy limonki garść liści bazylii(...)Jeśli nie masz gotowego romesco, przyrządź z przepisu pod wyżej podanym linkiem. Zmiksuj wszystkie składniki. Udka, które duże podziel na mniejsze porcje. Wymieszaj mięso z marynatą, następnie owiń plastrami boczku, formując roladkę i odstaw na godzinę. Rozgrzej grill. Grillowałam na elektrycznym, bo na balkonie ale w moim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej kratce

codojedzenia
Daktyle zapiekane w boczku wędzonym, z wędzonym serem 171

Zapiekane daktyle będą idealnym daniem na różnego rodzaju imprezach. Są wspaniałym uzupełnieniem zimnego bufetu. Małe pełne smaku przekąski. daktyle, ser wędzony, cienkie plastry boczku wędzonego surowego, Z daktyli wyjąć pestki. Na ich miejsce włożyć pokrojony, w odpowiedniej wielkości ser wędzony. Całość zawinąć boczkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut

królestwo garów
JAJECZNICA Z BOCZKIEM I MAKARONEM 145

sposobów, każdym razem może smakować inaczej. A czy jedliście jajecznicę z makaronem? Nie? To koniecznie wypróbujcie, dziś jest dobra okazja.  Składniki: 5 jajek garść makaronu świderki 20 dag boczku wędzonego szczypiorek z jedną cebulka dymką sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. * Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniamy. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszając co jakiś

Z Majeczką w kuchni
Roladki z mozzarellą i boczkiem. 140

Składniki: -mięso wieprzowe (użyłam schabu) -mozzarella  -cienkie plastry boczku -250 ml. bulionu -sól -pieprz -słodka papryka -ostra papryka -majeranek -rozmaryn -odrobina oleju Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Ser kroimy w słupki. Układamy na mięsie i zwijamy roladkę. Następnie owijamy boczkiem

Magia jedzenia.
FASOLKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI 159

będzie się działo gdyż dostałam przyprawy do indyka,na grilla i wiele innych.    Składniki:   60 dag zielonej fasolki szparagowej 12 dużych plastrów szynki bądź gotowanego boczku 4 pomidory  3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej bazylii sól,pieprz,zioła prowansalskie  mozzarella  Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru.Osączyć i podzielić(...)porcji.Każdą z nich obwiązać plastrem szynki bądź boczku. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić aż sos się zredukuje,lekko zgęstnieje - pod koniec doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru. Dodać posiekaną świeżą bazylię oraz suszone zioła prowansalskie. Sos rozłożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Paluchy drobiowe z grilla 202

mięsa drobiowego. Jeśli samo grillowanie zrobicie z wyczuciem to będzie to fajny smakołyk dla dzieci. Składniki na 3 szt: 30 dag piersi z kurczaka łyżka masła  5 dag boczku cienko krojonego 5 dag sera żółtego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy chilli (opcjonalnie) papryka słodka wędzona sól, pieprz Przygotowanie: Oczyść pierś kurczaka i pokrój ją w kawałki. Włóż(...)całego palucha :) Gotowe w folii paluchy włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj marynatę z połączenia i wymieszania miodu i musztardy. Rozpakuj paluchy i owiń każdego plastrami boczku. A teraz na grilla :) Grilluj spokojnie, bez żadnych płomyków ognia. Po każdym obróceniu posmaruj paluchy marynatą. Przy grillowaniu uważaj na płomienie ponieważ w marynacie jest miód który szybko się karmelizuje

Mechanik w kuchni
Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 225

jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety(...)Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami ( ja zawsze używam do tego celu nitki ). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy

Smaki Ewy
STEK Z KANGURA + FILMIK 164

DODATKOWO :   300 g szparagów 200 g cienkich plastrów boczku kilka młodych ziemniaczków pomidorki koktajlowe do ozdoby  olej PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek.  Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty(...)licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy. Szparagi owijamy plastrami boczku i pieczemy na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Stek grillujemy 5-7 minut z jednej i drugiej strony lub pieczemy na patelni z dodatkiem masła. Stopień wysmażenia regulujemy sami, ja przygotowałam stek wysmażony.  Mięso po upieczeniu odkładamy na deskę, czekamy kilka

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa Myśliwska mix 294

Parzona SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  - ścinki wołowe 2 kg (2-3 mm) -boczek 3 kg (13 mm) -karkówka 2 kg (13 mm) -3 kg mięsa 1 klasy z szynki i łopatki po połowie . (1,5 kg mielimy na szarpaku natomiast drugie 1,5 kg tniemy w drobną kostkę 1-1,5 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg(...)podczas mieszania z przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach 170

kolejn\u0105 godzin\u0119.\r","Pieczemy w 200 stopniach ok 50 min.\r","10 min przed ko\u0144cem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i podpiekamy od do\u0142u i boczki.\r","Kilkukrotnie w czasie pieczenia warto przesmarowa\u0107 wierzch chleba zwil\u017conym wod\u0105\u00a0p\u0119dzlem. \r"]} Drukuj Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach Składniki 560 g mąki pszennej(...)Odstawiamy przykryty chleb do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Pieczemy w 200 stopniach ok 50 min. 10 min przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i podpiekamy od dołu i boczki. Kilkukrotnie w czasie pieczenia warto przesmarować wierzch chleba zwilżonym wodą pędzlem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-pszenny-chleb-pomidorami-drozdzach/ MieszamWGarnku   Artykuł Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy

Mieszam w Garnku
szybkowar-schabowe zrazy... 177

Składniki: schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku(...)foliowym, każdy kotlet posmarować musztardą i nałożyć porcje ogórka, cebuli, boczku, posypać trochę pieprzem ciasno zwinąć na zrazy, spiąć wykałaczkami lub nitką obwiązać, na smalcu w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wlaćwodę, dodać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały, dodać kostki rosołowe, ziele i liście laurowe, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowane kieszonki schabowe 171

schabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta  papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych,  100 g boczku wędzonego, 100 g tarkowanego sera Mozzarella, 20 g masło, 1/2 słoiczka marynaty Kujawski "Ostra papryka - czosnek - zioła", olej, sól, pieprz. Dzisiaj mój drugi przepis z wykorzystaniem marynaty Kujawski, które jakiś czas temu otrzymałam do wypróbowania. Zdecydowałam się(...)kawałek mięsa delikatnie rozbić i dokładnie obtoczyć marynatą Kujawski. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło przyprawami. Następnie w środku każdej kieszonki umieścić plaster wędzonego boczku, pomidora suszonego oraz około łyżki sera. Docisnąć. Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu, lub w piekarniku z opcją grill i grillować z obu stron, do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Paprykę

Świat Domowej Kuchni
Krupnik z kaszy jaglanej 148

dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy