syta, rozgrzewająca, niezastąpiona, przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki(...)Uzupełnić wodę (do ok 2 litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem
Zielona Kuchniabrocomole . Z awokado można upiec muffinki , a nawet zrobić sernik ! Awokado i kalafior sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego(...)blaszkę, przełóż kalafior do miski. Paprykę opłucz zimną wodą, zdejmij skórkę i oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Ugotuj ciecierzycę, odcedź i wymieszaj z resztą warzyw w misce. Usmaż boczek i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj pokrojone awokado. Do słoiczka wlej sok z cytryny, ocet winny i oliwę. Posól, dopraw pieprzem zakręć słoik i wstrząśnij dressing. Polej nim sałatkę
codojedzeniabulion, a w kilkanaście minut otrzymujemy przepyszne danie, które smakuje doskonale. Jest naprawdę pyszne, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Składniki: • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 1 litr bulionu drobiowego • 2 ogórki kiszone • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka masła • 1/2 łyżki mąki pszennej • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie(...)sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni partiami podsmażyć wędliny i pieczone mięsa, kiełbasy obrane ze skórki, pokrojone na paseczki. Należy zacząć od najbardziej tłustych np. boczku, później obsmażać chudsze, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka. 2. Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć
W mojej kuchniCzasami mam dylemat, jakie danie przygotować by zrobiło wrażenie na gościach? Liczy się pomysł, odrobina kreatywności i pyszne zdrowe składniki :) Jednym z nich jest boczek Duda bez konserwantów. Boczek zawijany w śliwkę jest dość znany, ale możemy podkręcić dodając świdry całość posypując serem. Szybka przekąska, która stała się hitem w moim domu :) Składniki 1 opakowanie
Kulinarne pyszności MolkiZobacz także: Risotto z suszonych grzybów Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać ... Jajka bazyliowe Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śni... Sałatka Cezar z boczkiem Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczki... Baba ghanoush - pasta z opiekanego bakłażana Baba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba gan... Post Indyjskie kotlety ziemniaczane pochodzi z bloga
Poezja smakuwyjąć z piekarnika. Jeśli zrobiły się bąbelki to przebić je nakłuwając widelcem. Dodatki: 60 g startego sera mozzarella 100 ml przecieru pomidorowego 100% 50 g salami chorizio 50 g boczku wędzonego zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe np. pieczarki, papryka Na gotowym spodzie ułożyć tłuściutkie dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz(...)mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera. Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym Smacznego! — BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal
Ola la LCHFKolejny raz postanowiliśmy urozmaicić nasze menu. Proste i szybkie danie, a jakie smaczne! Koniecznie musicie skosztować. Składniki 2 puszki ciecierzycy 200 g boczku wędzonego 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu warzywnego pieprz cayenne majeranek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki i razem z posiekaną cebulą
R'n'G Kitchendorsza bez skóry 2 duże szt. sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży 2 łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry czosnek 3 ząbki Z dorsza usunąć ości jeśli są. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią(...)aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się. UWAGA ! Czas pieczenia może
Kuchnia Pauletteslekkość i dobrze podkreślony włoski smak świeżą bazylią , czosnkiem i fenomenalną oliwą z oliwek. Polecam wam również penne w wersji dla lubiących coś bardziej treściwego tzn. makaron z dodatkiem boczku Smacznie, pysznie i sycąco. Penne con pancetta e pomodoro (Makaron rurki z boczkiem w sosie pomidorowym z czoskiem, papryczką chili i serem Grana Padano Poniżej pełny wykaz dostępnych past
I LOVE LIFEDawno nie robiłam. Odkąd prowadzę bloga tylko raz. Teraz syn wyprosił, bo lubi, bo dobre były. Ta wersja z boczkiem, bo musiałam zużyć, do tego suszone pomidory, świeża natka pietruszki i mozzarella. Kotleciki wyszły pyszne, wszystkim smakowały. Polecam i miłego dzionka życzę :-) Składniki: 2 filety z kurczaka z wolnego wybiegu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)majonezu 2 łyżeczki musztardy 2 jajka 1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach (ok. 10 plasterków) 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku ok. 150 g startej mozzarelli natka pietruszki 1 łyżeczka oregano 1 czerwona cebula 1. Kurczaka myjemy i kroimy w drobniutką kostkę. Kroimy tak też suszone pomidory, oraz czerwoną cebulę. Natkę pietruszki siekamy. 2. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy
kruche babeczkimielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 plastry boczku 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól , pieprz Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy(...)grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy. Gdy marchewka będzie miękka dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze
Słodki ZakątekMój najlepszy, tradycyjny przepis na grochówkę z boczkiem i ziemniakami. Grochówka smakuje jak wojskowa. Tę grochówkę szykuję z połówek gotowanego wcześniej grochu. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo do grochówki dodaję też podwędzany boczek oraz kiełbasę. Według mnie grochówka na wędzonce smakuje najlepiej! Jeśli lubisz takie bogate zupy, które dobrze się je szczególnie zimą, to polecam Ci również mój
AniaGotuje.plpowrocie postanowiłam odtworzyć jej góralski smak z karczmy na Krupówkach. Zupa wyszła znakomita, idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela(...)angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone na kawałki wraz z kapustą, przyprawami, borowikami i ziemniakami. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać do zupy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Wszystko razem gotować około godziny
Jadło i czytadłowędzonego czosnku 1 ząbek czosnku 2 dojrzałe awokado garść orzechów włoskich 100 g sera z niebieską pleśnią garść rukoli kilka gałązek natki pietruszki starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie Boczek pokroiłem w kostkę, wytopiłem na chrupiąco na suchej patelni, pod koniec dodałem drobniutko posiekany czosnek. Wydrążony miąższ z awokado rozgniotłem widelcem z pokruszonymi orzechami i serem. Posiekałem rukolę i natkę pietruszki(...)Ugotowałem makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzony gorący makaron wymieszałem w garnku ustawionym na minimalnym ogniu najpierw z boczkiem z czosnkiem i wytopionym z niego tłuszczem, a następnie z masą z awokado i zieleniną. Doprawiłem solą, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchenopłaca się je poświęcić Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapraszam Was po ten pyszny przepis! Zobacz też: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
Kuchnia Bazylii