boczek - 14002 przepisów (strona:467/934)

FRANKFURTERKI DOMOWE, WĘDZONE + FILMIK 243

nalotu. Przepis na kiełbaski jest bardzo tradycyjny, przyprawy można zmodyfikować jednak doprawione według tego przepisu są rewelacyjne, lekko pikantne, idealne. SKŁADNIKI : 1,2 kg łopatki wieprzowej 30 dkg boczku świeżego 30 g peklosoli ( 20 na 1 kg mięsa ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ( + odrobina pieprzy gruboziarnistego ) 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 100 ml wody cienkie jelita(...)PRZYGOTOWANIE : Z łopatki należy wykroić całe tłuste mięso. Chude i tłuste łącznie z boczkiem kroimy w małą kostkę. Chude mięso odkładamy do osobnego pojemnika a tłuste osobno. Do mięsa dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy. Mięsa, każde w osobnym pojemniku, zakrywamy i odkładamy do lodówki na 2 -3 dni. Każdego dnia mięso należy dokładnie wymieszać. Po upływie tego czasu mielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Żurek domowy 190

Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście.... wówczas jest nazywany białym barszczem, który też przepysznie smakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek 200 g,kiełbasa 300 g,  biała kiełbasa...,  cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku,  2 łyżki czubate majeranku, ~1 litr zakwasu(...)jajka ugotowane, smalec. Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy jajka. Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu boczek, cebulkę. Potem dodajemy to razem z  tłuszczem do zupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany

chleba naszego
Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana 184

hokkaido 3 jajka 350 ml płynnej śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem(...)ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Austriacka zupa rieslingowa 193

Kilka listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Riesling wytrawny Duży kubek śmietanki 30% 6 żółtek Gałka muszkatołowa Słonina z mangalicy (może być też tłusty boczek – tak żeby wytopiły się chrupiące skwarki lub szynka dojrzewająca) – użyłam tej słoninki ze względu na boski i bardzo charakterystyczny smak) Chleb na grzanki Szczypta cynamonu Szczypta suszonego tymianku Szczypiorek Mięso(...)Zebrałam szumy, dorzuciłam warzywa i gotowałam kolejne 2-3 godziny, tak aby powstał solidny bulion (ma zostać co najmniej 2 litry) W międzyczasie przygotowałam grzanki: Słoninę i kawałeczek wędzonego boczku pokroiłam w drobną kostkę i wytopiłam chrupiące skwarki. Odlałam nadmiar tłuszczu, dodałam pokrojony w kostkę chleb, doprawiłam cynamonem i tymiankiem i przesmażyłam tak, aby grzaneczki zrobiły się chrupiące. Śmietankę ubiłam

Kate's Kitchen
Słoikowa mielonka bez żelatyny 688

zachodu” i kupić mielonkę w sklepie, ale przygotowanie jej w domu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Spróbujcie, a przekonacie się 😉 SKŁADNIKI: 1,5 kg łopatki wieprzowej 65 dag przerośniętego boczku 25 g soli peklowej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek wg uznania 250 ml przegotowanej zimnej wody WYKONANIE: Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć i wysuszyć(...)wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 15 minut. Mięso i boczek przepuścić przez średnie lub duże oczka maszynki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę. Dokładnie wyrobić masę aż stanie się kleista. Masę nałożyć do słoików o pojemności maksimum 500 ml, napełniając je do około 3/4 wysokości tak aby nie pozostały wolne przestrzenie, zakręcić

Kuchenne zapiski Edyty
Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem 391

szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego  1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt(...)prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego.  Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich 264

grzybami, zapieczone pod warstwą mieszanki serów z pewnością zaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie , tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kanapki zapiekane z grzybami i serem

karmelowy
Berlińska zupa ziemniaczana 217

Berlina jest Currywurst. Ale tutaj nie będzie ani keczupu, ani curry. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może(...)się gotuje w domu, oszczędnie i szybko. Przygotowanie berlińskiej zupy ziemniaczanej: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodze. W garnku roztopić masło i podsmażyć boczek. Gdy będzie już lekko chrupiący, ale nie spalony dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić, aż cebula zrobi się szklista. Dodać mieszankę warzywną i całość chwilkę poddusić razem. Dolać około

KasiaiKrzysiu.pl
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 200

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa zarzucajka – kuchnia podkarpacka 211

przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Składniki: 5-6 ziemniaków 1-2 marchewki 1 cebula pół litra kwasu z kiszonej kapusty 100 g słoniny lub boczku 100- 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki mąki pszennej 2-3 ziarna pieprzu ziele angielskie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i cebulę ścieramy na tarce. Zagotowujemy litr wody(...)wrzucamy do niej warzywa. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i sól. Do miękkich warzyw dodajemy kwas i niewielką ilość drobno posiekanej kiszonej kapusty. Słoninę lub boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki, które wyciągamy. Na pozostałym tłuszczu przygotowujemy z mąki jasną zasmażkę i dodajemy ją do zupy. Zagotowujemy. Przed podaniem do zupy dodajemy skwarki.   Zupa zarzucajka - kuchnia podkarpacka W zakładce

Trzeci talerz
Kluski kładzione 3208

jaka radość jedzenia. Warto spróbować. Polecam!  Składniki: Mąka Woda Jajko (opcjonalnie) Sól Dodatki - mogą być jakie takie, na jakie tylko macie ochotę, np. opcjonalnie: Olej Cebula Kawałki boczku (bekonu) Sos ciemny, sos gulaszowy, inny sos... Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą i jajkiem lub bez jajka, do momentu aż uzyskami gęstą jednolitą masę. Ilość mąki wedle uznania, zależnie ile klusek(...)nieforemny ale to w niczym nie przeszkadza. Maczamy łyżkę w zimnej wodzie i powtarzamy czynność aż całe ciasto zostanie wrzucone. Można podawać ze smażoną cebulką, z cebulką i pokrojonym boczkiem, z jakimkolwiek sosem lub jakąkolwiek inną okrasą. Zależnie od Waszej wyobraźni i zachcianki :). Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Baba ziemniaczana 166

Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g boczku wędzonego lub świeżo wytopionych skwarek ze słoniny 0,5 szklanki mąki pszennej, lub mniej jeśli ciasto będzie zwarte 2 jaja sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki duża cebula olej do smażenia(...)drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zaruniemi najlepiej smakuje

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 221

pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 4 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, tortiglioni 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę(...)ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż

codojedzenia
Chłopski garnek z kapustą 1613

rozgrzewający chłopski garnek z kapustą. Danie to jest proste, niedrogie i bardzo sycące. Składniki:  1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie: Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę

Kuchnia Pełna Pasji
Makaron z dynią i suszonymi pomidorami 271

Dynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!