boczek - 14002 przepisów (strona:465/934)

Pięć najlepszych przepisów w 2017 r. 157

zajmuje naprawdę niewiele. Jest też wołowina, która na czytelników mojego bloga działa jak magnes. Od października do teraz przepis przeczytano 4,8 tys. razy. Miejsce 3. Kubańska kanapka z boczkiem Na podium załapała się kubańska kanapka z moją wariacją, czyli boczkiem. To świetna propozycja na nietypową kanapkę, którą przygotować możemy z produktów łatwo dostępnych w sklepie. Spróbujcie mojego przepisu

Kuchennyviral.pl
Najlepszy bigos 177

SKŁADNIKI Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu(...)ścięciu kapusty na szatkownicy (ok 1,8 kg) podlewamy niewielką ilością wody i 150 ml wywaru z grzybów. Po zagotowaniu kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek oraz przyprawy jak do kapusty kiszonej. Gotujemy do aldente. Przygotowanie żeberek Pokrojone żeberka obsmażamy na oleju na patelni, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na patelni podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi z kapustą i grzybami 131

suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia Polewka: olej rzepakowy kilka plastrów boczku lub innej wędliny 1 cebula pokrojona w piórka Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto(...)pierogi. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi, jak wypłyną na wierzch gotujemy około 5-8 minut. Możecie zrobić także polewkę: na niewielkiej ilości oleju podsmażcie kilka pokrojonych w kostkę plastrów boczku albo jakiejś innej wędliny plus 1 cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Doprawcie solą i pieprzem, przyrumieńcie i polejcie pierogi. Odsmażone pierogi z mięsną polewką smakują wyśmienicie na drugi dzień Świąt

Zasmakuj Kuchni
Rolada z indyka z suszonymi owocami 225

bardzo smaczna i soczysta, w dodatku bardzo ładnie się prezentuje po przekrojeniu, polecam.  Składniki: 1 kilogram piersi z indyka 300 gram mieszanki suszonych owoców Helio 200 gram surowego boczku w plastrach Przyprawa do indyka Sól Słodka i ostra papryka Sznurek do mięsa Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawą do indyka(...)solą oraz papryką. Układamy suszone owoce, roladę zwijamy dość ścisło, owijamy plastrami boczku. Roladę delikatnie owijamy sznurkiem, wstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przed podaniem roladę kroimy w plastry

Bajeczna Kuchnia
Fantastyczny boczuś 166

razem fantastyczny, pieczony boczek. Wyjątkowy, pyszny i choć za tłustymi wędlinami nie przepadamy, to tym razem odrobina tłuszczyku nie zaszkodzi. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Gołąbki z indykiem 202

sól i pieprz do smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz ) 1 jajko pozostałe : 1 główka, kapusty białej ( duża ) 4 – 5 szklanek soku pomidorowego kawałek, wędzonego na zimno boczku ( około 150 g ) 200 ml słodkiej śmietany mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku ( pieprzu, znowu dużo ) 1 płaska łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru smalec(...)wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą . Jeśli, tak ,jak ja , nie wiążecie , trzeba pamiętać ,żeby siedziały dość ciasno i zakładką do dołu . Posypujemy krojonym boczkiem , przykrywamy resztą liści , których nie da się wykorzystać do zawijania . Zalewamy, sokiem pomidorowym , doprawiamy solą, pieprzem ,wędzoną papryką , cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Domowa pieczeń rzymska 424

idealna jako danie obiadowe, natomiast po wystygnięciu, doskonale sprawdzi się jako obkład do chleba w postaci cieniutkich plasterków. Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest boczek), który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci i można nim smarować kanapki pod pieczeń :)) Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku ) 1 duża

Blog z Apetytem
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 158

szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem(...)dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem. Artykuł Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Pierogi ruskie 125

soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków 350 g twarogu półtłustego 1 cebula 0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie) 1 łyżka (30 g) masła pieprz ziołowy sól Dodatkowo: kilka platerków boczku lub masło Przygotowanie: Farsz: 1) Ziemnianiki, obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków ubić na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia (masę ziemniaczaną najlepiej przygotować kilka(...)przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem. Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Rolada z boczku i podgardla 280

SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska chudego 18 g/kg -sól nie jodowana do tłustego 18 g/kg -papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -woda(...)sznurek wędzarniczy -siatka wędzarnicza dość ciasna -folia kolagenowa i osłonka kolagenowa fi 126 -Folia https://swojskiwyrob.pl/inne-oslonki-/1410-folia-kolagenowa-400mm-jadalna-1-metr.html -Osłonka https://swojskiwyrob.pl/inne-oslonki-/1409-oslonka-kolagenowa-fi-126-jadalna-   karmelowa-1-metr.html ROZDRABNIANIE  1.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm 2.Tłuste części mielimy fi 8 mm 3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
LEKSYKON BAKALII 201

źródłem witaminy B i tauryny, dlatego poprawiają nastrój, koją nerwy i ułatwiają zasypianie.  Zastosowanie: Można dodawać je do ciasta albo musli. Ciekawym pomysłem jest nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego(...)zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki.  Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza

Ciastka - domowe słodkości
flaki wołowe... 161

Składniki: woda 1,5-2 litry, flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 10 dag, przyprawa do flaków 1 opakowanie, mąka pszenna 2 łyżki, margaryna 1/4 kostki, bułki pszenne- ile potrzeba do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można(...)użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu wsypać przyprawę do flaków i majeranek na patelni stopić margarynę, wsypać mąkę i mieszać do złocistej zasmażki, od razu dodać do wywaru, zamieszać i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) 192

modyfikację. Nasza przedstawia się właśnie tak. Smacznego! Składniki: około 8 ziemniaków około 2 surowe buraki około 2 cebule około 4 pęta kiełbasy śląskiej kawałek żółtego sera do starcia kawałek boczku oliwa sól, pieprz, papryka czerwona Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. 2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy(...)plastrów buraka, warstwa plastrów kiełbasy (ostatnie 2 pęta), cebula w pół-talarki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka i kapka oliwy. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Następnie około 6 plastrów boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę

Kawa z mlekiem
Kartacze z serem (bezglutenowe + wersja wegańska) 204

półtora kg ugotowanych ziemniaków 5-6 szt. surowych ziemniaków 300 g sera białego (wersja wegańska: 300 g naturalnego tofu) 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 20-30 g boczku (pomijamy w wersji wegańskiej) oliwa do smażenia (polecam Salvadori olio di sansa di oliva, z wytłoczyn - najlepsza do smażenia, polecam bezinteresownie) sól, pieprz kwaśna śmietana (wersja wegańska: jogurt sojowy) wersja wegańska: dodatkowo jedna(...)dodajemy tę cebulę do rozdrobnionego widelcem tofu. Solimy, pieprzymy i ten rodzaj farszu jest już gotowy. 3. Surowe obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce na papkę. 4. Boczek pokrojony w kosteczkę podsmażamy na złoto. W wersji wegańskiej pomijamy ten etap. Wszystkie kartacze smażymy i podajemy z kleksem jogurtu sojowego. 5. Przetarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 179

osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy(...)miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto". 7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu i podajemy np. ze skwarkami

Kawa z mlekiem