Lubicie gęściochy? My kochamy. Treściwe są i pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;) Składniki 300 g surowego boczku 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1,7 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)soczewicy żółtej sól, pieprz Przygotowanie A Na pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler
R'n'G Kitchenmiękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji. Zupę serwujemy z dodatkiem chipsa(...)boczku oraz kleksem jogurtu naturalnego. ilość porcji: 4 czas przygotowania: 30' trudność: łatwe kaloryczność porcji: 230kcal
Pyry na Gazszczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca i syta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina :D Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam poprzedniego wieczoru. Następnego dnia przelałam ją świeżą wodą(...)nastawiłam na gotowanie dolewając 3 szklanki wody. W tym czasie, gdy na wolnym ogniu zaczynała pykać soczewica, szybciutko pokroiłam w słupki marchew, gałązkę selera i boczek w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy i podsmażyłam wszystko. Następnie dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulkę i na koniec posiekany drobniutko czosnek. Jak już wszystko ładnie się poddusiło dolałam wino. Chwilkę jeszcze bulgotało
Pieprzyć z FantazjąTrafiłam na fajną główkę. Była dość spora i nawet zbita. Z takiej jednej główki ugotowałam kapustkę na 6 porcji. Pycha... Dobra piszę: * 1 główka kapusty młodej * 20 dkg boczku duńskiego * 2 łyżki smalcu * 1,5 łyżki mąki * wiązka kopru, no może raczej marketowa wiązka :D * sól, pieprz * liść laurowy, ziele angielskie * cebula To jest lekka wersja młodej kapusty. Następnym razem(...)wpadkach kulinarnych :P Sparzyłam tę młodą kapustę i zapakowałam do gara. Podlałam wręcz odrobiną wody, dodałam liść, ziele, odrobinę soli. Przykryłam i nastawiłam na gotowanie. W tym czasie boczek duński pokroiłam w paseczki i podsmażyłam. Wrzuciłam do gotującej się kapustki. Na patelni rozpuściłam smalec i dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smalec miałam swojski. Tego smaku w marketowej słoninie nie odnajdzie
Pieprzyć z Fantazjąchociaż spróbują zrobić i zjeść :D To jest naprawdę pyszne! Składniki: * 500 ml gotowanego obranego bobu * duża łyżka masła * łyżka śmietany * sól, pieprz * ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę * odrobina boczku pokrojonego w kostkę i cebulka do okrasy Bób ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Jak lekko przestygł, obrałam ze skórek i zblendowałam na gładką masę. Dodałam przeciśnięty czosnek, śmietanę(...)rozpuszczone masło. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i wymieszałam. Po wyłożeniu na talerze okrasiłam stopionym boczkiem z podrumienioną cebulką. Bajka! Ten smak jest bajeczny! Kawałeczek duszonego mięska i puree z bobu. Można najeść się do syta ze smakiem. Trzeba tylko uważać z solą, gdy ma się lekką rękę :D Życzę Wszystkim smacznego :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąSUROWIEC -boczek ze skórą 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -czosnek 2-3 ząbki -woda 60 ml -kolendra mielona 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -cebulka perłowa (nasza spiżarnia) ilość do słoika puszki według uznania .Ja dawałem 20 szt.max WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę max 3 cm. Dodajemy wodę. Peklujemy i przyprawiamy i odstawiamy do lodówki(...)czasie boczek na przemian z cebulką układamy ciasno w puszkach /słoikach. Sterylizujemy 90 min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny wręcz aksamitny. Można kroić lub smarować jak poleży kilka godzin bez lodówki. Polecam. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czasami gorzkie. No to już Wam Smykowa wszystko pisze! PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM - naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj - pęczek szparagów - kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej lub boczku - jaja wiejskie - szczypior - masło i oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki cukru - sól - 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron(...)woda ciągle wirowała. Jajko gotujemy przez około 3 do 5 minut w zależności od wielkości. Jajo wyławiamy łyżką cedzakową i tyle! Prościzna! ;-) Na patelni po smażeniu naleśników podsmaż pokrojony boczek i obsyp nim całość, dodaj szczypiorek i gotowe! Kto chętny
SMYKWKUCHNIDziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 200 g wędzonego boczku 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3-4 ziela angielskie 1-2 liście laurowe sól pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy przez ok 35-40 minut do czasu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się ładnie zrumieni, a tłuszcz delikatnie stopi. Dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem, kminkiem, oraz solą i pieprzem do smaku
Gotuj z Mąkąrozpadały się podczas gotowania. Jak zrobić pyzy ziemniaczane z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na pyzy ziemniaczane z grzybami. SKŁADNIKI: na farsz: 2 szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków 1 jajko(...)pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było
Moja Książka Kucharskawłożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać serem. Jeżeli wolimy wersję mięsną, proponuję 150 g boczku wędzonego pokroić w plasterki, a następnie w paski. Przesmażyć do wytopienia tłuszczu. Na boczek wyłożyć odcedzone spaghetti, wlać pesto i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę
królestwo garówredukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy z boczku Szparagi umyć, osuszyć i odłamać lub odkroić twarde i grube końce. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku roztopić tłuszcz, zeszklić cebulę i dodać obrany i przeciśnięty przez(...)gałką muszkatołową. Osoby nie unikające nabiału mogą dodać śmietany i startego parmezanu podczas miksowania lub po podaniu na talerz.Podawać z całymi główkami szparagów, płatkami migdałowymi, uprażonymi chipsami boczku, bazylią lub wspomnianym parmezanem i śmietaną. Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy – po ugotowaniu warzywa wyrzucić) i dodać porcję chudego gotowanego mięsa
Ola la LCHFZapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone podudzia. 1 kg podudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule 100 ml śmietany słodkiej natka pietruszki(...)posypania Pieczone podudzia z kurczaka Jak przygotować podudzia z kurczaka. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię i lekko przyrumienić na małym ogniu. Dodać podudzia z kurczaka oraz olej słonecznikowy. Smażyć przez 5 minut aż skórka kurczaka delikatnie się zrumieni. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne, sól, pieprz oraz cebulę. Smażyć 3-4 minuty po czym dodać białe wino. Kontynuować smażenie
mecooksmrówki i stąd pewnie taka nazwa. 30 dkg mąki 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 200 ml wody 1 łyżka oleju ser żółty [ u mnie mozzarella] boczek cienkie paski Drożdże , wodę , cukier i 1-2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.Następnie wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, dodać sól i olej , zagnieść ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Następnie(...)małe kawałki ciasta[ około 20-25 g] .Kawałeczki ciasta lekko rozwałkować, na środek wyłożyć ser i zwinąć ciasto. Na środku zawiniętego ciasta [ z serem środku ] ułożyć plasterek boczku ,i zawinąć wokoło , spiąć wykałaczką.Smażyć w głębokim oleju [ ja smażyłem we frytkownicy].Osączyć na papierowym ręczniku
Moje domowe kucharzeniesię rozpisywać. Miała być sałatka Cobb, a wyszło jak zawsze… W tym klasycznym Cobbie powinno się znaleźć awokado i boczek podsmażony na skwarki. Niestety, boczku u mnie w lodówce ni śladu, a i awokado nęcąco spoglądające na mnie od jakiegoś czasu, okazało się być już przejrzałe. Pozostawało zrobić sałatkę a’la Cobb. Inną, ale równie pyszną
Mieszam w GarnkuAska NYC, USA (2*) Zupy: Gazpacho pomidorowe z tradycyjnym baskijskim chlebem sopako i anchois Chef: Josean Alija z restauracji Nerua w Bilbao, Hiszpania (1*) Wieprzowy gulasz z Rondy na boczku ze świni złotnickiej z olejem miętowym Chef: Dani García z Dani Garcia Group, Marbella, Hiszpania (2*) Danie główne i najpyszniejsze: Ceviche z makreli od Mitsuharu “Michy” Tsumury z restauracji Maido(...)prezentowała się chyba baskijska zupa pomidorowa z chlebem sopako i anchois. Bardzo tradycyjny smak bez udziwnień. Po niej przeszłam do pierwszego dania z polskim akcentem – gulaszo-bulionu z boczkiem ze świni złotnickiej od Daniego Garcíi. Super że szefowie zadali sobie trud, żeby sprawdzić gdzie jadą, jakie są typowe dla nas smaki i składniki. Polskie akcenty były też w japońskim
Ugotowane pozamiatane