boczek - 14002 przepisów (strona:453/934)

Mielonka z weka ,,jak dawniej" 222

konsystencji różnicy nie stwierdzam natomiast myślę że w słoiku taka mielonka jest lepsza ze względu dłuższy okres spożycia. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 900 g/ sitko fi 5 mm -boczek 800 g/sitko fi 5 mm -podgardle 300 g/ sitko fi 8 mm PRZYPRAWY I SKŁADNIKI ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do podgardla 20 g/kg -peklosól do łopatki i boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 222

Składniki ciasta:  13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: 125 g boczku (pociętego w małe paseczki), 150 g tartej mozzarelli, 6 większych podgrzybków, 100 g mascarpone. Składniki sosu: 4 łyżeczki mascarpone, odrobina wody, sól, szczypta pieprzu chili cayenne, oregano. Przygotowanie: Grzyby oczyszczam, kroję(...)rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby.  Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół

JejKuchnia
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 146

okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;) składniki (2 porcje) 1 mała polędwiczka ok 400 g ok 100 g żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka(...)można ją było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić w miarę cienko tłuczkiem. Lekko posolić i popieprzyć. Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie plastry boczku, na nich  warstwę posiekanego, doprawionego mięsa. Z każdej strony mięsa zostawić mały margines bez farszu. Farsz posypać pietruszką i kaparami. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki sera i plasterki czosnku

Stare Gary
Pieczone pierożki z nietypowym farszem 103

pierożków najlepiej rozpocząć od zrobienia farszu, gdyż musi on ostygnąć zanim zaczniemy go kłaść na ciasto. Składniki na farsz: 120 g mrożonego pora lub 100 g surowego 150 g boczku krojonego w kostkę (można kupić gotowy w opakowaniu) 3 czubate łyżki kukurydzy 1 jajko 1 łyżka mąki Sól Pieprz czarny mielony 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Boczek podsmażyć na oleju

Przepisy Babci
Mielonka ,,jak dawniej'' 229

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 900 g/ sitko fi 5 mm -boczek 800 g/sitko fi 5 mm -podgardle 300 g/ sitko fi 8 mm PRZYPRAWY I SKŁADNIKI ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do podgardla 20 g/kg -peklosól do łopatki i boczku 19 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g -pieprz czarny 3-4 g/kg -woda 150 ml -skrobia ziemniaczana

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
30 przepisów na dania z makaronem (30 ricette di pasta) 418

gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci) Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami (Pasta paglia e fieno con asparagi, pomodorini e olive nere) Makaron z makrelą(...)pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka

La grande e la piccola cuoca
Poniedziałek: Spaghetti bolognese z makaronem dyniowym 179

Można też zostawić w skorupach, dodać sos bolognese i zapiec na złoto. Przepis pochodzi z bloga Halfbakedhaervest. Składniki: 2 małe dynie makaronowe 500 g mielonego indyka Kilka plastrów wędzonego boczku drobno posiekanego 1 puszka passaty pomidrowej ½ szklanki mleka 1/2 szklanki wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 mała cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 liść laurowy ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki(...)przecięciem w dół. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 miut, aż dynie będą miękkie. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oliwy, wysyp na nią boczek i smaż, aż lekko zbrązowieje – przez około 5 minut. Wsyp na wytopiony tłuszcz cebulę i smaż kolejne 5 minut. Po 3 minutach dodaj czosnek. Krok 3 Podkręć temperaturę pod rondlem

Niedzielny kucharz
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 145

ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką boczek podpieczony z cebulką do okraszenia kartaczy(...)brzegi i układamy na desce posypaną mąką.  Gotujemy kartacze w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody.  Podajemy ciepłe, polane podpieczoną cebulką z boczkiem.  Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Jajecznica z pomidorem 193

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki w sosie grzybowym 185

lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 8-10 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju Wielkopolski kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos grzybowy: 600g leśnych podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml białego półwytrawnego wina 200ml śmietany 30% 2 łyżki ciemnego(...)grubości około 2 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły. 2. Sos grzybowy: Na te samej patelni co smażyło się

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z brokułem i chrupiącym boczkiem 347

Smaczna i szybka sałatka z brokułem, serem feta, chrupiącym boczkiem i pestkami słonecznika. Całość doprawiona pysznym sosem czosnkowym! Zapraszam! Składniki: 500 g brokuła150 g boczku parzonego w plastrach100 g sera feta2 garści pestek słonecznikaduża łyżka majonezuduża łyżka jogurtu naturalnego1 ząbek czosnkupieprzPrzygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do garnka z wodą

Krokusowy Dom
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 160

mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie to cieszy(...)niesamowite! Przysięgam, że nigdy nie jadłam bardziej soczystego i lepiej przyprawionego kawałka wołowiny! Mogłabym wyjąć go z bułki i wsunąć samego, ale muszę przyznać, że dymny posmak boczku oraz pozostałe dodatki tylko dodają temu burgerowi charakteru. Pycha! 😍 W menu znajdziecie także klasyczne grzybowe consomme, krewetki czy sałatkę ze strusia. Na uwagę zasługują także desery tj. klasyczne tiramisu, panna cotta

Cooking Monster
Lazurowo - śliwkowe roladki drobiowe 133

idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje. Składniki: 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi) 200g sera pleśniowego lazur 10 śliwek węgierek 12 plastrów boczku wędzonego na surowo 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki maggi tymianek sól pieprz masło Wykonanie: 1. Fileta podzielić na 6 kawałków, każdy z nich rozbić(...)plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek,  plasterki czosnku i polać miodem. 4. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 371

holenderski sprawią, że śniadanie będzie królewskie! Pieczywo z awokado, bekonem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost) rozgniecione ze szczyptą soli awokado, wędzony boczek w plasterkach, jajko w koszulce, sos holenderski Jajko w koszulce świetnie komponuje się z awokado i bekonem. Możemy użyć albo samego awokado (rozgniecionego z solą), albo samego bekonu (usmażonego(...)suchej patelni wędzonego boczku) – albo je połączyć. Do tego świeże lub tostowane pieczywo – kto chciałby takie śniadanie? Ja zawsze. Pieczywo ze szpinakiem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), 150 g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, sól, jajko w koszulce, sos holenderski Sos holenderski jest kaloryczny. Zamiast bekonu i awokado, które też

Poezja smaku
Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem 178

jest tak aromatyczne i ciepłe jak to połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha Składniki : 1,5 szklanki grochu łuskanego 2 kiełbasy śląskie 3 żeberka wieprzowe kawałek wędzonego boczku 1 cebula 1-2 marchewki korzeń pietruszki 3-4 ziemniaki 3 l wody 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mały pęczek świeżego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę(...)cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor . Przekładamy do garnka , dodajemy pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy gaz . Siekamy majeranek i wsypujemy

Ogrodnik w podróży