ciasto - 163812 przepisów (strona:453/10921)

Krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem – niezawodny przepis na imprezową przekąskę 10

Paszteciki z mięsem to od lat klasyka polskich imprez i rodzinnych spotkań – idealne na święta, sylwestra lub jako dodatek do czerwonego barszczu. Pamiętam, jak babcia robiła

Gotuj z Prezesem
Filadelfia z truskawkami – pyszne ciasto bez pieczenia! 37

Filadelfia z truskawkami – pyszne ciasto bez pieczenia! Fenomenalne ciasto, które smakuje chyba wszystkim. Chrupiący spód czekoladowy, przepyszna pianka truskawkowa oraz galaretka ze świeżymi owocami to

Blog z Apetytem
Placek drożdżowy z rabarbarem 35

Dzisiaj pora na czerwcowy klasyk: placek drożdżowy z rabarbarem. Kto jeszcze go uwielbia? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2025\/06\/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-250x250.jpg

Bardzo Gruby Smok
Szybkie ciasto z truskawkami 39

Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej i cieszyć się ich smakiem. Te soczyste i aromatyczne dary natury nie tylko doskonale

Alle Dobre!
Robot do ciasta, kremu, chleba i nie tylko. Oto funkcje robota Zelmer ZKR2000 Super Silent 32

śpiącego malucha. Co ważne, nie oznacza to kompromisu w kwestii wydajności. Silnik o mocy maksymalnej 800 W bez problemu  radzi sobie z wyrabianiem gęstych, ciężkich mas, takich jak ciasto na chleb czy pizzę . To właśnie sprawia, że ten model może być traktowany jako robot do wyrabiania ciasta, który sprawdzi się zarówno w codziennych kuchennych zadaniach, jak i podczas przygotowań(...)ustawień prędkości , co pozwala płynnie przechodzić od delikatnego mieszania do szybkiego ubijania. To zapewnia wszechstronność – urządzenie sprawdzi się zarówno w pracach z lekkimi kremami, ale również jako robot do ciasta na pizzę.  Funkcja timera umożliwia ustawienie czasu pracy do 20 minut . Dzięki niej robot Zelmer sam zakończy pracę, a Ty nie musisz go stale pilnować i możesz zająć się

Blendman
Babka drożdżowa z marmoladą 50

Babka drożdżowa z marmoladą to klasyczny deser, który łączy w sobie tradycję i wyjątkowy smak. Idealna na świąteczny stół, ale także na codzienną przyjemność, zachwyca puszystym ciastem i słodkim nadzieniem. W dzisiejszym wpisie na blogu podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na tę wyjątkową babkę, która nie tylko wypełni dom aromatem świeżo pieczonego ciasta, ale również zadowoli podniebienia wszystkich domowników(...)misce, dodaj łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Jeśli używasz suchych drożdży, pomiń ten krok. Przygotowanie ciasta: W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj zaczyn (lub suche drożdże, jeśli ich używasz), resztę mleka, roztopione masło, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem

Dorota Smakuje
Sernikokarpatka z jagodami 44

Sernikokarpatka z jagodami Delikatne i kruche ciasto parzone przełożone rozpływającą się w ustach, kremową masą serową z jagodami. Połączenie dwóch pysznych ciast, które tworzy prawdziwą eksplozję smakową. Polecam!     Składniki: Ciasto: 70g masła pół szklanki wody pół szklanki mąki 3 jajka szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 16g cukru(...)waniliowego – 1 opakowanie 250g białej czekolady 100g schłodzonej śmietanki36% ok pół szklanki mrożonych jagód Dodatkowo: cukier puder do oprószenia     *** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy *** *** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa *** *** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) *** *** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno

Blog z Apetytem
Drożdżówki makowe 62

u0107.\r","Wla\u0107 zaczyn do miski. Doda\u0107 m\u0105k\u0119, mas\u0142o pokrojone na kawa\u0142ki, cukier waniliowy, \u017c\u00f3\u0142tka i odrobin\u0119 soli. Wyrobi\u0107 ciasto i zostawi\u0107 na godzin\u0119 w ciep\u0142ym miejscu do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Wyro\u015bni\u0119te ciasto podzieli\u0107 na 12 cz\u0119\u015bci - rozwa\u0142kowa\u0107(...)cienkie prostok\u0105tne fragmenty ciasta o wymiarach ok 8-10 cm x 5 cm (a przynajmniej parami musz\u0105 by\u0107 r\u00f3wne).\r","Na po\u0142owie prostok\u0105t\u00f3w ciasta rozsmarowa\u0107 mas\u0119 makow\u0105. Przykry\u0107 kawa\u0142kami ciasta drugimi z pary. Delikatnie zlepi\u0107.\r","Naci\u0105\u0107 na \u015brodku wzd\u0142u\u017c d\u0142ugiej kraw

Bardzo Gruby Smok
Co upiec na Wielkanoc? 5 konkretnych propozycji 62

interpretacje klasycznych wypieków – każdy znajdzie coś dla siebie! 1. Mazurek kajmakowy Ach, któż nie kocha mazurka? To prawdziwa kwintesencja wielkanocnych wypieków! Nasza propozycja to mazurek kajmakowy na kruchym cieście migdałowym – prawdziwa poezja smaku, która łączy w sobie tradycję z odrobiną nowoczesności. Co sprawia, że ten mazurek jest wyjątkowy? Przede wszystkim kruche ciasto migdałowe, które stanowi jego bazę. Dzięki(...)wszystko trafia aksamitna masa kajmakowa, przygotowana na bazie cukierków krówek, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wisienką na torcie (a właściwie na mazurku!) są dekoracyjne rozetki z ciasta herbatnikowego oraz wykończenie z białej i deserowej czekolady. Te elementy nie tylko pięknie się prezentują, ale też dodają całości charakteru i sprawiają, że mazurek staje się prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej. 2. Babka

Ugotowane pozamiatane
Jak przygotować idealne ciasto na pierogi? Tradycyjne polskie pierogi z różnymi farszami 61

Pierogi to prawdziwa wizytówka polskiej kuchni – uwielbiane przez pokolenia i serwowane podczas rodzinnych spotkań. Idealne pierogi to nie tylko pyszny farsz, ale przede wszystkim miękkie, elastyczne ciasto, które nie rozkleja się podczas gotowania. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonałe ciasto oraz poznasz pomysły na tradycyjne farsze, które posmakują każdemu! Jakie składniki są potrzebne do przygotowania idealnego ciasta(...)pierogi? Aby przygotować doskonałe ciasto na pierogi, potrzebujesz kilku prostych składników: mąka – 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500), która zapewni pożądaną strukturę i elastyczność ciasta, mleko – 1/2 szklanki ciepłego mleka (opcjonalnie, dla delikatniejszego efektu), 1/2 szklanki ciepłej wody – podstawowy składnik, który nada ciastu elastyczność, 1 jajko – połączy wszystkie suche składniki, szczypta soli – aby podkreślić smak. Wszystkie

Słodkie okruszki
Kołacz góralski z twarogiem 56

Przepis na ten wypiek znalazłam na stronie:  https://schroniskobukowina.pl/blog/goralski-kolacz-przepis . Przeczytacie tam o historii kołacza i z czym podawać.  I od razu chciałam go zrobić. Ciasto jest przepyszne. Moje ciasto wypełniłam twarogiem, posypałam maślaną kruszonką i płatkami migdałów. Przypominam sobie, że moja babcia piekła podobne drożdżowe ciasto wypełnione  serem, ale przepisu już nie zdobędę. W szkole podstawowej(...)języka polskiego powtarzała często przysłowie: "Bez pracy nie ma kołaczy". Nie bardzo rozumiałam to przysłowie, bo nie wiedziałam czym jest kołacz. Dziś wiem a nawet znam jego smak;)  Ciasto jest bardzo efektowne i pyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g mąki pszennej typ 500 (ja dałam orkiszową typ 550) 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 80 g masła

AZgotuj!