FIT DESERY – 15 przepisów na desery w zdrowszej wersji 124zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. FIT SERNIK BEZ PIECZENIA – aż 20 g białka na porcję 200 kcal! | GYMBEAM Wysokobiałkowy fit sernik! To kremowe ciasto o smaku orzecha laskowego z dodatkiem kakao. Całość na pysznym chrupiącym spodzie i bez… ZOBACZ PRZEPIS Wegańskie pancakes – przepis z batatami | DIETA 1800 KCAL Przepis na wegańskie pancakes(...)deser Raffaello – zdrowy deser w pucharku, który przygotujesz w 10 minut! Ten kokosowy deser przygotujesz na… ZOBACZ PRZEPIS FIT Malinowa chmurka bez pieczenia – niskokaloryczne ciasto! Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia w wersji FIT, czyli niskokalorycznej i ze zdrowszymi zamiennikami składników. Dodatkowo ciasto przygotujesz szybko –… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie
Via Gusto
Pierogi z jagodami – przepis babci 97niż 45 minut. Babcine pierogi z jagodami – składniki: Kaloryczność: 200 kcal w 100 g. Szklanka u mnie to pojemność 250 ml. Z podanych proporcji otrzymasz około 50 pierogów. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 500) 250 ml gorącej wody (1 szklanka) temperatura około 70 – 75 stopni C 30 ml oleju roślinnego (2 łyżki(...)tych pysznych pierożków potrzebne nam będą przede wszystkim: sitko, 2 miski, stolnica, wałek, szklanka do wycinania, czysta ściereczka do przykrycia oraz duży garnek i łyżka cedzakowa. Krok 1 – ciasto na pierogi Mąkę przesiewam do miski. Następnie wlewam olej roślinny lub roztopione masło i wsypuję sól. Na koniec wlewam gorącą, ale nie wrzącą wodę. Temperatura 70 – 75 stopni
Ania gotuje
Palmiers 118Palmiers to wywodzące się z Francji ciasteczka robione z ciasta francuskiego . Po rozwałkowaniu ciasto francuskie pokrywa się posypką z cukru, chociaż można do niego dodać także cynamon bądź suszone owoce. Po posypaniu ciasto francuskie zwija się z dwóch końców ku środku, w którym to środku końce te łączą się ze sobą formując ciastka w kształcie ucha . Uformowane ciastka układa się(...)kolor. Po upieczeniu ciasteczka są chrupiące , a cukier użyty do posypki lekko skarmelizowany, przez co ciastka smakują fenomenalnie. Ciastka można piec dłużej w mniejszej temperaturze, bądź krócej w większej. Ciasto francuskie piecze się lepiej w większej temperaturze, dlatego też ja piekę palmiers w 220 stopniach Celsjusza. Palmiers to szybkie ciastka , które przygotujesz w nieco ponad 20 minut. Są idealne
MeCooks
TOP 10 przepisów na pyszne i szybkie ciasta z owocami 106Owoce, zarówno te świeże jak i mrożone to bardzo popularne dodatki do ciast. Dodają im nie tylko smaku, ale również atrakcyjnego wyglądu. W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 10 przepisów na szybkie i smaczne ciasta z owocami . Wszystkie wymienione tutaj propozycje są bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne w smaku! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTA Z OWOCAMI 1. Leśny(...)mech z malinami Przepis na: Alle Dobre 2. Ciasto Filadelfia Przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto z borówkami Przepis na: Prosta Kuchnia 4. Bananowa fantazja Przepis na: Kulinarne Cuda 5. Ciasto Ambasador Przepis na: Kulineo 6. Czekoladowe ciasto z kremem i truskawkami Przepis na: Kulinarne Przygody 7. Ciasto z kiwi i budyniem Przepis na: Smaki Ogrodu 8. Ciasto
BabskiePorady.pl - Przepisy
Ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami 98Najlepsze ciasto drożdżowe piekła moja babcia. Postanowiłam na bazie jej przepisu upiec ciasto drożdżowe z jagodami i truskawkami. Nie jestem jakimś szalonym fanem świeżych truskawek, a że paręnaście sztuk walało się po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami(...)lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy do tego mąkę, wyrośnięte drożdże i stopione masło z mlekiem. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy – drewnianą pałką lub mikserem. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od ścianek miski. Foremkę smarujemy cienko odrobiną masła, posypujemy mąką. Do foremki wkładamy ciasto (będzie się kleić, uprzedzam), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć
Kardamonovy
PROSTE ORKISZOWE BUŁECZKI 97myślę że każde inne też się nada) dowolne nasiona do posypania na wierzch np. mak, sezam Potrzebny czas - ok. 2,5 godziny (w tym 2 godziny wyrastania ciasta) 1. Ciasto wyrabiam w robocie kuchennym końcówką z hakiem do ciast drożdżowych. Do misy wsypuję kolejno - mąkę, cukier, drożdże, wodę, następnie uruchamiam mieszanie na średniej mocy (u mnie(...)dostępnych poziomów szybkości ustawiam 3) 2. Po mniej więcej 1-2 minucie dodaję sól, siemię lniane oraz oliwę z oliwek. Następnie dalej wyrabiam ciasto w robocie, łącznie przez około 10-12 minut.* 3. Po wyrobieniu ciasta zostawiam je w misie. W razie jeśli przykleiło się do ścianek to odsuwam je lekko szpatułką, tak aby ciasto miało formę zbliżoną
Vroblewska-fitlife
Zielone szparagi w cieście francuskim 113Zielone szparagi w cieście francuskim to prosta i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Można je też przygotować na ciepłą kolację. Miękkie i jędrne szparagi zawinięte w pachnący, wędzony boczek i ciągnący się żółty ser, a całość w delikatnym cieście francuskim to połączenie bardzo smaczne. Zielone szparagi w cieście francuskim to danie, które zachwyca swoim smakiem(...)robi się szybko. Ja do zrobienia tej przekąski wykorzystałam boczek wędzony, ale można go zastąpić inną wędliną, np. szynką szwarcwaldzką. Szparagi można zawijać w ciasto francuskie na dwa sposoby: tak, jak u mnie łącząc przeciwległe rogi ciasta lub zawijając ciasto w rulon począwszy od jednego boku do drugiego. W każdym przypadku przekąska będzie smakowała tak samo. Ser w plastrach można
Danka Pichci
Bochen orkiszowy ze świeżą pokrzywą na maślance 101Chleb przepyszny, maślanka idealnie pasuje do pokrzywy a jej zapach dominuje w upieczonym chlebie. Jednak nie obyło się bez problemu, który tak naprawdę stworzyłam sobie sama. Ciasto po włożeniu do koszyczka postanowiłam włożyć do lodówki aby tam wyrosło. Wyszłam z domu i wróciłam po 2 godzinach i całe szczęście, że zajrzałam do lodówki. Ciasto niemal wylało się z koszyczka(...)godzinie pobytu w lodówce/ trzecie zdjęcie poniżej /. Musiałam podjąć szybko jakąś decyzję aby uratować ciasto. Na pieczenie było już za późno. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja Na omączony blat wyłożyłam ciasto i wgniotłam jakieś 100g mąki. Uformowałam i włożyłam do koszyczka do ponownego wyrośnięcia. Udało się, po 2 godzinach ciasto pięknie wyrosło i mogłam włożyć do piekarnika
Leśny Zakątek
Ciasto ucierane z truskawkami na oleju rzepakowym+ film 89Ucierane ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym to pyszna propozycja na wiosenne popołudnia. Dzięki zastosowaniu oleju rzepakowego, ciasto jest lżejsze i bardziej zdrowe, a jednocześnie zachowuje swoją wilgotność i miękkość. Dodatek soczystych truskawek nadaje mu wspaniałego smaku i aromatu. Przepis ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. To idealna propozycja na deser(...)całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi. Ucierane ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Materiał powstał we współpracy z PSPO Więcej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziecie na stronie https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/ składniki na formę 26 cm x 26 cm 500 g truskawek 250 ml oleju rzepakowego 5 jajek
Smakowite Dania
Biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami 120Puszysty biszkopt przełożony kremem czekoladowym i truskawkami w galaretce to ciasto, którym rozpoczęłam długi weekend majowy . Ciasto to jest lekkie, obłędnie czekoladowe i po prostu pyszne. Podstawą tego ciasta jest biszkopt jasny , przygotowany z podstawowych tylko składników takich jak mąka, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Na biszkopt wyłożyłam krem czekoladowy na bazie proszku budyniowego czekoladowego, odrobiny kakao oraz śmietanki(...)kremówki . Całość pokryta jest słodkimi truskawkami zanurzonymi w galaretce truskawkowej. Truskawki , które wykorzystałam do tego ciasta zakupiłam w sklepie warzywnym i były to pierwsze w tym sezonie truskawki jakie kupiłam. Okazały się być bardzo słodkie oraz soczyste i w tym cieście sprawdziły się fenomenalnie. To ciasto truskawkowe polecam wam do kawki, a poniżej zostawiam przepis biszkopt z kremem czekoladowym
MeCooks
Ciasto Południowiec – kawowy bananowiec bez pieczenia 205Ciasto Południowiec to pyszny, efektowny i cieszący oko deser, który można podać na co dzień i od święta. Składa się z kawowego kremu budyniowego, warstwy galaretek z bananami i bitej śmietany na wierzchu. Ciasto idealne dla każdego łasucha! Ponadto do jego przygotowania używamy herbatników, więc nie trzeba się stresować, że ciasto nie wyrośnie. Składniki na ciasto Południowiec: Krem budyniowy(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch herbatników. Posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto Południowiec – kawowy bananowiec bez pieczenia Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta bez pieczenia: Ciasto Wymysł Prezydenta z kremem wafelkowym w 15 minut Słodka
e-PrzepisyKulinarne
Leśny mech z brzoskwiniami 116niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2023/04/lesny_mech_z_brzoskwiniami.jpg Ciasto leśny mech z brzoskwiniami to idealna propozycja na wielkanocne ciasto. Sami zobaczcie na zdjęcia – jest w wiosennym, zielonym kolorze, z którym kontrastuje kolor soczystej brzoskwini. To ciasto robiliśmy już w wielu wersjach, na wiele mamy jeszcze pomysły, ale teraz raczymy się najczęściej tą zielono-biało-pomarańczową wersją. A kończąc ten krótki opis, możemy napisać, że szpinakowe(...)ciasto z brzoskwiniami na pewno stanie się hitem świątecznych spotkań i szybko zniknie z talerzy wszystkich Gości. Leśny mech z brzoskwiniami – składniki Szpinakowe ciasto: 200 g szpinaku baby 3 łyżki soku z cytryny 5 jajek wielkości L 200 g cukru 3 / 4 szklanki oleju 1 szklanka mąki krupczatki 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki proszku
niecodziennikpary
Tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym 129Jeśli szukasz pysznego i niepowtarzalnego deseru, który zrobi wrażenie na gościach, to nasza tarta czekoladowa z kremem pomarańczowym będzie idealnym wyborem. Tutaj otrzymujesz idealne połączenie słodyczy czekoladowego, kruchego ciasta i kremu pomarańczowego. Słodycz czekolady i tropikalny smak pomarańczy to optymalna równowaga między dwoma zupełnie różnymi smakami. Zobacz jak zrobić to piękne i przepyszne ciasto, które z pewnością wzbudzi podziw wszystkich(...)twoich przyjaciół. Tartę czekoladową tradycyjnie robie na kruchym spodzie, jeśli nie macie czasu lub nie przepadacie za ciastami kruchymi to możecie przygotować ja na spodzie na bazie herbatników. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne kruche ciasta i tarty. Są to wypieki nie tylko słodkie, ale również i wytrawne propozycja na obiad. Musisz spróbować tarty z wiśniami, albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek chałwowy 100tradycji polskiej. Większość przekazów wskazuje Turcję jako kraj, z którego się wywodzi, a do Polski trafił koło XVII wieku, kiedy to zaczęto wypiekać go dość powszechnie, ale jako ciasto spożywane podczas postu, poprzedzającego Wielkanoc Moje mazurki za każdym razem są nieco inne. Lubię eksperymentować z nadzieniami i dodatkami, co roku tworząc coś nowego. Dziś mam dla Was nowy bardzo prosty(...)masy chałwowej Helcom – 1 szklanka orzechów i/lub suszonych owoców (orzechy nerkowca, migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy włoskie, żurawina, rodzynki i inne) Przygotowanie : Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: oba rodzaje mąki, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, 1 jajko w całości i cukier puder. Ciasto zagniataj dłońmi, aż zrobi się jednolita zwarta kula, w razie potrzeby dodając
nietylkopasta.pl
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 96Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą w naszych domach tylko raz w roku. Kiedyś już wspominałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, bo traktowano je jako ciasta mało smaczne i gorszego sortu. Piekę je więc na Wielkanoc od niedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej(...)delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem daje bardzo udane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak cytrusów doskonale przełamie inne bardziej słodkie świąteczne wypieki. Wesołego Alleluja! Składniki: Ciasto kruche – 400 g mąki pszennej – 150 g masła – 50 g cukru pudru
To co kocham