Kruche ciastka z orzechami włoskimi 145moja mama, w tym roku podzieliła się ze mną sekretnym przepisem. Najważniejsze 3 zasady udanych ciastek orzechowych: użyć koniecznie mąki krupczatki, orzechy zmielić grubo (absolutnie nie na pył), ciasto rozwałkować nieco grubiej. Te ciasta pachną świętami, święta kojarzą mi się z orzechami. Są bardzo aromatyczne, nie wyobrażam sobie świąt bez tej słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczne ciastka mocno orzechowe(...)grubo zmielonych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj mąkę krupczatkę, cukier, sól, kwaśną śmietanę i 1 żółtko. Dłonią zagnieć jednolite kruche ciasto, po czym uformuj je w kulę. Owiń w foliowy woreczek lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Orzechy włoskie zmiel grubo w młynku, postaraj się by grudki
ProstePesto.pl
Pierogi na słodko z serem w pomarańczowym karmelu! 107Pyszny pomysł na pierogi na Wigilię, ale nie tylko, to jedne z moich ulubionych pierogów, tuż po pierogach z jagodami oczywiście ;-), robię je z innego ciasta niż pierogi z kapustą i grzybami czy ruskie z prostego powodu farsz do tych pierogów robię z sera białego tłustego i jaj, jest dość luźny i musi się chwilę dłużej gotować taki pieróg, zatem(...)ciasto musi być bardziej ciastem przypominającym ciasto na ravioli niż na pierogi. Określiłabym je gdzieś w połowie drogi ;-). FARSZ DO PIEROGÓW Z SEREM NA SŁODKO - 400 g białego sera lub ricotty - 3 żółtka - 2 białka - można też dodać łyżkę tłustej śmietany - od 2 do 5 łyżek cukru, Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. CIASTO NA PIEROGI - 350 g mąki
SMYKWKUCHNI
Szybki makowiec zaplatany 328Szybki makowiec zaplatany Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak dla mnie ten makowiec jest jeszcze lepszy od tego tradycyjnego zawijanego. A dzięki użyciu suchych drożdży i gotowej masy makowej jest on bardzo szybki i nietrudny w wykonaniu. Składniki: Ciasto: 500g mąki(...)pół szklanki cukru pudru 1-2 łyżki słodkiej śmietanki *** Masło roztapiamy i studzimy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką *** *** Całość odstawiamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytem
Uszka z pieczarkami 112grzybami. Alternatywą dla nich będą uszka z pieczarkami – tanie, wyjątkowo łatwe do zrobienia i (co najważniejsze) przepyszne. Będą idealnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Dlaczego ciasto na uszka jest twarde? Twarde ciasto na uszka lub pierogi to jeden z popularniejszych problemów, z jakimi mierzy się wielu kucharzy. A przecież każdy z nas wie, że delikatne i miękkie(...)ciasto to połowa sukcesu. Co jest tego przyczyną? Najczęściej dzieje się tak, gdy ciasto jest nieodpowiednio wyrobione, a gluten nie mógł się odpowiednio wytworzyć. Poświęć kilka dobrych minut na to, aby zagnieść ciasto. Wymaga to nieco wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Ciasto na uszka może też stać się twarde, gdy dodasz do niego za dużo mąki lub jajko
okolicepalnika.pl
Ciasto z białym makiem 103Ciasto z białym makiem Przepis na wilgotne ciasto z białym makiem i jabłkami. Proste ciasto z białym makiem to doskonała alternatywa do rogalików drożdżowych z białym makiem. Ten łatwy i szybki przepis na makowiec na ciemnym spodzie sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko teraz. Zamiast maku białego można też wykorzystać mak niebieski. Staram się aby moje wypieki były(...)tylko smaczne, ale też łatwe w wykonaniu. Makowiec na lanym cieście taki właśnie jest. Chcesz zrobić szybki, wilgotny makowiec, zrób ciasto z białym makiem. Możesz zrobić ciasto z białym makiem z puszki lub samemu przygotować masę makową. Przepis na ciasto z białym makiem Biały mak jest w smaku delikatniejszy niż mak niebieski, ale tak samo nadaje się do wszystkich słodkich
Dieta moja pasja
Piernik francuski pain d'epices 124Piernik francuski pain d'epices słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru. Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem. Smakiem przypomina nieco piernik żydowski , jednak w przeciwieństwie do większości znanych mi pierników zazwyczaj nie zawiera imbiru. Niepowtarzalny aromat piernik francuski pain d'epices zawdzięcza przyprawom i dodatkowi smażona skórka pomarańczowa . Wytrawny piernik francuski jest(...)dżemem i potraktować, jako pieczywo śniadaniowe. We Francji piernik pain d'espices często serwowany jest z pasztetem z gęsich lub kaczych wątróbek (foie gras) albo z deską serów. Francuskie ciasto korzenne pain d'epices słodzone miodem jest odpowiednikiem polskich pierników. Piernik francuski pain d'epices 170 g mąki pszennej 170 g mąki żytniej, najpopularniejszy jest typ 720 1 łyżeczka
Cztery Fajery
Ciasto dyniowe 115adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sezonowe ciasta. Kiedy tylko nadejdzie jesień, w moim domu bardzo często pojawia się ciasto marchewkowe , czy też ciasto dyniowe. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest puszyste, delikatne i aromatyczne, idealne na jesienny wieczór do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Do jego przygotowania potrzeba oczywiście dyni, a dokładniej musu dyniowego, oraz kilku(...)innych podstawowych składników, które Wam wymienię poniżej. Jak zrobić mus z dyni? Tego również dowiecie się z poniższego przepisu. Przepis na ciasto z dyni, który zaprezentuję Wam poniżej jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, która znajdziecie poniżej. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DYNIOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 szklanki mąki 200 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru
Przepiski.pl
STRUCLA DROŻDŻOWA Z MALINAMI 206Drożdżowa strucla ze świeżymi malinami. Drożdżowe ciasta, to moja największa miłość, kocham je wypiekać. Ta drożdżowa strucla z totalnie nieprzyzwoitą ilością malin, skradnie Wasze serca. Do jej przygotowania użyłam tak dużą ilość świeżych malin, że wcale nie byłam pewna czy mi się to ciasto uda, a tutaj nie dość, że się udało to wyszło fenomenalne! Ciasto, nigdzie nie nasiąkło(...)ilości malin, dlaczego dowiecie się w dalszej części wpisu. Jeszcze ciepłe strucle polałam lukrem, dzięki czemu zachowują one długo świeżość. Polecam! CIASTO: SKŁADNIKI: 900 g mąki pszennej typ 480 + około 100g do podsypywania na blat itd. - 4 jajka rozmiar L - dwie łyżki drożdży instant (18-20 gram) 200 g mleka 3,2% 75 g masła
SMYKWKUCHNI
Czekoladowa babka z budyniem i dżemem 126Czekoladowa babka z budyniem i dżemem Czekoladowa babka z budyniem i dżemem na oleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Zobacz przygotowanie mojego ciasta z budyniem na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał(...)Youtube Aby nasze ciasto z budyniem udało się idealnie, należy pamiętać, by składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto wyjdzie suche. Mogą nawet zostać w nim grudki, najważniejsze jednak, by nie przesadzić z mieszaniem. Jeśli nie macie czasu, możecie podać ciasto bez budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Przygotowanie błyskawicznego
Lekcje w kuchni
Szarlotka z polewą 133Sezon na szarlotki trwa. Ja bardzo lubię właśnie tę z poniższego przepisu. Dodatek polewy bardzo fajnie komponuje się z ciastem. Całość jest przepyszna. Jeśli wolisz cieńsze ciasto, możesz wykorzystać odrobinę większą blaszkę. Również w przypadku ilości jabłek możesz wykonać modyfikacje i użyć ich więcej, jeśli wolisz. 500 g mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 100 g cukru pudru(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, mieszamy. Formujemy kopczyk, w którego środek dajemy żółtka, Zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na blaszkę (21x32c) wyłożoną
Smaki Na Talerzu