Ciasto Delicja 139Ciasto Delicja to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Puszysta pianka na herbatnikach z dodatkiem ciastka delicja to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na małe co nieco, szczególnie dla osób, które nie lubią piec. Kolejną zaletą tego ciasta, jest to, że jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więc jeśli macie ochotę(...)coś słodkiego lub spodziewacie się gości, ciasto delicja to idealny wybór. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto delicja, które jest szybkie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Na pewno posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA CIASTO DELICJA Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1 duża paczka delicji ok 20 herbatników 2 galaretki przeźroczyste Wykonanie
Alle Dobre!
Malinowa Chmurka Bez Pieczenia 145adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbia każdy. Nie da się go nie lubić. Kruchy spód z dodatkiem puszystej śmietany oraz orzeźwiającej galaretki z dodatkiem malin to prawdziwy raj dla podniebienia. Tradycyjna malinowa chmurka, na którą przepis znajdziecie tutaj: MALINOWA CHMURKA składa się z kruchego ciasta. Tym razem postanowiłam zastąpić go herbatnikami i przygotowałam malinową chmurkę w wersji(...)pieczenia. Dzięki temu ciasto jest mniej pracochłonne, ale równie smaczne. Malinowa chmurka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które nie lubią piec, lub nie mają piekarnika. Ciasto jest rewelacyjnie a jego smak równie obłędny, jak w przypadku malinowej chmurki w wersji pieczonej. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne ciasto malinowa chmurka bez pieczenia. Ciasto jest
Przepiski.pl
SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE 154kością i ze skórą , tzw. mandolina..., szczegóły dotyczące pieczenia tej szynki, są na blogu już kilka lat. Zmieniłam jakiś czas temu tylko to, że sama przygotowuję teraz do niej ciasto chlebowe. Jakiś czas temu, odkryłam u naszego "Pana Dziadka" szynkę ze skórą i z tłuszczykiem. Od razu zainspirowała mnie do przygotowania mniejszej wersji naszego ulubionego przysmaku. Teraz taka szynka bywa(...)nasączony tłuszczem, nie nadaje się do jedzenia (mimo, iż wyłożyłam spód papierem, by nie przykleiła się folia), jest zbyt spieczony i twardy... 😒 Ale za to górna warstwa jest bajeczna....😋😋😋 Ciasto chlebowe warto przygotować sobie wcześniej, takie przegarowane jest smaczniejsze. No i tutaj robię zawsze wyjątek, tylko raz przygotowałam do takiej szynki chleb na zakwasie, ale to nie było to. Cały
Smaczne Zdrowe
Rafaello migdałowe wg Siostry Anastazji 148Lubicie ciasta kokosowe? Ja lubię i w swoim zeszycie mam kilka przepisów na ich przygotowanie. Oczywiście takie ciasta wizualnie wiele się one od siebie nie różnią (wszystkie z nich to jasny biszkopt i biała masa ), jednak za każdym razem użyte składniki są nieco inne, więc i całościowo każde ciasto smakuje ciut inaczej. Tym razem przygotowałam ciasto kokosowe od Siostry Anastazji(...)Nazwa ciasta podaje, że jest to Rafaello migdałowe. Gdybym miała wtrącić swoje trzy grosze nazwałabym je Rafaello adwokatowe Do masy bowiem wykorzystujemy likier jajeczny/adwokat/ajerkoniak i to on przebija się swym smakiem na pierwszy plan (oczywiście na spółkę z kokosem). Smaku migdałowego nadają użyte do masy budyniowej płatki migdałowe. Choć płatki same w sobie przyjemnie „chrupią” i nadają fajnej
Smaki Na Talerzu
Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami 110migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 230 kcal Maleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 170 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła 3 płaskie łyżeczki zwykłego(...)nożem, migdałów blanszowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj do niej twarde masło pokrojone w kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką. Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez
ProstePesto.pl
Ciasto Laluś 131adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Laluś to bardzo delikatny i lekki deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Należy ono do słodko-kwaśnych ciast, gdzie słodki krem przełamany jest kwaśny konfiturą z czarnej porzeczki. Ciasto Laluś jest naprawdę przepyszne! Można je przygotować dzień wcześniej, aby smaki się nieco przegryzły. Jeśli lubicie słodsze wypieki, konfiturę z czarnej porzeczki możecie zastąpić(...)innym ulubionym smakiem w nieco słodszej wersji. W naszym domu lubimy to ciasto właśnie z dżemem porzeczkowym. Ciasto Lauś jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, podzielić go na dwie części, posmarować dżemem i masą. Nic prostrzego prawda? Ale za to smak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Przepiski.pl
Delikatny tort musowy 124mojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort(...)jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty
moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 149wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam(...)dwóch turach, żeby nie spalić robota). Po wyrobieniu, przełożyć do miski wysypanej mąką (ja mam matę teflonową, więc miskę wyłożyłam matą i na to wyłożyłam wyrobione ciasto). Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Po godzinie wyrastania, ciasto złożyć na pół i znów odstawić do wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce
moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 121wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej(...)wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek
moj przepis na
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 128mojprzepisna.pl | Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Witam Was po krótkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na ciasto znane i lubiane trochę w innej odsłonie. Zapraszam na Pleśniak, w wersji bezglutenowej i bezmlecznej. Jest to przepyszne ciasto słodko kwaśne z dużą ilością dżemu z czarnej porzeczki. Inspiracja z blogi Moje Wypieki . Zapewniam Was, że nie czuć, że upieczone na mące bezglutenowej(...)kakao Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około 250 gr). Do jednej
moj przepis na
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 160mleko, żółtka, cukier, drożdże, sól, masło. Wymieszać rózgą. Dodać szklankę mąki, wymieszać, dodać kolejną szklankę mąki, wymieszać. Dodać ostatnią szklankę mąki, wymieszać, wyłożyć na blat lekko posypany mąką. Wyrobić ciasto, gładkie, elastyczne. Ciasto podczas wyrabiania będzie się bardzo kleiło do rąk, tak ma być, wyrabiać dalej. Z czasem ciasto będzie coraz mniej się kleiło, aż w końcu, prawie wcale(...)będzie się kleiło. Ciasto wstawić do wysypanej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką. Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, na prostokąt o wielkości około 40 na 50 cm. Równomiernie wyłożyć masę makową. Zawinąć wzdłuż krótszego boku. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem ku górze
moj przepis na
Tort czekoladowy dla alergika 116czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort jest prosty do wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady z dodatkiem skórki(...)pomarańczowej od Terravity. Torcik polecam również dla osób nie będących na diecie eliminacyjnej. Inspiracja na ciasto z blogu Moje Wypieki . Składniki na formę 20 cm: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie po 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, gryczanej i ryżowej, jednak następnym razem użyję zamiast gryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody
moj przepis na
Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 117mojprzepisna.pl | Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Ciasto przygotowałam z okazji konkursu cukierniczego organizowanego przez grupę na Facebook „Proste i pyszne ciasta na codzień i od święta”. Rozstrzygnięcie konkursu 3 listopada, więc trzymajcie kciuki. Pomysł na ciasto znalazłam na blogu ervegan. Ciasto, mimo że wegańskie, do złudzenia przypomina zwykłe brownie. Bardzo mi smakuje, dodatek z okazji(...)Halloween – czyli duszek z Rafaello, białej i gorzkiej czekolady sprawia, że ciasto smakuje jeszcze lepiej. Składniki na tortownicę 21 cm lub formę kwadratową o bokach 20 cm: 1 puszka fasoli czerwonej, szklanka mąki z migdałów (150 g) 50 g kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg 1 garść rodzynek 2-4 łyżki syropu z agawy lub miodu
moj przepis na
Delikatny tort musowy 123mojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort(...)jest dla amatorów mniej słodkich wypieków, ostateczna słodycz ciasta zależy od zawartości kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty
moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 127wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem (ja ciasto wyrabiałam(...)dwóch turach, żeby nie spalić robota). Po wyrobieniu, przełożyć do miski wysypanej mąką (ja mam matę teflonową, więc miskę wyłożyłam matą i na to wyłożyłam wyrobione ciasto). Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Po godzinie wyrastania, ciasto złożyć na pół i znów odstawić do wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce
moj przepis na