Sernikokarpatka z jagodami 50Sernikokarpatka z jagodami Delikatne i kruche ciasto parzone przełożone rozpływającą się w ustach, kremową masą serową z jagodami. Połączenie dwóch pysznych ciast, które tworzy prawdziwą eksplozję smakową. Polecam! Składniki: Ciasto: 70g masła pół szklanki wody pół szklanki mąki 3 jajka szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 16g cukru(...)waniliowego – 1 opakowanie 250g białej czekolady 100g schłodzonej śmietanki36% ok pół szklanki mrożonych jagód Dodatkowo: cukier puder do oprószenia *** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy *** *** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa *** *** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) *** *** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno
Blog z Apetytem
Drożdżówki makowe 65u0107.\r","Wla\u0107 zaczyn do miski. Doda\u0107 m\u0105k\u0119, mas\u0142o pokrojone na kawa\u0142ki, cukier waniliowy, \u017c\u00f3\u0142tka i odrobin\u0119 soli. Wyrobi\u0107 ciasto i zostawi\u0107 na godzin\u0119 w ciep\u0142ym miejscu do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Wyro\u015bni\u0119te ciasto podzieli\u0107 na 12 cz\u0119\u015bci - rozwa\u0142kowa\u0107(...)cienkie prostok\u0105tne fragmenty ciasta o wymiarach ok 8-10 cm x 5 cm (a przynajmniej parami musz\u0105 by\u0107 r\u00f3wne).\r","Na po\u0142owie prostok\u0105t\u00f3w ciasta rozsmarowa\u0107 mas\u0119 makow\u0105. Przykry\u0107 kawa\u0142kami ciasta drugimi z pary. Delikatnie zlepi\u0107.\r","Naci\u0105\u0107 na \u015brodku wzd\u0142u\u017c d\u0142ugiej kraw
Bardzo Gruby Smok
Co upiec na Wielkanoc? 5 konkretnych propozycji 63interpretacje klasycznych wypieków – każdy znajdzie coś dla siebie! 1. Mazurek kajmakowy Ach, któż nie kocha mazurka? To prawdziwa kwintesencja wielkanocnych wypieków! Nasza propozycja to mazurek kajmakowy na kruchym cieście migdałowym – prawdziwa poezja smaku, która łączy w sobie tradycję z odrobiną nowoczesności. Co sprawia, że ten mazurek jest wyjątkowy? Przede wszystkim kruche ciasto migdałowe, które stanowi jego bazę. Dzięki(...)wszystko trafia aksamitna masa kajmakowa, przygotowana na bazie cukierków krówek, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wisienką na torcie (a właściwie na mazurku!) są dekoracyjne rozetki z ciasta herbatnikowego oraz wykończenie z białej i deserowej czekolady. Te elementy nie tylko pięknie się prezentują, ale też dodają całości charakteru i sprawiają, że mazurek staje się prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej. 2. Babka
Ugotowane pozamiatane
Jak przygotować idealne ciasto na pierogi? Tradycyjne polskie pierogi z różnymi farszami 67Pierogi to prawdziwa wizytówka polskiej kuchni – uwielbiane przez pokolenia i serwowane podczas rodzinnych spotkań. Idealne pierogi to nie tylko pyszny farsz, ale przede wszystkim miękkie, elastyczne ciasto, które nie rozkleja się podczas gotowania. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonałe ciasto oraz poznasz pomysły na tradycyjne farsze, które posmakują każdemu! Jakie składniki są potrzebne do przygotowania idealnego ciasta(...)pierogi? Aby przygotować doskonałe ciasto na pierogi, potrzebujesz kilku prostych składników: mąka – 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500), która zapewni pożądaną strukturę i elastyczność ciasta, mleko – 1/2 szklanki ciepłego mleka (opcjonalnie, dla delikatniejszego efektu), 1/2 szklanki ciepłej wody – podstawowy składnik, który nada ciastu elastyczność, 1 jajko – połączy wszystkie suche składniki, szczypta soli – aby podkreślić smak. Wszystkie
Słodkie okruszki
Kołacz góralski z twarogiem 58Przepis na ten wypiek znalazłam na stronie: https://schroniskobukowina.pl/blog/goralski-kolacz-przepis . Przeczytacie tam o historii kołacza i z czym podawać. I od razu chciałam go zrobić. Ciasto jest przepyszne. Moje ciasto wypełniłam twarogiem, posypałam maślaną kruszonką i płatkami migdałów. Przypominam sobie, że moja babcia piekła podobne drożdżowe ciasto wypełnione serem, ale przepisu już nie zdobędę. W szkole podstawowej(...)języka polskiego powtarzała często przysłowie: "Bez pracy nie ma kołaczy". Nie bardzo rozumiałam to przysłowie, bo nie wiedziałam czym jest kołacz. Dziś wiem a nawet znam jego smak;) Ciasto jest bardzo efektowne i pyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g mąki pszennej typ 500 (ja dałam orkiszową typ 550) 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 80 g masła
AZgotuj!
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 81Twoich bliskich. Świąteczne menu – pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami Pierogi to klasyka polskiej kuchni, a te z kapustą i grzybami są obowiązkowym punktem wigilijnego menu. Cienkie ciasto, aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów – to połączenie, które zawsze smakuje wyjątkowo. Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tego specjału. Świąteczne menu, w którego skład wchodzą pierogi(...)charakter. Święta to czas smakowania tradycji, więc nie bójcie się sięgnąć po sprawdzone receptury i co roku przygotować coś nowego. Dlatego warto zamienić barszcz na dobrą zupę grzybową . Jakie ciasta na Wigilię? Wigilijny stół to nie tylko ryby, pierogi i barszcz – to także słodkie zakończenie wieczerzy, które wprawia nas w jeszcze lepszy nastrój. Warto postawić na tradycyjne wypieki, które doskonale
codojedzenia
Kruche ślimaczki 64masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajko i aromat migdałowy. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać do masy maślanej i zagnieść na gładkie ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być trochę mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i krótko zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo klejące dodać odrobinę(...)mąki. Oba kawałki ciasta zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. 5. Schłodzone jasne ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt 27x22 cm. Posypać dowolnie cynamonem lub kakao. Ostrożnie zwinąć w rulon, zaczynając od szerszego boku. Ewentualnie lekko docisnąć. 6. Drugi schłodzony kawałek ciasta( z kakao) również rozwałkować na prostokąt 27x22
dolcevitainmykitchen
miodownik cappuccino 99składniki na ciasto miodowe: 500g mąki 150-200 g masła 120 g cukru pudru 2 jajka 3 łyżki miodu 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wymiar foremki. Przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy(...)rumiano. Upieczone blaty ciasta odstawiamy do wystudzenia. składniki na grysikowy krem cappuccino: 750 ml mleka 110 g kaszy manny 150-200 g cukru 80 g kawy cappuccino w proszku 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy proszek cappuccino i mieszamy. Następnie wlewamy kaszę manną rozmieszaną w pozostałym mleku. Gotujemy cały czas mieszając
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto piernikowo - serowe 77prawda jest dopiero ostatni dzień listopada, ale wokół jest już tyle nawiązań do Świąt Bożego Narodzenia, że i u mnie w kuchni już zagościło ciasto świąteczne. Miałam mały problem jak je nazwać, bo jest to połączenie sernika gotowanego z piernikiem, a raczej ciastem piernikowym, bo zrobionym podobnie do tradycyjnego murzynka. Ostatecznie zdecydowałam się na nazwę ciasto piernikowe- serowe(...)zwał tak zwał, ważne że jest smaczne. Oto orzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto piernikowe: 250g masła 1,5szkl cukru kryształu 3 łyżki kakao 1,5 szkl mleka 3szkl mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Masło umieściłam w garnku z grubszym dnem
Waniliowe Improwizacje
Aromatyczny Chlebek Ziołowy z Czosnkiem i Bazylią (przepis na termorobot) 67Ciebie – pokażę Ci krok po kroku, jak stworzyć chlebek, który stał się prawdziwym hitem social mediów. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 40 minut Trudność: średnia SKŁADNIKI: Ciasto: 700 g mąki pszennej 350 g letniej wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) ½ łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Nadzienie ziołowe: 100 g masła (temperatura pokojowa) ½ czerwonej(...)składników Odmierz wszystkie składniki i upewnij się, że masło i woda mają temperaturę pokojową. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować dzbanek robota z zamontowanym nożem oraz czystą miskę do wyrastania ciasta. Wyrabianie ciasta w robocie Do dzbanka robota wsyp 700 g mąki pszennej. Dodaj 25 g pokruszonych świeżych drożdży (lub 7 g suchych), połowę łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli. Wlej
CityTaste
sernik snickers Iwony – sernik gotowany 216składniki na ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru 2 jajka 200 g masła, schłodzonego 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka wykonanie: Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm). Przekładamy(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego blatu smarujemy masą orzechową i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę orzechową: (na jeden blat, w sumie przygotowujemy trzy masy osobno) 150 g orzechów włoskich, posiekanych 50 g masła 50 g cukru 50 g miodu wykonanie: Masło, miód oraz cukier przekładamy
Domowy Smak Jedzenia
Kakaowe ciasto z kajmakową masą śmietanową 75Tego ciasta nie polecę każdemu, a jedynie tym, którzy lubią naprawdę słodkie wypieki. Ale takie naprawdę słodkie, słodkie Kakaowe ciasto z kawałkami czekolady nakłułam patyczkiem do szaszłyków i, trochę wzorem ciasta Tres leches , nasączyłam skondensowanym mleczkiem. Dałam tylko kilka łyżek, a i tak słodycz była mooocno wyczuwalna. Jeśli nie lubisz takich słodkich wypieków możesz całkowicie pominąć krok z nasączaniem ciasta(...)zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasto i tak będzie wilgotne i pyszne, a zdecydowanie mniej słodkie. Na wierzch ciasta kakaowego wyłożyłam masę śmietanową z dodatkiem kajmaku. Jego również nie wykorzystałam w całości, dałam jedynie połowę puszki. Miałam kajmak o smaku advocata i uważam, że koniec końców ten smak świetnie tutaj pasował. Jeśli masz możliwość wyboru, wybierz właśnie ten smak. PS. Jeśli
Smaki Na Talerzu
Co zamiast kakao do ciasta dla alergika? 81zamiast kakao do ciasta dla alergika? Co zamiast kakao do ciasta dla alergika? Wielu z nas uwielbia słodkie desery, takie jak ciasta, babeczki czy muffiny. Jednak dla osób z alergią na kakao, przygotowanie takich przysmaków może być wyzwaniem. Czy istnieje jakieś zamienniki kakao, które można użyć do wypieku ciasta dla alergika? Odpowiedź brzmi: tak! Zamienniki kakao dla alergików Jeśli jesteś(...)alergikiem i nie możesz spożywać kakao, nie musisz rezygnować z przyjemności jedzenia słodkich wypieków. Istnieje kilka alternatywnych składników, które mogą zastąpić kakao w twoim ulubionym cieście. Oto kilka propozycji: 1. Karob Karob to naturalny zamiennik kakao, który jest często stosowany w diecie osób z alergią na kakao. Jest to roślinny proszek o słodkim smaku, który nadaje się do wypieku ciast
Żyję by jeść
Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie 117strukturę i wspaniały aromat, proszek budyniowy dobrze zagęszcza masę serową i całość dobrze się kroi. Ile budyniu na 1 kg sera z wiaderka? Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym cieście zawiera 1 kg sera i 2 bud ynie waniliowe w proszku. Sernik z wiaderka który nie opada i który zawsze wychodzi Jak upiec sernik z wiaderka, żeby nie opadł(...)Sernik z powidłami na kruchym cieście nie opada wcale lub bardzo mało. Masy serowej jest sporo przez dużą ilość białek, więc ciasto po upieczeniu pozostaje wysokie. Warto nie mieszać zbyt długo masy serowej, by niepotrzebnie jej nie napowietrzać - to powoduje opadanie sernika. Nie przejmujcie się jednak, jeśli sernik nieco Wam opadnie - w zasadzie to normalne w sernikach z ubijaną pianą
Lekcje w kuchni