łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 kostki masla - 1 kg śliwek - 3 jajka Przygotowanie: Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, śmietaną, połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Energicznie wyrobić ciasto, po czym podzielić je na 2 części. Jedną chłodzić przez godzinę, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy. Piec około 15 minut w temperaturze 160 C. Śliwki umyć, a po usunięciu(...)pestek dusić na małym ogniu do miękkości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem drugiej połowy cukru. Na podpieczony spód wylać śliwki i wyłożyć pianę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Piec około 20 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchniOryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki: - 12,5 dag kaszy manny - 12,5 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 12,5 dag masła - 20 dag suszonych daktyli - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia(...)cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej pokrywamy nadzienie. Ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchniwzględu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu. Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu. Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 1/2 kostki margaryny - u mnie Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory smakowe :) 5 łyżek cukru(...)rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników. Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy
Grunt to przepis!składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 mały jogurt naturalny (150 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Monia miesza i gotujepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 dużych śliwek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki tartych migdałów Back Mit Z żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym(...)cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni
Monia miesza i gotujePost Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCzekolada, truskawki, krem ... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to był ciężki ale szczęśliwy tydzień, także stąd kostka szczęścia :) Ciasto na formę 24x24cm. Składniki: Ciasto : 5 jajek+ 2 białka z kremu 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao margaryna 250g 2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Margarynę, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w garnku, a potem studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy kakaowa mieszanina wystygnie, wlewamy ją do mąki, dodajemy żółtka
Czerwona PorzeczkaBabka drożdżowa z marmoladą to klasyczny deser, który łączy w sobie tradycję i wyjątkowy smak. Idealna na świąteczny stół, ale także na codzienną przyjemność, zachwyca puszystym ciastem i słodkim nadzieniem. W dzisiejszym wpisie na blogu podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na tę wyjątkową babkę, która nie tylko wypełni dom aromatem świeżo pieczonego ciasta, ale również zadowoli podniebienia wszystkich domowników(...)misce, dodaj łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Jeśli używasz suchych drożdży, pomiń ten krok. Przygotowanie ciasta: W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj zaczyn (lub suche drożdże, jeśli ich używasz), resztę mleka, roztopione masło, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem
Dorota SmakujeSernikokarpatka z jagodami Delikatne i kruche ciasto parzone przełożone rozpływającą się w ustach, kremową masą serową z jagodami. Połączenie dwóch pysznych ciast, które tworzy prawdziwą eksplozję smakową. Polecam! Składniki: Ciasto: 70g masła pół szklanki wody pół szklanki mąki 3 jajka szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 16g cukru(...)waniliowego – 1 opakowanie 250g białej czekolady 100g schłodzonej śmietanki36% ok pół szklanki mrożonych jagód Dodatkowo: cukier puder do oprószenia *** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy *** *** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa *** *** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) *** *** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno
Blog z Apetytemu0107.\r","Wla\u0107 zaczyn do miski. Doda\u0107 m\u0105k\u0119, mas\u0142o pokrojone na kawa\u0142ki, cukier waniliowy, \u017c\u00f3\u0142tka i odrobin\u0119 soli. Wyrobi\u0107 ciasto i zostawi\u0107 na godzin\u0119 w ciep\u0142ym miejscu do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Wyro\u015bni\u0119te ciasto podzieli\u0107 na 12 cz\u0119\u015bci - rozwa\u0142kowa\u0107(...)cienkie prostok\u0105tne fragmenty ciasta o wymiarach ok 8-10 cm x 5 cm (a przynajmniej parami musz\u0105 by\u0107 r\u00f3wne).\r","Na po\u0142owie prostok\u0105t\u00f3w ciasta rozsmarowa\u0107 mas\u0119 makow\u0105. Przykry\u0107 kawa\u0142kami ciasta drugimi z pary. Delikatnie zlepi\u0107.\r","Naci\u0105\u0107 na \u015brodku wzd\u0142u\u017c d\u0142ugiej kraw
Bardzo Gruby Smokinterpretacje klasycznych wypieków – każdy znajdzie coś dla siebie! 1. Mazurek kajmakowy Ach, któż nie kocha mazurka? To prawdziwa kwintesencja wielkanocnych wypieków! Nasza propozycja to mazurek kajmakowy na kruchym cieście migdałowym – prawdziwa poezja smaku, która łączy w sobie tradycję z odrobiną nowoczesności. Co sprawia, że ten mazurek jest wyjątkowy? Przede wszystkim kruche ciasto migdałowe, które stanowi jego bazę. Dzięki(...)wszystko trafia aksamitna masa kajmakowa, przygotowana na bazie cukierków krówek, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wisienką na torcie (a właściwie na mazurku!) są dekoracyjne rozetki z ciasta herbatnikowego oraz wykończenie z białej i deserowej czekolady. Te elementy nie tylko pięknie się prezentują, ale też dodają całości charakteru i sprawiają, że mazurek staje się prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej. 2. Babka
Ugotowane pozamiatanePierogi to prawdziwa wizytówka polskiej kuchni – uwielbiane przez pokolenia i serwowane podczas rodzinnych spotkań. Idealne pierogi to nie tylko pyszny farsz, ale przede wszystkim miękkie, elastyczne ciasto, które nie rozkleja się podczas gotowania. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonałe ciasto oraz poznasz pomysły na tradycyjne farsze, które posmakują każdemu! Jakie składniki są potrzebne do przygotowania idealnego ciasta(...)pierogi? Aby przygotować doskonałe ciasto na pierogi, potrzebujesz kilku prostych składników: mąka – 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500), która zapewni pożądaną strukturę i elastyczność ciasta, mleko – 1/2 szklanki ciepłego mleka (opcjonalnie, dla delikatniejszego efektu), 1/2 szklanki ciepłej wody – podstawowy składnik, który nada ciastu elastyczność, 1 jajko – połączy wszystkie suche składniki, szczypta soli – aby podkreślić smak. Wszystkie
Słodkie okruszkiPrzepis na ten wypiek znalazłam na stronie: https://schroniskobukowina.pl/blog/goralski-kolacz-przepis . Przeczytacie tam o historii kołacza i z czym podawać. I od razu chciałam go zrobić. Ciasto jest przepyszne. Moje ciasto wypełniłam twarogiem, posypałam maślaną kruszonką i płatkami migdałów. Przypominam sobie, że moja babcia piekła podobne drożdżowe ciasto wypełnione serem, ale przepisu już nie zdobędę. W szkole podstawowej(...)języka polskiego powtarzała często przysłowie: "Bez pracy nie ma kołaczy". Nie bardzo rozumiałam to przysłowie, bo nie wiedziałam czym jest kołacz. Dziś wiem a nawet znam jego smak;) Ciasto jest bardzo efektowne i pyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g mąki pszennej typ 500 (ja dałam orkiszową typ 550) 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 80 g masła
AZgotuj!Twoich bliskich. Świąteczne menu – pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami Pierogi to klasyka polskiej kuchni, a te z kapustą i grzybami są obowiązkowym punktem wigilijnego menu. Cienkie ciasto, aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów – to połączenie, które zawsze smakuje wyjątkowo. Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tego specjału. Świąteczne menu, w którego skład wchodzą pierogi(...)charakter. Święta to czas smakowania tradycji, więc nie bójcie się sięgnąć po sprawdzone receptury i co roku przygotować coś nowego. Dlatego warto zamienić barszcz na dobrą zupę grzybową . Jakie ciasta na Wigilię? Wigilijny stół to nie tylko ryby, pierogi i barszcz – to także słodkie zakończenie wieczerzy, które wprawia nas w jeszcze lepszy nastrój. Warto postawić na tradycyjne wypieki, które doskonale
codojedzenia