boczek - 14002 przepisów (strona:445/934)

Roladki z kurczaka w boczku z szynką i serem z sosem beszamelowo koperkowym 127

stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad! 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 7 plastrów żółtego sera 7 plastrów polędwicy wiśniowej 100 g wędzonego surowego boczku 10 pieczarek Sos beszamelowo koperkowy: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki ryżowej 700 ml mleka 3,2% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz(...)tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy  plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki kroimy na ćwiartki, układamy przy mięsie. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 207

kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam. SKŁADNIKI: 0,8kg. ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju SOS: mały jogurt naturalny 2 jajka(...)zrumienienia, ziemniaki ugotować na półtwardo, ugotowane ułożyć na dnie posmarowanego masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą do ziemniaków, posmarować olejem po smażeniu mięsa, cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć

Kuchnia Beaty
Pasztet ziemniaczany z mięsem 189

fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 keksówkę (ok 10x20cm): 600g ugotowanych ziemniaków ½ szklanki mleka 1 jajko Odrobina soli Szczypta gałki muszkatołowej 600g gotowanego drobiowego mięsa 100g wędzonego boczku 1 duża cebula ½ pęczka pietruszki Sól, pieprz do smaku 150g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Łączymy(...)pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na dwie części. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną oraz zmielone mięso drobiowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z posiekaną natką pietruszki. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

Kuchnia w czekoladzie
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 165

oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo lub boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szparagi. Gdy się lekko zrumienią dolewamy ok. 600 ml wody, doprawiamy i zagotowujemy. Gdy szparagi zmiękną, miksujemy je blenderem(...)cytryny. Warto spróbować przed dodaniem soku. Sam chleb może wystarczyć, aby nadać kwasowości. Mieszamy, aby chleb rozmiękł i częściowo rozpuścił się w zupie. Można podać z boczkiem lub kiełbasą podsmażoną na patelni. Porcja zupy ma ok. 215 kcal

Kucharzyca
Kapuśniak z młodej kapusty 146

prosty i najlepszy kapuśniak z młodej kapusty . To bardzo tradycyjny i stary przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty, który gotuje się w jednym garnku. To mój błyskawiczny kapuśniak na boczku. Polecam! - bez zasmażki i podsmażania warzyw - tylko 10 minut szykowania składników - zupa gotuje się dosłownie 20 minut - kapuśniak na boczku lub na kiełbasie

AniaGotuje.pl
Kurczak z fetą i szparagami 143

odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam ich smak z serem feta. Taką kompozycją smakową wypełniłam roladki z kurczaka, które później zapiekłam z dodatkiem wina i śmietany. Jeśli zdecydujecie się(...)zamiast tych zielonych. Nie przykrywajcie kurczaka kiedy go pieczecie. Alkohol z wina powinien zupełnie odparować. Lubisz szparagi zielone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą . The post Kurczak z fetą i szparagami appeared first on MeCooks

mecooks
Pizza z pokrzywą 141

ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii dodatki: kilka plasterków boczku wędzonego ser mozzarella Jak zrobić pizze z pokrzywą: W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną(...)gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy niezbyt cienko na mini pizze. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami boczku, oprószamy oregano. Pieczemy ok 15 min w 200st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę aż ser się rozpuści. Artykuł Pizza z pokrzywą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Sałata z rzodkiewką 143

Bardzo szybka w wykonaniu, smaczna, wiosenna surówka z sałaty i rzodkiewek. Tym razem wykorzystałam sałatę karbowaną, ale zwykła, masłowa również się nada. Zostało mi tez kilka plasterków boczku, który wykorzystywałam do mięsa. Podrumieniłam go na rozgrzanej patelni i pokruszyłam na sałatkę tuż przed podaniem. Boczek bardzo fajnie tutaj pasował, jednakże nie jest on niezbędny. sałata zielona/strzępiasta/rzymska/dębolistna

Smaki Na Talerzu
Proste szaszłyki z grilla 249

marynowania mięsa. Lista składników oraz przepis jest poniżej… A jeśli szukacie innych PRZEPISÓW na GRILLA zapraszam! Składniki 0,5 kg karkówki 1-2 duże czerwone papryki cebula surowy boczek sól pieprz ewentualnie przyprawa do grilla tymianek Proste szaszłyki z grilla – przepis Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na poszczególne warstwy, krojąc je na połówki. Paprykę kroimy(...)dużą kostkę Boczek kroimy w duże kawałki. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej zanurzone w zimnej wodzie) nadziewamy poszczególne składniki. Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Smacznego! Artykuł Proste szaszłyki z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem 100% szparagowa (bez ziemniaków i innych zagęstników) z makaronem 154

szparagów (u mnie 500g białych i 200g zielonych) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny makaron do podania, ilość wedle uznania podsmażony wędzony boczek jako dodatek Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać i wszystkie pokroić na mniejsze części. Dodać do cebuli i podsmażyć 2-3 minuty(...)podsmażone szparagi i zagotować. Gotować do miękkości, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Ugotować makaron, odcedzić (nie przelewać wodą!) i dodać do zupy. Opcjonalnie posypać podsmażonym boczkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Szybka pizza w 15 minut! 191

mini pizze. Czas przygotowania 15 minut. Składniki: - 2 duże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera do tostów - 1 czerwona cebula - 8 plastrów boczku  - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - suszony majeranek lub bazylia po pół łyżeczki 1. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze startym czosnkiem i suszonymi ziołami(...)Bułkę kroimy na połowę, smarujemy łyżką oliwy, następnie sosem pomidorowym. Układamy warstwami boczek, ser, cebula i pomidorki.  3. Gotowe pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C na ok. 10 minut. Smacznego

Apetyczna babeczka
Tarta z pokrzywą 143

otrębów żytnich 250g mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej pokrzywy 3 łyżki masła ok pół szkl wody nadzienie: 400g śmietany 18% 1 jajko 100 g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej pokrzywy 0,5 łyżeczki soli pieprz 3 pomidory liście pokrzywy Jak zrobić tartę z pokrzywą: Do miski wsypujemy mąki, pokrzywę, sól, mieszamy. Dodajemy masło(...)boki foremki na tartę. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pokrzywą – próbujemy smak, możemy dosolić lub dodać pieprzu. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy boczek pokrojony w kostkę, plastry pomidorów i liście pokrzywy. Pieczemy ok 45 min w 180st. Artykuł Tarta z pokrzywą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Schabowe , nadziewane roladki , pomysł na grilla 127

kaszanki i marzy się coś więcej niż tylko klasyka … Takie schabowe roladki idealnie , wpasują się w to życzenie . Kremowy ser mozzarella i pasta pieczarkowa , a wszystko otulone cieniutkim boczkiem…mniam .. Niebo w gębie . Polecam , szczególnie , że sezon dopiero się zaczyna i mimo kiepskiej pogody , warto poświęcić troszkę czasu na kulinarne doznania Składniki na 4 osoby : 4 średnio grube(...)Plastry schabu , rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy plaster solimy , pieprzymy , smarujemy pastą pieczarkową i układamy na nim gruby kawałek mozzarelli . Zwijamy jak zrazy , a następnie owijamy cieniutkimi plasterkami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowane, wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin . Mięso z pastą pieczarkową ,stężeje i roladki nie będą się rozpadać podczas grillowania . Grillujemy według uznania

Ogrodnik w podróży
Faszerowany schab z piekarnika 210

pysznie aromatyczne, kruche i soczyste. Zapewniam, że jeszcze nie raz zagości na moim stole i nie tylko z okazji świąt. Składniki: 1,5kg schabu 8-10 plastrów parzonego wędzonego boczku lub wędzonej szynki 8-10 plastrów ulubionego żółtego sera ( dobrze gdyby ładnie się roztapiał) 2 duże pomidory w plastry 3-4 ogórki kiszone w plasterki 1 duża cebula żółta(...)warkocz z boku, który można zostawić. Odwracamy mięso tłuszczykiem do dołu.   Teraz nacinamy mięso w plastry około 1 cm nie docinając do końca tworząc kieszenie które będziemy faszerować boczkiem, warzywami, serem i warzywami. Z podanych składników przygotować marynatę z dodatkiem ziół oraz przypraw. Powstałą marynatą dokładnie posmarować mięso na zewnątrz oraz pomiędzy plastrami po czym zawinąć je w folię

W garach u Gosi
Fasolka po bretońsku 142

Wyszła dokładnie taka jakiej oczekiwałam. Jeśli macie ochotę na tradycyjną fasolkę po bretońsku szczerze polecam! Składniki na fasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę zalać(...)namoczenia. Odcedzić, po czym wlać litr świeżej wody. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Wsypać łyżeczkę soli i gotować około 1-1.5 godziny. W tym czasie odciąć skórę z boczku i pokroić w mniejszą kosteczkę, a następnie dokładnie wysmażyć. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki i później ćwiartki. Podsmażyć do zarumienienia i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę

Karola gotuje