porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 15 minut Składniki pół kalafiora średniej wielkości ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (ilość według uznania) 1 litr bulionu drobiowego ok. 50 gram boczku wędzonego 15 cm pora białej części 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ok. 225 gram) najlepiej już rozmrożone 12 sztuk krewetek tygrysich obranych i oczyszczonych 1 łyżka(...)być już rozmrożone. Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców
Modern Cave Girlmały powrót do przeszłości , kiedy świat był jeszcze realny , zdrowy i naturalny…. składniki : 1,5 kg udźca z indyka bez kości i skóry 0,5 kg świeżego , chudego boczku wieprzowego bez skóry 2 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżeczka siekanych liści kolendry 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki soli(...)rozmiar ) sznurek wędliniarski Mięso z udźca indyka kroimy w grube kawałki . Każdy nakłuwamy szpikulcem do mięsa . Lub jeśli nim nie dysponujecie , użyjcie tłuczka do mięsa Przekładamy do miski . Boczek mielimy w maszynce o drobnych oczkach , dwukrotnie przepuszczając go przez maszynkę . Również dodajemy do miski z kawałkami indyka . Wsypujemy sól , cukier , mieszamy i odstawiamy na dwa dni do lodówki
Ogrodnik w podróżymostku cielęcego 300 ml oleju przyprawa uniwersalna bez konserwantów Deko Smaku Farsz: 2 czerstwe kajzerki 100 ml mleka 3,2 % 2 jajka 1 mała cebula 50 g wędzonego boczku 3 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Z mostka usunąłem kości. Płat mięsa naciąłem tak, aby powstała duża kieszeń. Mięso umyłem, osuszyłem, posoliłem, natarłem przyprawą. Bułki pokroiłem w kostkę, zalałem(...)mlekiem oraz rozkłóconymi jajkami. Cebulę i boczek drobno pokroiłem, obsmażyłem na oleju. Wymieszałem z rozmoczoną bułką. Całość doprawiłem solą i pieprzem, posypałem posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszałem. Farszem wypełniłem kieszeń. Otwór zszyłem nicią. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem olejem, piekłem około 2 godziny w temperaturze 200 stopni C, polewając ciepłą wodą oraz powstającym sosem
R'n'G Kitchensera cheddar · 2 papryki jalapeno · ½ pęczka szczypiorku · Kilka plastrów boczku parzonego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na cienkie plastry. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron(...)Mozzarellę przekładamy do naczynia. 6. Dodajemy serek śmietankowy. 7. Następnie starty ser cheddar, wszystko razem mieszamy. 8. Na mięsie układamy boczek. 9. Smarujemy masą serową. 10. Z papryk usuwamy gniazda i kroimy
Kulinarna ChwilaSól · Pieprz · Olej do smażenia · Kilka plastrów boczku wędzonego · 5 ogórków kiszonych · ½ kg pieczarek · Musztarda francuska · 2 łyżki(...)Mąka pszenna do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na każdy kawałek mięsa, kładziemy, bo plasterku boczku oraz po jednej części ogórka przekrojonego wzdłuż na cztery kawałki. 3. Zawijamy roladki, obtaczamy w mące pszennej. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju. 5. Na patelni, prużymy na rozgrzanym
Kulinarna Chwilasposób - zrobiłam tylko małą modyfikację, cebulkę do mięsa dodaję podsmażoną, a nie surową jak podaje Julianna. Najczęściej robię kotlety z samej wieprzowiny, z mielonej karkówki lub łopatki i boczku w proporcji 60/40 ale pyszne są również wieprzowo-wołowe. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami :) Polecam serdecznie i dziękuję Julianno za przepis! Składniki: 900 g mięsa wieprzowego (łopatka, mieszanka łopatki(...)boczku, karkówka) lub 500 g mięsa wieprzowego + 400 g mięsa wołowego 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny 0,5 szklanki mleka sól (daję 16 g na kg mięsa) pieprz (daję 2,5 g na kg mięsa) majeranek (daję 1-1,5 łyżki na kg mięsa) mąka do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać
Kocham..lubię..gotuję..według zamówienia. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam, ale jeśli wolicie mniej pikantnie, można zmniejszyć ilość chili lub całkowicie pominąć. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1.5 g pieprzu czarnego świeżo mielonego 1.25 kg kolendry suszonej (liście) 2 g czosnku świeżego 5 g grysu chili Dodatkowo: jelita(...)misek każde osobno, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: łopatka kl I i II na sitku 8 mm boczek i łopatka kl III na 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować
Kocham..lubię..gotuję..wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych na FB. Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego 0,5 g gałki muszkatołowej 3 g gorczycy ciepła woda(...)każde osobno przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: szynka 13 mm udo z indyka i boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych
Kocham..lubię..gotuję..wędzonce Składniki: 2 litry wody 500 ml zakwasu na żurek sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku liście laurowe ziele angielskie majeranek cebula 4 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego włoszczyzna 4 jajka 4 duże ziemniaki Żurek na wędzonce Wykonanie: Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić(...)talarki i dodać gotujących się ziemniaków. pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków. W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku. Artykuł Żurek na wędzonce pochodzi z serwisu Pomysłowa
Pomysłowa kuchniajajko na miękko („zwykłe” lub marynowane -> PRZEPIS) pieczone pomidorki (PRZEPIS) posiekana kapusta pekińska lub inna chrupiąca sałata/kapusta pokrojona, zblanszowana fasolka jumbo plaster podsmażonego, wędzonego boczku dymka czarny sezam gorąca woda makaron (suchy) umieść w miseczce, zalej wrzątkiem tak, by go przykryła. Przykryj i zostaw na 5-10 minut żeby zmiękł w miseczce, w której podasz ramen(...)gęste dodaj trochę wody dodaj do miseczki odcedzony makaron. Dodaj gorącą wodę (ok 2cm od brzegu miseczki) i wymieszaj wszystko na makaronie ułóż dodatki – połówki jajka, posiekane warzywa, boczek, posyp wszystko sezamem Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł OSZUKANY RAMEN pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comJedliście ziemniaki w waflu? Dla mnie to genialne rozwiązanie chociaż jest czasochłonne. Warto jednak poświęcić trochę czasu aby przygotować coś innego. cebula 1 boczek wędzony 15 dag gałka muszkatołowa jaja 1 olej do smażenia ziemniaki 1 kg wafle tortowe 1 o p bułka tarta Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie(...)kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady
Kuchnia w oparachbidi-language:#0400;} W zasadzie to nasza wersja łazanek. Lekka modyfikacja tradycyjnej kuchni, smak mega! Chcecie? Składniki: 3oo g ulubionego makaronu 1 łyżka smalcu 200 g boczku 1 cebula 100 g boczniaków 100 g pieczarek 4 liście kapusty włoskiej 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanego lubczyku 200 g białego sera sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, poszatkowaną kapustę i pokrojone grzyby, podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Mieszamy z makaronem, posiekanym lubczykiem i białym serem. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 150g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 cukinie żółte Kilka zielonych szparag 150ml słodkiej śmietanki 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny Kilka listków mięty Kilka listków bazylii i tymianku Sól, pieprz(...)smaku Parmezan do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Oliwę podgrzewamy, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy umytą i startą ze skórką, na grubych oczkach cukinię oraz szparagi pozbawione zgrubiałych końcówek i przekrojone wzdłuż na pół. Odparowujemy nadmiar płynu na średnim ogniu. Śmietankę mieszamy
Kuchnia w czekoladzieDuże pierogi z piekarnika, to doskonałe w przygotowaniu danie, jak nie ma zbyt dużo czasu. -- Skład farszu: ugotowana kasza 2 torebki po 100g, boczek 250g, cebula 1, czosnek 3-5 z., przyprawy ziołowe...sól i pieprz do smaku, zielenina, jajko. Boczek smażymy na złoto brązowo i wystudzony dodajemy do reszty przygotowanych w misce składników
chleba naszegośrednio twardo – (czyli ok 7-8 min) 1/4 główki sałaty lodowej umyta i wysuszona 2 łyżki majonezu Pierś z kurczaka (pieczonego, smażonego lub gotowanego jak kto lubi) Boczek w kosteczce dzień wcześniej przyrumieniony na patelni. Jak robimy: Wszystko wrzucamy do pudełka, zamykamy i mamy sałatkę do pracy. Boczek dzień wcześniej jest dobrze przyrumienić na patelni. Kurczaka możemy wsiąść
Keto - Meto Przepisy