boczek - 14002 przepisów (strona:444/934)

Bociany lubelskie 246

farsz: 1 kg ziemniaków 2 sztuki cebuli sól, pieprz 1 łyżka tłuszczu ciasto: 1 kg mąki 1,5 szklanki wody sól 1 jajko dodatkowo: 1 łyżka tłuszczu 300 gram boczku Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Mąkę łączymy z ciepłą wodą i zagniatamy ciasto.  Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 kawałki. Zostawiamy, przykryte ściereczką aby ciasto odpoczęło. Ziemniaki(...)prosto lub pod skosem, wg uznania. Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą, gotujemy ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Serwujemy na ciepło, polane tłuszczykiem i podsmażonym boczkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa szczawiowa po wiejsku ze świeżego szczawiu 143

łyżki masła 3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach ) 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka miodu sól ,pieprz do smaku dodatki : 5 młodych ziemniaków średniej wielkości kawałek wędzonego boczku , około 200 g 1 cebula średniej wielkości sól , pieprz do smaku smalec do smażenia Ziemniaki myjemy , gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem . Cebule razem z posiekanym(...)boczkiem rumienimy na patelni z dodatkiem smalcu , doprawiając solą i dość mocno pieprzem . Jak będą złociste , przekładamy do ziemniaków i mieszamy . Szczaw pozbawiamy twardych ogonków i niechcianych lokatorów typu ślimaki . Tym razem nie ich nie chcemy , nie jest to kuchnia francuska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Płuczemy pod zimną wodą . Drobno siekamy . Na rozgrzanym maśle podsmażamy szpinak . Ten zabieg pomaga zredukować szkodliwe

Ogrodnik w podróży
Sałatka z truskawek i pieczonego prosciutto 170

awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania) ½ szklanki nasion dyni Pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka(...)papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut aż szynka będzie dobrze wypieczona, czyli łamliwa i chrupka. Wyciągnij z piekarnika, przestudź, połam na małe kawałki. Szynkę lub boczek możesz wysmażyć na patelni: połóż plastry na zimną patelnię, postaw na kuchence, podgrzewaj aż wytopisz cały tłuszcz. Krok 2 Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę, praż

Niedzielny kucharz
Roladki z kurczaka ze szparagami. Elegancki obiad prościej niż myślisz. PRZEPIS 170

przeszkodzie, by w sezonie cieszyć się nimi na co dzień. Przepis na roladki z kurczaka ze szparagami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 12 zielonych szparagów, 8 plastrów boczku, gładka musztarda (najlepiej dijon ), sól, pieprz. Opcjonalnie na sos – 1 cebula, ćwierć kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka. Zrób tak: Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą(...)pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Na każdy kawałek mięsa połóż po trzy szparagi, zwiń, następnie obwiń dwoma plasterkami boczku. Roladki przesmaż na patelni. Teraz możesz po prostu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Możesz też, jak my tym razem, zrobić kremowy sos – w rondelku rozpuść masło

Kulinarna Polska
Szparagi w owijce pieczarkowo bekonowej 135

wszystko smaczne Oczywiście najlepiej serwować je z sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny składniki na 3 osoby : 9 zielonych szparagów , równej grubości 9 plastrów cieniutko pokrojonego boczku wędzonego na zimno 5-6 pieczarek 2 szalotki sól , pieprz do smaku masło do smażenia pieczarek Pieczarki kroimy i smażymy na maśle , razem z pokrojoną cebulą . Doprawiamy solą i pieprzem(...)smaku . Jak już będą gotowe , czyli złociste i pachnące Studzimy i blendujemy na gładką pastę . Szparagi gotujemy al’ dente . Każdy plaster boczku smarujemy pastą pieczarkową , cienko , żeby nie wyłaziła bokami . Po czym owijamy szparagi bekonem , jeden plaster na jednego szparaga . Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej szparagi w owijce , nie trzeba żadnego tłuszczu , chodzi o to ,żeby wytopił się

Ogrodnik w podróży
Spaghetti bolognese 153

spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej(...)mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Bigos z młodej kapusty - pyszny 181

Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmodyfikowałam pod siebie. Polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 marchewki około 150 g kiełbasy (podwawelska) około 150 g boczku 1 duża cebula 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego pęczek koperku 2 liski laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka octu 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki(...)sól pieprz 1. Kapustę myjemy, szatkujemy i wkładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do kapusty. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu), jak się nam ładnie wytopi tłuszcz, to dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojoną (obraną ze skóry) kiełbasę. Podsmażamy. 3. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy

kruche babeczki
Filety kurczaka z boczkiem 124

ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie. Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor i bazylia) 1 łyżeczka estragonu 4 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 litr bulionu drobiowego(...)łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy

R'n'G Kitchen
Łazanki z młodą kapustą 182

cały gar i mieć obiad na dwa trzy dni. Polecam, bardzo smaczne. Składniki: 40 dag makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 2 cebule 2 szklanki wody 1 duży pęczek świeżego koperku 2 łyżki octu 1,5 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju do podsmażenia 1 czubata łyżka masła(...)czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz, kilka razy zamieszać.  Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule, zeszklić. Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać wodę, dodać ocet oraz cukier   i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu

Wanilia i Kardamon
Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem 170

zrobiłam z dwóch większych filetów i roladek wyszło mi 10. Jeśli chcecie mniej, to porcje musicie zmniejszyć ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 2 opakowania boczku w plasterkach (u mnie surowy, wędzony) 1 duża kulka mozzarelli szparagi około 30 sztuk (jak są grubsze można dać po 2 sztuki, moje były cieniutkie) sól pieprz słodka papryka oregano(...)kroimy na około 10 plasterków. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. 4. Na każdy plaster mięsa kładziemy plasterek mozzarelli, bierzemy 3 szparagi i zawijamy roladkę, którą owijamy 2 plasterkami boczku. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. 5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy nasze roladki z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione. 6. Po podsmażeniu szparagi (główki) owijamy folią aluminiową

kruche babeczki
Naleśniki po wiejsku 160

się Wami przepisem. Farsz do nich to dobry sposób zagospodarowania ziemniaków z poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić. Potrzebujemy: 6 średnich ziemniaków 1 cienka kiełbasa 10 dag wędzonego boczku 0,5 pęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli mąka ile zabierze do gęstości śmietany sól, pieprz(...)poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na placki i zwijamy naleśniki. Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy z cebulą do odparowania soku. Posypujemy obficie mąką

Co w garnkach piszczy
Kartoflanka Majerankowa 390

pysznej Kartoflance Majerankowej , niezwykle aromatyczna ,rozgrzewająca , sycąca i co najważniejsze   robi ją się bardzo szybko.   Kartoflanka Majerankowa 500 gram ziemniaków 200/250 gram wędzonej kiełbasy lub wędzonego boczku 100 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) pół średniej cebuli 5 ziarenek ziela angielskiego 3 większe liście laurowe 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku płaska łyżka majeranku(...)litra wody Łyżka masła Ziemniaki, cebulę kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojoną kiełbasę i cebulę ,zeszklić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki ,całość przesmażyć od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Zalać wodą dodać przyprawy czosnek i włoszczyznę ,gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Można delikatnie zagęścić mąką

Andzia Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 180

namoczona kajzerka 1 ogórek kiszony  1 cebula kawałek boczku wędzonego musztarda sól pieprz czosnek papryka słodka mąka do panierowania Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz przyprawy sól,pieprz,czosnek,papryka słodka. Farsz Cebulę, boczek i ogórka kroimy w kostkę, odkładamy na bok. Mięso dzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu

Andzia Pichci
Zupa Marzenie 204

Konkurs na nazwę rozstrzygnięty. Wyszła zupa jak marzenie. Przy okazji dla Marzeny. Składniki: 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 250 g boczniaków 6 szt szparagów 4 ziemniaki 1,2 litra bulionu warzywnego 350 ml passaty pomidorowej 2 łyżki ketchupu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy

R'n'G Kitchen