Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków! Artykuł Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plfood w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić w niewielką kostkę
Ze smakiem bez glutenuobtoczenia mięsa 1 kostka rosołowa Vegeta Natur rosół z kury ( klik ) 2 szklanki wody kawałek brokuła 1/2 marchewki farsz: 150 g mięsa z piersi indyka 100 g surowego boczku 150 g kiełków brokuła 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: farsz: Mięso z filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak
Bon appetit mon amieSkładniki : 1 i 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 0, 5 kg surowego boczku 20 dkg pora 10 g papryki słodkiej w proszku 6 - 8 g cząbru 4 g mięty zielonej ( menta spicata ) 6 - 8 g pieprzu czarnego mielonego 30 - 35 g soli najlepiej nieoczyszczonej 200 ml zimnej wody Sposób wykonania : M ięso i boczek zmiel
Przepisy i porady kulinarnePomysł na szybki i prosty obiad lub kolacje które przygotujemy w krócej niż 30 minut :) Składniki na dwie osoby: odpowiednia ilość makaronu na dwie osoby kawałek boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów około 80 ml śmietanki 30 % przyprawy: papryka ostra i słodka, sól, cukier, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn 3 łyżki(...)tartego sera np. parmezanu olej/oliwa (może być smakowa np. czosnkowa, bazyliowa) 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy zachowując z około 1/2 szkl wody spod makaronu. 2. Boczek przesmażamy, a następnie odkładamy go na bok. 3. Następnie dolewamy jeszcze odrobinę oliwy/oleju i przesmażamy na nim cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, kiedy ta się podsmaży dorzucamy czosnek również drobno
Gotowanie...to proste !zapiekanki. Nasza propozycja jest równie smaczna i popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól) Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki(...)Posypujemy je kminkiem i szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni. To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 – 30 minut. Czas przygotowania: około 1 godz 30 min. SMACZNEGO
Związek na patelnipól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę zakwas buraczany domowy Wykonanie kolagen zamrożony na tej fotce Łapki maja dużo lepkości(...)gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki . Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki
mojej kuchniporad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam). Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa(...)łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych. Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody. Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny
Na moim talerzuziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki(...)odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy
Na moim talerzuSkładniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej • 200 g słoniny • 3 cebule • 2 ząbki czosnku • 3-4 suszone grzybki • 1-2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 3 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 5 ziarenek jałowca • sól, pieprz • ok. 3/4 łyżeczki(...)jajka ponadto: • smalec do smażenia i smarowania blaszek • ok. 100 g słoniny w plastrach do wyłożenia blaszek • bułka tarta do wysypania • mleko do namoczenia bułek i wątróbki Przygotowanie : Mięsa, boczek i słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na smalcu. Cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć i także podsmażyć. Do dużego garnka włożyć mięso, obrane marchewki, pietruszkę, selera, grzyby suszone
KUCHNIA POLSKAsmak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 250g suchej soi sól do gotowania 250 g boczku wędzonego 2-3 kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru 3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku sól, czarny pieprz(...)Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy. Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony
Pyry na GazZupa gulaszowa Zupa gulaszowa. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek. Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj
kuron.com.plKiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1 kg boczku 1 kg łopatki 3 łyżki żelatyny 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku 500 ml wody(...)PRZYGOTOWANIE : ,Mięso myjemy, porcjujemy. Mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy
Kulinarne Fantazje Mariolidzika , tyle że z charakteru Polecam , to nieśmiertelne , pyszne danie , które najlepiej smakuje odgrzewane Składniki : 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej 2 cebule garść suszonych grzybów leśnych kawałek boczku wędzonego ( około 20 dag ) 1 korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 szklanka ciemnego piwa 2 łyżki miodu sól do smaku natka(...)obsmażamy na smalcu, małymi porcjami , tak żeby mięso się przypiekło i nie puściło soków . Przekładamy do głębokiego garnka . Na tej samej patelni podsmażamy obraną , pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i boczek . Po usmażeniu przekładamy do mięsa , a patelnię zalewamy piwem , mieszamy i całą zawartość przelewamy do mięsa . Korzeń pietruszki siekamy drobniutko , dodajemy do pozostałych składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wrzucamy także suszone
Ogrodnik w podróżyziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym(...)litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek 0,5 litra kiszonej kapusty 1 marchew 1 niewielki korzeń pietruszki 2 cebule 5-6 ziemniaków 50 g słoniny lub boczku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przepis
Moja Książka Kucharska