Taki rzut na taśmę-bo sezon grzybowy już się kończy. Danie jest dość kaloryczne-ale smak wynagradza wszystko. SKŁADNIKI: 3-4 porcje 0,5 kg kurek Kilka plastrów włoskiego boczku /pancetty/ Mała cebulka Kawałek sera gorgonzola 250 ml śmietany 30 % lub 18% Opakowanie makaronu pappardelle Łyżeczka masła Sól Pieprz Natka pietruszki 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie PRZYGOTOWANIE: Na patelni(...)roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy do gorącego
Kopystką po garachZupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z kolorem różowym. Składniki 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej sól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty(...)parmezan Przygotowanie Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem w tej samej wodzie na półtwardo, pod koniec gotowania dodałem sól. Odcedziłem. Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory
R'n'G KitchenSUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3 małe bułki -dwa jajka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól niejodowana 21 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1,5 g/kg -gałka muszkatołowa mielona 0,5 g/kg -jelita wieprzowe grube -sznurek wędzarniczy(...)WYKONANIE Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 75 stopni i wrzucamy boczek i podgardle. Parzymy do stanu miękkiego około 1.30- 1.45.Cały czas utrzymujemy temperaturą 75 stopni. Cebulę parzymy 30 min. Piętnaście minut przed końcem parzenia wrzucamy wątrobę i serca. Wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.składnikiem dania głównego, podana z makaronem Rigatoni Barilla w pysznym sosie. Na przystawkę została podana Nam zupa z kasztanów, o bardzo kremowej i idealnie gładkiej teksturze, z pudrem z boczku! Jedliście kiedyś puder z boczku? Ja nigdy wcześniej ;-). Zupa była wyśmienita i z chęcią zjadłabym ją ponownie, ale przepisu Szef Kuchni mi nie zdradził ;-). Na deser został przygotowany
SMYKWKUCHNIribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli ; blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami i chorizo ; blog: Szóste niebo Żółta pasta z białej(...)fasoli ; blog: Co w kredensie piszczy FasoLove muffiny (bezglutenowe) ; blog: Qchcik gotuje Zupa fasolowa ; blog: Co w kredensie piszczy Fasolka po bretońsku ; blog: Czerwień i błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp
Weekendy w domu i ogrodziegołąbki na szybko, w naszej wersji...oczywiście pogołąbkowej ;) takiej standardowej...czasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju(...)cebule 800 ml bulionu wołowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy
R'n'G Kitchen125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dorzucić pokrojony w plastry por. Chwilę podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone(...)gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut. Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką włoską, kawałkami boczku lub grzankami. Smacznego
Smaczne Zdrowepolskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna. SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie(...)liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum
Kuchnia od dwojgaDzisiaj proponuję sycące śniadanie w roli głównej – jajka. Do tego pachnący chlebek z masłem. I śniadanie bogów gotowe. Polecam. Składniki: ( dla 1 osoby ) 2 jajka 2 łyżki pokrojonego boczku wędzonego Sól 2 łyżki tartego sera żółtego szczypiorek Wykonanie: Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy niewielką ilością soli. Na zimną ( dzięki temu się wytopi a nie od razu usmaży ) patelnię wykładamy boczek. Przesmażamy
Smaki Ewyorzekli moi goście i domownicy. Polecam, do wypróbowania. Składniki: • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego • ketchup łagodny • koncentrat pomidorowy • zioła włoskie • czosnek Farsz I: • 500 g pieczarek • 200 g chudego boczku • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Farsz II: • 200 g salami • mozzarella • ser żółty Farsz III: • 200 g szynki • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować dowolny(...)farsz. Aby zrobić farsz I, należy podsmażyć na odrobinie oleju cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i pieczarki. Doprawić i ostudzić. Zetrzeć na tarce ser. 2. Farsz II wymaga pokrojenia salami na cieniutkie plasterki i starcia sera. 3. Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce ser. 4. Piekarnik rozgrzać
W mojej kuchnikuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek tymianek sól pieprz Przygotowanie Na patelni przesmażyłem(...)drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty
R'n'G Kitchendżemem , które jedliśmy w piątki na obiad podczas postu. U nas taki makaron z białym serem miał największe wzięcie, lubiłam go też w wersji wytrawnej ze skwarkami z boczku. Nieważne jakiego kształtu jest makaron, chociaż prawdę mówiąc mi najbardziej smakują rurki lub spiralki. Do tego dania nie był wykorzystywany makaron domowy , bo w tym daniu głównie chodzi o krótki czas(...)serem można przygotować na różne sposoby: z bułka tartą, masłem i cukrem, można dodatkowo polać makaron posłodzoną śmietaną lub jogurtem, oraz jak wcześniej wspomniałam polać skwarkami wytopionymi z boczku (nie podczas postu), oraz bardziej oszczędnie polać podsmażoną cebulką. Przepis na najlepszy Makaron z serem na słodko. Składniki 400 g makaronu pszennego 250 g sera białego, twarogu 50 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMŁYNÓW STOISŁAW . Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów, polecam i zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-mazurska-ekstra-400-torebki-p-3687 . Składniki : 1 pętko dobrej podsuszanej kiełbasy kawałek wędzonego boczku 4/5 ziemniaków 2 marchewki 1 woreczek kaszy jęczmiennej Mazurskiej Młynów Stoisław kawałek selera i pora natak pietruszki sól, pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu(...)śmietanki 12 % 2,5 l wody lub troszkę więcej Wykonanie : Kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostkę, warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plasterki a seler wkładamy w kawałku.Por i natkę związujemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko połowa wody, gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę
Sama słodycz i szczypta chilimnie zupa minestrone, prosty i pyszny przepis. Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół(...)opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem
Ugotowane pozamiatanekażda) 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 8 łyżek oleju ze słoiczka z pomidorami 1 duża kula mozzarelli 8 plasterków szynki parmeńskiej albo wędzonego boczku 50g sera żółtego, twardego Sól (ja używam morskiej albo himalajskiej), pieprz świeżo zmielony posiekana natka pietruszki, około 3 łyżki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć i płasko rozłożone naciąć(...)sera, pietruszki, soli i pieprzu. Farsz nie powinien wychodzić poza kieszeń, dlatego należy złączyć mięso w miejscu rozcięcia lekko dociskając do siebie. Zawinąć kawałki kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą
Moja Mama Gotuje