mielone - 47549 przepisów (strona:477/3170)

Zupa meksykańska 162

mielonego z szynki wieprzowej, - papryka czerwona (ok. 150 g), - puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g), - puszka kukurydzy (ok. 220 g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżce oleju.  2. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. 4. Do mięsa dodajemy podsmażoną paprykę, czerwoną fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji). 5. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy kilka minut. Zupa meksykańska jest bogata w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Klops inaczej 158

Klopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać(...)zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,  vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję

Na moim talerzu
Mięso mielone 116

Zapiekanka z mięsa mielonego Gołąbki Tort gołąbkowy Kotlety mielone Zupa po meksykańsku Pulpeciki/Makaroniada Klops gotowany Naleśniki po meksykańsku Makaron w sosie pomidorowym

Na moim talerzu
Kurczak z grzybami i warzywa – Wok 139

mała marchewka 1 kapusta Pak Choi 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka octu jabłkowego lub winogronowego 1 czubata, łyżeczka brązowego , cukru trzcinowego 2 łyżki ,sosu sojowego jasnego sól , chilli mielone do smaku dodatkowo : olej do smażenia Grzyby wkładamy do miski , zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do czasu

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym i mozzarellą 160

mięsa mielonego drobiowego 250g mrożonych warzyw po włosku 50g suchej kaszy jęczmiennej  125g (1 kulka) mozzarelli przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie  olej do smażenia Sposób przygotowania: W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
DOMOWA, KONSERWOWA KIEŁBASA W SŁOIKU + FILMIK 137

polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1 kg boczku 1 kg łopatki 3 łyżki żelatyny 3  łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku 500 ml wody  9 słoików(...)PRZYGOTOWANIE : ,Mięso myjemy, porcjujemy. Mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1945

kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków Sos: 600ml bulionu drobiowego 100g koncentrat pomidorowego 200g passaty pomidorowej 50g śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku(...)Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. 4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 135

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek

Kulinarne S.O.S.
Kurczak z ryżem po meksykańsku 172

świetnie smakuje, jeśli tylko nie przesadzimy z jej ostrością. Danie zawiera dużą ilość białka. Do kurczaka z ryżem po meksykańsku, zamiast płatków chili można dodać świeżą papryczkę lub mielone chili. Z ostrością jednak nie przesadzać, gdyż przejmie ona smak innych dodanych składników. Uwielbiam tego typu dania, gdyż nie wymagają dużo czasu, aby je przygotować i smakują wszystkim domownikom(...)czerwona 400 g kukurydzy w puszce 400 g czerwonej fasoli w puszce 400 g krojonych pomidorów w puszce lub 5 świeżych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kuminu łyżeczka płatków chili łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)  pieprz do smaku  łyżka masła klarowanego

Kuchcik gotuje
Zupa meksykańska 146

większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych   u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne,   czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta do smaku Pęczek(...)odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do lekkiego odparowania. Po czym przełożyć je do wywaru. Całość gotować ok 20 minut po czym dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W razie potrzeby podlać

W garach u Gosi
Pieczone gołąbki bez zawijania 173

zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 jajka 3 łyżki kaszy(...)kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierożki z ciasta won ton z nadzieniem z mięsa wieprzowego 182

kupuję u Quina ) . Przeważnie kupuje kilka paczek ( nie są duże objętościowo, ani drogie ) i mam je w zamrażarce na takie chwile jak tego dnia. Tego dnia, mięso mielone leżało w lodówce, pomysłu na nie, nie było. Otworzyłam zamrażarkę a tam ciasto, pokrojone(...)kwadraty, po 30 minutach było już rozmrożone gotowe do użycia. Ciasto się rozmrażało, a ja zrobiłam nadzienie do pierożków   Nadzienie do pierożków 500 gram mięsa z łopatki ( mielonego) 4 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 zielone cebulki 0, 5 szklanki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju sezamowego 0,5 szklanki mrożonych liści kolendry   Czosnek obrałam

Kuchnia na wzgórzu
Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą 103

zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso(...)wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie. Nie polecam przesadzać na początek. Z tak przygotowanego mięsa tworzymy nasze burgery, które smażymy

Programista w kuchni
Pasztet ze śliwkami 132

jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem(...)przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania