boczek - 14002 przepisów (strona:486/934)

Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem 298

pasuje do różnego rodzaju sałatek. W przepisie użyłam makaronu MALMA  który jest świetny! Składniki: 25 dag makaronu  penne rigate 30 dag fileta z kurczaka 10 dag chudego boczku wędzonego ½ brokuła 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej Sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%-użyłam Łaciatej 1 łyżeczka soku(...)czosnku 50 g startego sera owczego pecorino romano lub parmezanu  Jak wykonać ? Makaron i brokuła  gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy na sicie. Zostawiamy do wystudzenia. Boczek kroimy na cienkie paski lub w kostkę, wytapiamy na suchej patelni aż się lekko zrumieni, łyżką wybieramy do miski,  na tłuszczyku który się z niego wytopił,  smażymy

Wanilia i Kardamon
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 339

też użyć np. pieczarkowego). Warto wzbogacić „ropuchę” o dużą ilość świeżych ziół. Toad in the hole: 6-8 ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka(...)miałam tylko szklane i ciasto nie wyrosło tak dobrze jak wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy trzema łyżkami oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać

Poezja smaku
Makaron z kiełbasą 193

można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku  dodał twardy ser owczy. Jest pysznie! Polecam. Składniki: 30 dag makaronu penne 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 15 dag chudego boczku wędzonego 20 dag  cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 łyżka oliwy 10 dag twardego owczego sera pecorino romano Natka pietruszki do posypania Sól himalajska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple. Na dużej patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę  oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać

Wanilia i Kardamon
Zupa fasolowa. Fasolówka. 219

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie:  Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem

Aga w kuchni
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 194

takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek(...)makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe!     Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy

Cooking Monster
Dzik w sosie z leśnymi grzybami 229

wypłukać. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, gałką muszkatołową,vegetą, pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać posiekaną drobno cebulę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażyć aż cebulka zmięknie a boczek się przesmaży. Teraz wrzucić pokrojone w plasterki gąski i smażyć chwilkę. Podlać lekko wodą, dodać zmiażdżone ziarenka jałowca i listki laurowe

Kuchnia Pokoleń
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 209

przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką(...)mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do misy multicookera wysmarowanej niewielką ilością oleju.Następnie należy zamknąć misę urządzenia i ustawić program BAKE z 2-godzinnym czasem pieczenia. W połowie pieczenia babkę przełożyć na drugą stronę. 2. Jogurt klasyczny Przyznam

Di gotuje
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 320

takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka     Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek(...)makaron w sosie serowym, który przyrządza się naprawdę błyskawicznie. Ulubiony makaron, sos beszamelowy z dodatkiem ulubionych serów i gotowe!     Druga propozycja to moja ukochana carbonara, chrupiący boczek, parmezan, śmietanka i żółtka i można zajadać! Trzecia propozycja to makaron z sosem pomidorowym i... parówką. To opcja, którą na pewno pokochają dzieci.    Używam spaghetti i przygotowuję najprostszy

Cooking Monster
Kartacze -Cepeliny 185

zaleznosci czy małe czy duże  6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka  czerstwa namoczona w mleku Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu(...)czasu wsadzenia pierwszych kartaczy. Czasami mieszając delikatnie drewniana łyżka ,musimy uważać by nie rozwalić naszych cepelinów Smacznego  Na koniec polewamy nasze kartaczyki zasmażką z boczku i cebulki

Viola cooks with passion
Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami 269

słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko. Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 średnie buraki 6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj(...)ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu. Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem. Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 233

wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia(...)godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami, rzodkiewkami i koprem. Ziemniaki wyśmienicie smakują z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 189

duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny 200 g wędzonego boczku Kapustę poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo. Dodaj warzywa, liść laurowy i majeranek do bulionu(...)lekko na maśle i dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny i ewentualnie większą ilością przypraw. Pokrój boczek u usmaż skwarki. Dodaj do kapuśniaku wraz z wytopionym tłuszczem. Zamieszaj i raz zagotuj.     The post Kapuśniak ze słodkiej kapusty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kartacze / Pyzy z mięsem 185

łyżek mąki ziemniaczanej Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu  Do okraszenia: 300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy(...)kulki.  4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. 5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze

Szefowa kuchni
Kaszotto z kurkami i zieloną fasolką 142

Składniki: kasza jęczmienna 50 g na osobę kurki świeże 200 - 150 g seler naciowy fasolka szparagowa zielona boczek wędzony parzony cebula biała sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć razem z cebulką. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poddusić razem. Dodać podgotowaną fasolkę oraz pokrojonego selera i ugotowaną kaszę. Nie ma co więcej pisać. Krótko

Karczma Honorietty