boczek - 14002 przepisów (strona:494/934)

Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 181

udało nam się spróbować aż 4 różnych smaków burgerów.  Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack.    Ten burger był pyszny, soczysty, pełen smaku(...)chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska !    Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER  w skład którego wchodziła bułka maślana, polska wołowina sezonowana ( 300 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski .  Tak samo pysznie zrobione mięso, lekko czerwone w środku, pyszny to burger był !  Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń

Kuchnia na wzgórzu
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 185

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 uda drobiowe ( tzw. L ) 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej ) 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej(...)powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku ( jak na zdjęciu ) i wykładamy pasztet – powinien mieć dość luźną konsystencję . Zapiekamy w temperaturze 160 C około godzinki ( w zależności od głębokości formy -im głębsza , tym dłużej ) . Wyjmujemy

Ogrodnik w podróży
Kurczak w cieście francuskim 434

daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku świeża lub suszona pietruszka(...)mięso w dwóch miejscach tworząc dość głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z brokułami i boczkiem 242

łyżki zimnej śmietany 12% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm. Farsz: 400g brokuła 10 pomidorków koktajlowych 15dkg wędzonego boczku 100g sera feta 3 jajka 100ml śmietany 12% 3-4 łyżki żółtego sera sól i pieprz Zaczynamy od ciasta. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy pokrojone w kawałki masło, śmietanę(...)minut. Brokuły gotujemy przez 4 minuty w osolonej wodzie. W małej misce mieszamy całe jajka z śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły, pomidorki przekrojone na pół, boczek pokrojony w krótkie paseczki, wszystko osypujemy serem feta. Całość zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Całość wkładamy dalej do piekarnika na 15 minut, po tym czasie tartę posypujemy startym na dużych

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 241

się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu(...)śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki

Fiolka w kuchni
Smarowidło kanapkowe 150

kuchennym obowiązkom ma raczej bardziej praktyczne ujęcie świata ;-) np.: takie smarowidełko, zamiast smalcu... pyszne i takie mięsne jakieś ;-) idealne z ogórkiem i świeżym chlebem... SKŁADNIKI ok. 700 g surowego boczku ok. 700 g podgardla 1 cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz Boczek i podgardle mielimy w maszynce, a następnie przekładamy do garnka z grubym dnem

Czary - gary w kuchni
Sałatka z brokuła 198

potem jakoś o niej zapomniałam... ale ostatnio znów przywróciłam ją do łask i wygląda na to, że znów zostanie w menu na dłużej :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 5 - 6 plastrów boczku 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól, biały pieprz 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika (woda, sól(...)łyżeczkę cukru - nie będzie słodkie, a smak będzie wyostrzony). Gotujemy przez trzy minuty, a następnie odcedzamy, oblewamy zimną wodą (nie studzimy, a jedynie oblewamy, żeby zahartować). Boczek kroimy w cienkie paski, a następnie wkładamy na suchą, silnie rozgrzaną patelnię i wytapiamy, aż powstaną pięknie przyrumienione skwarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niej musztardę, oliwę, ocet, miód, sól, pieprz

Czary - gary w kuchni
Żurek Wielkanocny 185

niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki(...)świeży lub suszony) 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l  wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim

Czary - gary w kuchni
Boczek z cebulą i pieczarkami 170

się z ziemniakami, czy świeżym pieczywem. Co prawda mój organizm niekoniecznie dobrze toleruje takie potrawy, ale od czasu do czasu uwielbiam zjeść taką pyszną, niewielką porcyjkę.   300g świeżego boczku   250g pieczarek 1 cebula (duża) Dodatkowo: olej sól, pieprz (użyłam czarnuszki)   Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać boczek, a po chwili pokrojone

Di gotuje
Schab pieczony z nadzieniem 286

czosnku  15 dkg suszonych pomidorów w oliwie  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku.  Schab myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab równomiernie nacinamy ( ważne  – nacinamy tak aby całość została jednym kawałkiem -więc pół centymetra od dolnej części zostawiamy(...)pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut – do godziny.  Ja na swoim kawałku schabu położyłam skórę z surowego boczku ( została w produkcji białej kiełbasy ) aby wytapiający się z niej tłuszcz nawilżał mięso. Po upieczeniu mięsa, odstawiłam je do ostygnięcia, a potem delikatnie zdjęłam sznurek.  I gotowe, możemy schab

Kuchnia na wzgórzu
Muffiny cheesburgerowe. 188

Składniki: 3 bułki hamburgerowe 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki prażonej cebulki 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera (ostrego) 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz 1 plasterek parzonego boczku keczup sos bbq ostry ser pokrojony w małe plasterki (może być topiony cheddar w plasterkach)  marynowana czerwona cebula pokrojony w kostkę pomidor olej do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie(...)własnego smaku (po szczypcie). Dobrze wymieszać. Bułki przeciąć na pół i delikatnie spłaszczyć dłonią. Ostrożnie umieścić w natłuszczonej formie muffinkowej. Na spodzie każdej bułki umieścić łyżeczkę keczupu i kawałek boczku. Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu

zadanie-gotowanie
Roladki schabowe z boczkiem i papryką 195

jeszcze innymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 6 cienkich kotletów schabowych musztarda papryka czerwona (świeża lub konserwowa) ogórek kiszony plastry boczku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kotlety delikatnie rozbić. Lekko oprószyć solą i pieprzem z obu stron. 2. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski lub słupki. 3. Każdy plaster schabu posmarować z jednej strony musztardą, ułożyć(...)plaster boczku, a na to paprykę i ogórka kiszonego, zwinąć i spiąć wykałaczką. 4. Ułożyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, obsmażyć z każdej strony, po czym dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut. 5. Podawać wedle uznania. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kluski szare, kluski żelazne 211

babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać je na zimno i wcinać gdy już były zimne. U nas tradycyjnie jedzone z podsmażaną cebulką lub boczkiem. Rodzice i dziadkowie jedli zawsze do nich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów Ja za to do dziś uwielbiam zapach smażonej cebulki, który nieodmiennie mi się kojarzy z dobrymi(...)aromatów z dzieciństwa chyba się nie zapomina Drukuj Kluski szare, żelazne kluski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5-6 dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki soli jajko Cebulka, boczek na okrasę. Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na sito, żeby odciekły. Nie wylewamy soku spod ziemniaków, tylko odlewamy płyn i zostawiamy skrobię. Skrobię dodajemy do ziemniaków

Mieszam w Garnku
Tripoline al ragù z wołowiną 149

całkowity 1 hr 25 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki(...)rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól Dodatkowo 3 łyżki parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy

Wędrówki po kuchni
TAURUS 168

czego) właściciel z godłem Laureata konkursu Teraz Polska. Najważniejsze wyróżnienia jakimi może pochwalić się TAURUS to: - Godło Promocyjne "Teraz Polska" dla szynki swojskiej pilzneńskiej, polędwicy swojskiej pilzneńskiej, boczku swojskiego pilzneńskiego i golonki podkarpackiej z Pilzna oraz dla linii produktów garmażeryjnych. - Nagrody w konkursie na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2007 za szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej(...)kupienia w przydrożnych Barach TAURUS w okolicy. Są pyszne. komory wędzarnicze opalane prawdziwym drewnem (aromatu dymu w płynie tam nie używają) Gotowe produkty: zapach, smak i wygląd bezcenne degustacja boczku pilzneńskiego - hit  ale dopiero degustacja gorącej, przed chwilą wyjętej z wędzarni kiełbasy swojskiej pilzneńskiej rozgrzała emocje do czerwoności. W wyjątkowo zgodnej opinii wszystkich blogerów REWELACJA. tych wyrobów na pewno

królestwo garów