pszennej tortowej 100 g masła (można użyć margaryny) 50 ml wody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona(...)około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować
Poezja Smaków - blog kulinarnynajmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej do smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około 0,5 cm . Solimy , smarujemy musztardą ( jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym(...)height: 1em;" /> ) . Boczuś , kroimy w plastry , a te w kwadraciki i wytapiamy na patelni , aż zacznie się robić chrupiący . Na koniec układamy kotleta , na nim jajo , całość posypujemy boczkiem i gotowe . Podajemy z czym chcemy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Prawda ,że proste " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyPrzepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g/kg mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -woda dawałem na wyczucie mięso ma się dobrze kleić podczas wyrabiania nie może być rzadkie więc z ilością(...)posypania po wierzchu -gorczyca ziarno na wierzch ale i można dać w środek Wykonanie Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Nast
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ilość według uznania -pieprz ziołowy 1 g/kg mięsa -majeranek 0,5 g kg mięsa Mięso -udziec indyka bez kości 0,5 kg -pierś kurczaka 0,5 kg -boczek bez skóry 0.3 kg -skórę ugotowałem aby była mięciutka wystudziłem i zmieliłem na sitku 2mm dwa razy Wykonanie Mięso z indyka i kurczaka mielimy na sitku 8 mm a boczek kroimy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.natknełam sie na przepis Oliviera J., którego jeszcze nie kojarzyłam. Ale piekne włoskie kokradki tak mnie urzekły że do dzis pamietam przepis. Co bedzie potrzebne? 10 plasterkøw cienko pokrojonego boczku zabek czosnku garsc swierzych lisci tymianku duza wloska kapusta tarty parmezan (Parmegianno Regiano) 500 g makaronu farfall bezgluenowego, bezjajecznego sol, pieprz oliva z olivek Zacznij od rozgrzania patelni(...)wrzuc pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Należy je usmażyć na złoty kolor. Nastepnie naley dodać posiekany czosnek, pokrojona na cienkie paseczki liscie wloskiej kapusty. W osobnym naczyniu należy zagotować wode i ugotować farfalle all dente. Do smażacego sie 5 min mixu kapusty dodać starty parmezan, ciagle mieszać aż kapusta bedzie miekka. Gdy poczujemy że jest juz gotowa dodajemy pachnacego
Lajtkraft food intoleranceheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; 1 kg dużych ziemniaków 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól do smaku boczek wędzony , na skwarki – około 200 g Ziemniaki obieramy , a następnie ścieramy na drobnej tarce . Przekładamy na ścierkę i odciskamy z nich sok . Powstały sok możemy odstawić i po około(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po ich wypłynięciu , gotujemy je jeszcze około 4 minut , a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze . Polewamy obficie smażonym boczkiem i podajemy zanim wystygną , Wegetarianie mogą boczuś zastąpić smażoną cebulką – też pychota , a dwa razem to już po prostu rozpusta , która mi się czasem zdarza " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżydodałam kardamon i goździki. Może dla niektórych z Was to codzienność, ale dla mnie - niemały eksperyment! Aromat pieczonego mięsa rozchodził się w całym domu, był niesamowity podobnie jak smak boczku! SKŁADNIKI: 1,2 kg. świeżego chudego boczku 3 łyżki oliwy lub oleju 12 goździków 4 nasiona kardamonu 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka
Kuchnia Beatymąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 20-30 dag białego sera 1 duża cebula olej sól, pieprz Ponadto: wędzony boczek cebula Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować i potłuc. Dodać pokruszony (nie mielony(...)dociskając widelcem. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu). Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą. (Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni
Di gotujekanapce nie trzeba czekać-polecam pycha!! Zapraszam również po inne przepisy na wędliny domowe -znajdziecie je pod tą nazwą na pasku bocznym Składniki: - 1 kg chudego surowego boczku - 5 jajek - 5 łyżek bułki tartej - 1,5 vegety - sól, pieprz - włoszczyzna Przygotowanie: Z włoszczyzny ugotować wywar, doprawić. Boczek zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i Vegetę. Dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie
Swojskie jedzonkozrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy. Składniki na ok 12 sztuk: 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki -łopatka 1,5 kg -boczek 1 kg -słonina 0,5 kg -cztery średnie cebule - dwa lub cztery ząbki czosnku jak kto lubi -sól kamienna lub morska nie jodowana do smaku -pieprz czarny do smaku -papryka sodka jedna łyżeczka Wykonanie; -Słoninę kroimy w kostkę centymetrową i do gara i topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami. -Zmniejszamy ogień(...)następnie kroimy boczek i łopatkę w kostkę w paski dowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę -Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra aż zrobi się szklista i leciutko brązowa i dodajemy do mięsa. -Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy przyprawy i sól oraz czosnek wyciśnięty bądź pokrojony drobno.Teraz odkrywamy bez przykrycia dusimy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.takich konserw była dawana tylko sól nic poza tym.Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały,czosnek i żelatynę. Składniki - szynka 1,5 kg - boczek 1 kg - sól peklowa 20g/kg -sól ziołowa 2g/kg - pieprz biały 7 g - żelatyna 5 g - woda dawałem na wyczucie - 5 większych ząbków czosnku Wykonanie Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.protein i zastrzyk energii na znaczną część dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez(...)złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i posadź jajka. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa. Ułóż na talerzu kolorową kompozycję. Pomysł dobry na zimowe
Ania i Marcin gotujątych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać(...)jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki
Di gotujesprawy - zróbcie ją po swojemu. (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko(...)sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki
Di gotuje