Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu(...)ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku suszonego Sposób przygotowania żurku: Do garnka wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchew, pokrojony w kostkę i przyrumieniony na patelni boczek, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wodą. Gotujemy. Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas
Kuchnia w czekoladzieczasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów. Składniki: 1,5 kilograma łopatki wieprzowej 0,5 kilograma karkówki 0,5 kilograma boczku surowego 0,5 kilograma chudego podgardla pół główki czosnku 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego 0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego 3-4 łyżki majeranku 60 gram soli(...)zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki. Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm. Do mięsa dodajemy bardzo zimną wodę, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce, rozpuszczamy w niej sól
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej kolendry sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko(...)oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach C około 2 godzin. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw aby rolada nabrała rumianego
kgwjanczewoZapraszam. Składniki: 1 cały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka mąki 100 g masła 2 łyżki oliwy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie(...)Kurczaka podzielić na części. Rozgrzać w odpowiednim garnku oliwę z masłem, obsmażyć części kurczaka z każdej strony, podlać koniakiem, flambirować, dodać pokrojony w paski boczek, dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu
Wino Francja Kuchniastwierdziłam niech będzie - taki przepis, więc tak trzeba wykonać. I wiecie co... już mi nie smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-) Zupa ogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 0,5 kg kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren(...)pieprzu pieprz mielony 0,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki suchego ryżu Żeberko myjemy i wkładamy razem z pokrojonym boczkiem do średniej wielkości garnka, zalewamy około 2l wody i zagotowujemy. W razie potrzeby zdejmujemy szum. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka wraz z przyprawami: zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Marchew, pietruszkę
peggiwkuchnizwłaszcza na obecne zimowe wieczory ;-) Gulasz ze schabu i fasoli GULASZ ZE SCHABU I FASOLI 0,5 kg fasoli Jaś 700 g schabu karkowego 3 parówki 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 słoiczek warzyw 3 ząbki czosnku 1 butelka przecieru pomidorowego 2 łyżki smalcu sól pieprz ostra papryka słodka papryka szczypta kwasku cytrynowego Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą(...)pozostawiamy tak na noc. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą
peggiwkuchnimnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę czy chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach(...)podajemy fasolkę z bułką lub chlebem, kto co lubi. Drukuj Fasolka po bretońsku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr fasoli 2 laski kiełbasy (można 1 laskę zastąpić wędzonym boczkiem) 1-2 cebule 2 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu sól, majeranek do smaku 2 łyżki oleju większy słoik koncentratu pomidorowego lub pulpy (można dodać krojone pomidory) Wykonanie
Mieszam w Garnkuheight: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików o pojemności 300 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej o,5 kg świeżego boczku 0,5 kg chudziutkiej szynki wieprzowej 1 czubata, łyżka suszonych drobno- mielonych warzyw ( marchew, seler,korzeń pietruszki ,cebula) ja używam własnych , ale można kupić tzw. suszone-warzywko i przemielić w młynku(...)kawy 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 1 łyżeczka pieprzu mielonego – średniego 1,5 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 2 szklanki wody Boczek przekręcamy maszynką o drobnych oczkach , łopatkę na grubym sicie , a szynkę kroimy w kwadraciki – mniej więcej 4 x 4 cm . Całe mięcho wkładamy do jednej miski , dosypujemy przyprawy ,sól
Ogrodnik w podróżywygląda jak apetycznie.Przedstawię prosty sposób aby przywrócić to wszystko do świeżości i wyszło nam pyszne smarowidło na chlebek. Składniki: -pasztet który chcemy odświeżyć -kawałek słoniny lub tłustego boczku surowy -skrawki resztki wędzonek -marchewka dwie sztuki(ugotować) -świeży koperek dwie gałązki(szatkujemy drobno nożem) -przyprawy dowolne ja dałem co miałem pod ręką -dwa ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę Wykonanie Pasztet(...)słoninę lub boczek i resztki wędzonek oraz ugotowaną marchewkę mielimy przez sitko 2-2,5 dwa razy dodajemy przyprawy ,czosnek, koperek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.W razie konieczności dajemy odrobinę wody. Nadziewamy ściśle osłonkę białkową i przystępujemy do parzenia. Parzenie W temp.70-75 stopni do uzyskania temp 65 w środku. Po parzeniu studzimy baton w zimnej wodzie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 liście laurowe(...)majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy. Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka. Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól. Całość zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
Smak mojego domupieprzu ½ łyżeczki przyprawy Garam Masala w proszku ½ łyżeczki ciemnego brązowego cukru sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia Ostry Sos czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady 70% kakao 50 gr boczku drobno posiekanego ½ szklanki sosu Worcestershire ½ szklanki bulionu wołowego 1 średnia cebula drobno posiekana 3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 drobno posiekana szalotka 1 łyżka płatków chili 2 łyżki masła Sól(...)godzinę przed grillowaniem. W międzyczasie przygotować ostry sos czekoladowy. Rozgrzać oliwę i masło na patelni dodać cebulę, szalotkę i czosnek. Całość smażyć aż zbrązowieje lekko i się skarmelizuje. Dodać boczek i smażyć aż się zredukuje tłuszcz. Następnie dodać płatki chili, wlać bulion i sos Worcestershire. Na koniec dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Steki grillować do pożądanego
naRuszcieporcję: 1 dojrzałe awokado 2 jajka odrobina twardego żółtego sera sól dodatkowo: papryczka chili ok. 3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 duże ząbki czosnku cytryna plaster boczku wędzonego Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wydrążone resztki awokado zmiksować blenderem z majonezem, czosnkiem i 1 łyżką soku z cytryny(...)Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut. Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym. Sami powiedzcie, czy to danie
Codzienna kuchnia niecodziennasobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimy Składniki: 2 szklanki zakwasu na żur 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 białe parzone kiełbasy 10 dag wędzonego boczku liście laurowe majeranek 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% chrzan tarty DAGOMA 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 550 g łopatki wieprzowej 290 g słoniny francuskiej 250 g boczku 2 cebule czerwona i biała 6-7 ząbków czosnku 5 listków laurowych 4-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek, tymianek, rozmaryn do smaku sól, pieprz do smaku łyżka octu jabłkowego 200 ml białego wytrawnego wina 170 g smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić(...)garnku na małym ogniu, wlać 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso z boczkiem. Dodać przyprawy i wlać wino. Gotować na malutkim ogniu ok 4 godzin. Następnie odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku świeżym czosnkiem, majerankiem i ewentualnie jeszcze jedną łyżką octu jabłkowego. Rozdrobnić miękkie mięso widelcem i przełożyć do słoiczka... wystudzić
Gaździnka warzyzrobić. Podana z bu ł ką smakuje wybornie :) Do fasolki użyłam przepysznej kiełbasy bekonowej Hańderek. Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : 400 g fasoli dużej Jaś 50 g boczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa vegeta i pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 słoiczek przecieru pomidorowego(...)odrobinę soli, ziele angielskie i listek laurowy, gotować na małym ogniu aż fasola zmięknie ale nie rozgotować. Jeśli woda z fasoli Wam za szybko odparuje możecie jej jeszcze dolać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę dodać posiekany czosnek i przesmażyć. Przełożyć do podgotowanej fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół plasterki, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę
Sama słodycz i szczypta chili