boczek - 14002 przepisów (strona:505/934)

Soczewica po bretońsku 164

gram zielonej soczewicy puszka pomidorków pelati cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szt suszonych pomidorów  ( nadają wspaniałego głębokiego smaku ) sól i pieprz do smaku chudy boczek wędzony lub płaska łyżeczka wędzonej papryki dla wegetarian olej rzepakowy do smażenia pół łyżeczki ziół: cząbru, majeranku, kminku,  liść laurowy,  kilka ziarenek ziela angielskiego Ugotować w osolonej wodzie(...)soczewicę 15 minut. Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić  boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać  przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos.  Podawać z zieloną natką

AZgotuj!
Fasolka po bretońsku na bogato 110

Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,25 kg kiełbasy 0,25 kg boczku wędzonego surowego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 mała cebula  2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki + 1,5 szklanki wody majeranek cząber  sól pieprz Przygotowanie: Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać(...)Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę,  cebulę w talarki, paprykę w kostkę a  czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko przesmażyć i dodać do zupy.  Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem

Malinowo w kuchni
PIEROGI Z FASOLKĄ 199

mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól farsz: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 1 puszka FASOLKI BIAŁEJ KONSERWOWEJ firmy JAMAR . 2 cebule sól pieprz majeranek olej 150g boczku wędzonego Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i nieco przegotowanej ciepłej wody.  Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok.20 minut.  farsz: Ugotowane ziemniaki i odsączoną(...)ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni.  Polać na pierogach. Do wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR .  Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo

Prosto i Smacznie z Anetą
Fasolka po bretońsku 133

muszę go nikomu przedstawiać :D Pożywna i rozgrzewająca propozycja na te ostatnie zimowe dni :)   Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,25 kg kiełbasy 0,25 kg boczku wędzonego surowego 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej + 1 szklanka wody (wymieszać w słoiku) sól Przygotowanie: Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać(...)wodę, wypłukać. Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym i mąką. Zagotować, doprawić solą do smaku. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Bigos 222

popularny w naszym kraju bigos. Smacznego! Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych ok. 10 śliwek suszonych 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 2 cebule kilka ząbków czosnku(...)wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą. Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełożyć do garnka z kapustą i mięsem. Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu

Czerwień i błękit
Łazanki z kiszoną kapustą 85

mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy. Składniki 200 g makaronu łazanki 250 g kiszonej kapusty 1 liść laurowy 1 duża cebula 2 łyżki oleju 100 g boczku wędzonego (plastry) kminek mielony sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem z przepisu zawartego na opakowaniu. Przelałem zimną wodą i odcedziłem. Kapustę posiekałem przełożyłem(...)rondla. Dolałem zimnej wody (ok. 100 ml), wrzuciłem liść laurowy i dusiłem na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Odparowałem nadmiar płynów. Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju, dodałem drobno pokrojony boczek, chwilę podsmażyłem. Dodałem do kapusty. Doprawiłem do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Do całości dodałem łazanki, chwilę razem podsmażałem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Roladki schabowe z boczkiem, fasolką i kabanosami (ziołowe) 136

kuszą swym smakowitym aromatem. Posiadają ziołową nutę, która idealnie współgra z całością dania. (6 sztuk) 6 plastrów schabu 1 łyżka ziół prowansalskich (płaska) sól, pieprz Farsz: 6 plastrów boczku (cienkich, wędzonego lub parzonego) 6 kawałków kabanosa (użyłam cieniutkich o smaku chorizo) 6 strąków fasolki szparagowej zielonej 6 strąków fasolki szparagowej żółtej 1 cebula musztarda ziołowa ( Develey ) Dodatkowo:  1 jajko(...)odrobinie oleju. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami.  Każdy plaster mięsa posmarować odrobiną musztardy, położyć boczek i na jednym z końców: 1/6 cebuli, oba rodzaje fasoli (po 1 strąku) oraz kawałek kabanosa. Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku i bułce

Di gotuje
Grill elektryczny! 126

zbliża się wielkimi krokami a u mnie w domu... wielkie grillowanie! Nie ma to jak grill elektryczny! Poszperałam w lodówce i na mój grill wrzuciłam kiełbaskę, piersi z kurczaka, boczek a nawet znalazłam kawałeczek schabu. Wszystko było bardzo smaczne.:) Schab i pierś przyprawiałam tak samo. Składniki: -pierś -schab -przyprawy (papryka słodka, majeranek, kucharek, ostra papryka) Sposób przygotowania: Piersi i schab(...)kładziemy na rozgrzany grill. Smażymy aż się zarumienią. Na moim grillu znalazła się również kiełbasa zwyczajna, ponacinałam ją w kwadraciki i wrzuciłam na ruszt. Oprócz kiełbasy był również boczek wędzony. Kupiłam go w plastrach więc za wiele nie musiałam przy nim robić. Smażyłam go z obu stron aż powstały chrupiące "chipsy" ponieważ taki lubię najbardziej. Smacznego

Magia jedzenia.
Roladki schabowe z kiełbasą 201

muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy(...)dokładnie 2 plastrami boczku.  3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 175

Dzisiaj więc chcielibyśmy przedstawić Wam jedno z typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane.       Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego(...)włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy na patelni smalec

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 156

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.    Nadzienie do bułeczek 1 biała cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku,pokrojony w cienkie plasterki 10 plasterków salami  10 plasterków boczków wędzonego  10 sztuk zielonych oliwek  1 pomidor świeżo mielony pieprz  + żółtko + 1 łyżka mleka  Na rozwałkowanym cieście układamy na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek

Kuchnia na wzgórzu
Cepeliny z mięsem 204

Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 1 jajko łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 duża cebula dodatkowo: wędzony boczek lub słonina i cebula na okrasę Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso, cebulę, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić rękoma. Ziemniaki dzielimy na 3 części. Jedną część gotujemy, pozostałe(...)uchyloną pokrywką, tak aby woda lekko pyrkała. Gotować około 15-20 minut. Jeśli ugotujecie na zbyt dużym ogniu, kluski mogą się porozpadać. Cepeliny wyjąć łyżką cedzakową i polać podsmażonym boczkiem z cebulką. Smacznego

na moim stole...
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 219

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rolady tradycyjne z szynki 152

Rolady często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą  i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę

W królestwie smaków Beaty
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 142

szklanka ciepłej wody  szczypta soli  Nadzienie do pierogów 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 0.5 kg twarogu półtłustego szczypta soli 5 niedużych cebul  15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)  1 łyżeczka pieprzu  2 łyżki oleju  Dodatki: 2 cebule  2 łyżki oleju Do odsmażenia Olej do smażenia   Zaczynamy od ciasta(...)przez sitko z  dużymi oczkaami )  ziemniaki oraz twaróg. Całość przekładamy do miski ( u nas do dużej miski od miksera ) . Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy.  Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania