boczek - 14002 przepisów (strona:509/934)

Zalewajka 182

litry wody 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę 5 małych grzybków suszonych 1 łyżeczka grzybków mielonych kawałek kiełbaski lub/i boczku wędzonego 1 ząbek czosnku szczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki(...)pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła. Ja dałam tyle kiełbaski i grzybków gdyż gotowałam tylko dla dwóch osób ;) 2. Podczas gotowania ( got. trwa gdzieś koło 30 min ) przyprawiam zupę ( dodaje, pieprz, sól

Gotowanie...to proste !
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 366

warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, kroimy na ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze bądź podwójne plastry. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki, ze skórką, żeby się nie porozpadała(...)się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub toskańskich 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Gulasz z żołądków, przepyszny 203

warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,pieczarki pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Tartletki z jajkiem i bekonem 135

nawet na ten posiłek specjalną nazwę - brunch, czyli połączenie śniadania (breakfast) z lunchem.  Tym razem we wspólnym gotowaniu postanowiliśmy przygotować potrawę śniadaniową, a jej głównym składnikiem miał być boczek (bekon). Dość długo zastanawiałam się jakie danie przygotować i w jakiej postaci zaprezentować to smaczne mięso, ostatecznie zdecydowałam się przygotować tartletki z jajkiem i boczkiem. Razem

Codzienne Gotowanie
Zrazy z łopatki w sosie własnym 647

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 6 zrazów : 1 kg wieprzowej łopatki 1 ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska(...)kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz . Każdy plaster rozbitej łopatki , smarujemy łyżeczką musztardy , solimy , pieprzymy , kładziemy łyżkę farszu i zwijamy , w pierwszej kolejności ,zakładając

Ogrodnik w podróży
Zupa grochowa na wędzonej bazie 163

Propozycja na grochówkę opartą na wędzonych mięsnych składnikach. Składniki 300 g wędzonych żeberek 300 g suchego łamanego grochu włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie   Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem(...)groch (wcześniej namoczonego i opłukanego) i gotowałem jeszcze następną godzinę. Dodałem kilka ziaren pieprzu i jałowca. Na ok. 20 minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ). Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa na wędzonym boczku. 138

Składniki : 20 dkg białej fasoli 20 dkg czerwonej fasoli 4-5 ziemniaki 40 dkg żeberek wieprzowych 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula marchewka, pietruszka 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego majeranku 2-3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki tłuszcz  do smażenia woda pieprz, sól Sposób wykonania :   O ba rodzaje fasoli zalej wodą(...)Dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Żeberka wyjmij, przestudź, oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kosteczkę , usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić, oprósz mąką , wymieszaj smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj do zupy

Przepisy i porady kulinarne
Omlet z kiełkami na patelnię 158

pomysł na śniadanie. Składniki: podane na 3 omlety 2 jajka /na osobę 2 łyżki mleka/ na osobę Sól Pieprz szczypiorek Farsz 2 parówki lub 1 serdelek ( gruby ) 2 plasterki boczki wędzonego 1 łyżka masła klarowanego 3 pomidory ( sparzone pozbawione skóry ) Kilka zielonych oliwek bez pestek Opakowanie kiełków na patelnię Sól Pieprz olej Wykonanie: Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła klarowanego(...)dodajemy do niego pokrojona parówkę i boczek. Chwilę przesmażamy a następnie dodajemy pokrojone pomidory i oliwki. Na koniec wykładamy kiełki na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wlewamy 2 łyżki mleka. Roztrzepujemy i wsypujemy posiekany szczypiorek. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, wylewamy masę. Omleta smażymy z jednej strony aż górna

Smaki Ewy
Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce 234

najbardziej neutralny w smaku i najszybszy w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybki kurczak w sosie śliwkowym (4 porcje) Składniki: 70 – 100 g tłustego boczku, pokrojonego w kostkę 500 g mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 2 cebule, posiekane w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę 150 – 200 g śliwek(...)połówki 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka bulionu drobiowego cukier, sól i pieprz Przygotowanie: Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmażaj przez chwilę do wytopienia się z niego tłuszczu. Dodaj kurczaka, cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut po czym dodaj, śliwki, powidła, wino i bulion. gotuj na średnim ogniu

karmelowy
Szaszłyk w koszulce 365

zabawy :) Przepis jest dla 6 osób, ilość składników można zmieniać dowolnie ;)   Szaszłyk w koszulce   Składniki: 6 filetów z kurczaka 12 różyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól  pieprz jajko  bułka tarta Przygotowanie:  Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.  Na długich(...)wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany brokuł, kawałek papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki.  Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło

Lawendowe Niebo
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 175

ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew  1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.  Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do wywaru ugotowane mięso (warzywa odrzucamy). Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka postawionego na niewielkim palniku ( temperatura nie może być zbyt wysoka) i pozwalamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę

Miód i pieprz
Śniadaniowa buła na ciepło 547

roli kolacji " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 czerstwe bułki z dnia poprzedniego kawałek wędzonego boczku 4 jajka pęczek szczypiorku -nie duży sól , pieprz do smaku łyżka masła plaster żółtego sera Z bułek ścinamy czubki , wyjmujemy część miąższu ze środka , tak aby zmieściło się nam jajo(...)Następnie , wbijamy surowe jajko , solimy , pieprzymy , posypujemy siekanym boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej łyżką masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków żółtego sera, przydadzą jako czapeczki . Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia regulujemy w zależności jak miękkie jajo lubimy – my lubimy lejący

Ogrodnik w podróży
Makaron z sosem grzybowym 229

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory z czosnkiem i bazylią papryka wędzona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy obraną oraz pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy(...)się zeszkli. Grzyby oraz boczek kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem. Smacznego

kgwjanczewo
,,Krokodyl w kolorowych koreczkach” 324

dowolnymi dodatkami według uznania. Moja propozycja na takiego krokodyla to: Składniki: 1 duży ogórek papryka żółta 4 ziarenka ziela angielskiego oliwki zielone i czarne pomidorki koktajlowe małe plastry wędliny boczek wędzony cebulki koktajlowe plasterki kukurydzy marynowanej malutkie ogórki marynowane plasterki marchewki marynowanej kilka liści sałaty lodowej wykałaczki Wykonanie: Ogórek myjemy ,osuszamy i odcinamy cieniutki plasterek wzdłuż ogórka tworząc podstawę(...)wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki w dowolnej kolejności i nabijamy na ogórka. Ogórek układamy na talerzu, dołączamy łapki i nasz krokodyl gotowy

Podróż w kulinaria
,,Jaskółcze jajka otulone boczkiem’’ 352

jaskółcze jaja, znane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko tłuczkiem a następnie oprószamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka, owijamy plastrem boczku, układamy na środku

Podróż w kulinaria