boczek - 14002 przepisów (strona:515/934)

Boczusiowe pieczarki 315

się dostępem do wszystkiego. Dzisiaj pokażę Wam bardzo szybką przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy drobną imprezkę. Boczusiowe pieczarki Pieczarki pieczarki (ilość według uznania) żółty ser np. salami wędzony boczek Dip:  4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gotowego chrzanu pęczek kopru sok z cytryny pieprz  sól Nic prostszego! Pieczarki(...)myjemy, osuszamy. Usuwamy dokładnie nóżki, aby pozostało wgłębienie. W to miejsce dajemy starty na tarce ser. Na to kładziemy mały plasterek wędzonego boczku. Pieczemy w piekarniku około pół godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Dip: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt naturalny, chrzan, pokrojony drobno koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny

Kuchnia moimi oczami
Zupa minestrone z bobem 218

naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka gałązek świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki na 8-10 porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem

Kuchenne Wariacje
Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą 184

syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 5 jajek Sól, Pieprz Natka pietruszki do posypania Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję(...)rosołową, kostkę rosołową i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy  do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki.  Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut

VioletoweKucharzenie
Paszteciki z boczkiem i ziemniakami 194

Składniki: 230 g wędzonego boczku 6-8 większych ziemniaków 1-2 cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić

Gaździnka warzy
Fasolka po bretońsku 196

bretońsku . Fasolka po bretońsku Pyszną fasolkę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji    Antonio -PORCELANA BOGUCICE SKŁADNIKI : kiełbasa cienka - 250 g fasola Jaś - 400 g boczek wędzony - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz majeranek olej do smażenia mąka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej(...)całą noc. Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła . Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function

Kuchnia Danusi
Skrzydełka z boczkiem 175

skrzydełka można piec w piekarniku i na grillu Składniki - 15 skrzydełek marynata - 1 ząbek czosnku - przyprawa złocista do kurczaka - przyprawa do kurczaka czosnkowa - papryka słodka - kurkuma - 15 dag boczek wędzony - 5 łyżek oleju Sposób przygotowania 1. - Skrzydełka posypać przyprawami -Pokroić czosnek w plasterki i boczek  w paski dodać do skrzydełek polać olejem zostawić kilka godzin do zamarynowania 2. - Przełożyć

W królestwie smaków Beaty
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 364

gniazdek: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła 50 g pieczarek, drobno posiekanych 50 g kurek, drobno posiekanych 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony(...)wrzucamy posiekane grzyby i przesmażamy przez około 7-10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a grzyby zmniejszą objętość o połowę. Przekładamy na talerz. 3. Na tę samą patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę

My Culinary Art
Zapiekanka z mięsem i kapustą 300

pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie   Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku. Oddzieliłem z główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem(...)dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi. Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed końcem zapiekania zdjąłem folię

R'n'G Kitchen
Bigos hultajski. 215

przygotowywany z kapusty kiszonej i słodkiej. Jest pyszny, polecam!!! Składniki na bigos hultajski 1 kg słodkiej kapusty 75 dag kiszonej kapusty 4 cebule 50 dag wieprzowiny 20 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej      Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy(...)niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę i wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  Ugotowane kapusty łączymy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze chwilę. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Berner Roesti 270

Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę

R'n'G Kitchen
Rolada schabowa 239

Składniki: 5 plastrów schabu 2 ogórki kiszone 1 cebula 200 g boczku listek laurowy 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kotlety rozbić cieniutko uważając by nie podziurawić mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Boczek i ogórek kroimy w cieńkie paseczki, a cebulę w piórka. Wszystko przekładamy do miseczki doprawiamy solą

magiczna kuchnia Kasi
Krupnik jaglany 191

Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa. Składniki: 5 ziemniaków młodych, 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule białe, 1 pietruszka, liść laurowy, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Zagotować 1 ½ litra wody, posolić do smaku, wsypać kaszę jaglaną  i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i usmażoną cebulę na boczku, wrzucić

Tradycyjna Kuchnia
Kartacze z mięsem 209

surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy(...)ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gotowe kartacze podajemy z przygotowaną okrasą

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 695

mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche.  Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku

Kuchnia Prezydentowej
Francuska przekąska z bakłażanem 201

łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną

R'n'G Kitchen