rodzinki. Co ciekawe, robi się ją szybko i nawet niewprawiony kucharz podoła jej wykonaniu. Szynka parmeńska (włoska) może być śmiało zastąpiona szynką Serrano (hiszpańska wersja), szwarcwaldzką (niemiecka), a nawet boczkiem wędzonym czy parzonym. One nadają nietuzinkowy, wyrazistszy smak rybce, którą doprawimy tylko solą i pieprzem. Składniki na jeden filet: - filet z sandacza (może być mintaj, sola itp.) - cukinia - 2 plastry(...)szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzka, boczek wędzony, parzony) - cytryna - oliwa z oliwek - sól i pieprz Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię umyć i obieraczką zrobić długie plastry. Na filet z obu stron kładziemy po plastrze szynki i zawijamy w plastry cukinii. Na grillu, patelni grillowej czy zwykłej teflonowej rozprowadzamy pędzelkiem małą ilość oliwy
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 6 plasterków boczku wędzonego 4 duże cebule 1 łyżka prażonych płatków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj i oczyść. Pokrój w kostkę (kawałki 2-3 cm). Cebulę pokrój w ćwiartki. Boczek w kwadratowe
ClauditteMissCookingSkładniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag wędzonego, surowego boczku - około 2 szklanek wody - pęczek młodego kopru - ocet winny do smaku (około 3 łyżek) - olej - 1,5 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz Sposób wykonania: Umytą kapustę szatkujemy na wąskie paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie(...)kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na oleju. Uzyskane skwarki przekładamy do gotującej się kapusty. Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę, przelewamy do garnka z kapustą. Koper szatkujemy i dodajemy
Qchnia po prostuJest on maślano, jajeczno kwaśny od soku z cytryny. Ale w połączeniu z tymi wszystkimi składnikami jest pyszny :) SKŁADNIKI: 1 pęczek świeżych szparag 2 jajka Pare plasterków boczku wędzonego 1,5 łyżki octu Sol cukier NA SOS: 2 żółtka o temperaturze pokojowej 1 duza łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny(...)odrobinie masła i oleju. Sos holenderski: Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczy do zrumienienia. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął. Jajko w koszulce: Jajko gotujemy
Zainspiruj się kuchniąKolejna potrawa z wolnowaru... kapusta marchewka kawałeczek wędzonego boczku pętko kiełbasy koperek sól, pieprz listek, ziele Kapustę poszatkować , marchewkę pokroić .Kiełbasę i boczek pokroić, można podsmażyć.Wszystko razem wymieszać i przełożyć do misy wolnowaru, wlać wodę,dodać przyprawy.W łączyć wolnowar.Pod koniec gotowania dodać koperek
Moje domowe kucharzeniepokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku koperek dla smakoszy, ale niekoniecznie kawałek żeberek, 3 plastry boczku wędzonego pokrojonego w kostkę vegeta, sól, pieprz, odrobinę octu, ale niekoniecznie ziele angielskie 4-5 ziaren, 2 listki laurowe 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy boczek
Kuchnia BeatyJedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze(...)NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem. Mój tata stwierdził, że były pyszne:) Smacznego
MarciochaKucharzyŚwieża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez(...)praskę. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki. Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę. Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie
Maminek kulinarnykostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 szklanki śmietanki 18% 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 800 g krojonych pomidorów z puszki sól i pieprz do smaku parmezan(...)dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund. 2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut
karmelowyktórym pojawiła się fasolka szparagowa. Kupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe. Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 30 ugotowanej fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) 12 plasterków wędzonego boczku przyprawa do kurczaka esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Filety z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół, rozbijamy delikatnie, ale cienko przez folię spożywczą. Każdą porcję posypujemy przyprawą do kurczaka. Ugotowaną wcześniej(...)fasolkę dzielimy na porcje i owijamy boczkiem. Następnie przekładamy je na mięso i zwijamy roladki spinając je wykałaczkami. Roladki smażymy na patelni z każdej strony ok. 10 minut. Do garnka wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr i doprowadzamy do wrzenia. Roladki wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem. Smacznego
Salonik smakówEmotikon smile Nagrodami dla szczęśliwców są patelnie Delimano oraz zestawy produktów Podravka Emotikon grin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 5 plastrów schabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz(...)tartej. Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki. Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię
Moniki SmakołykiPyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad Składniki: 4 pory, 8 plastrów wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka masła, natka pietruszki, olej do pokropienia. Wykonanie: Pory dokładnie umyć, następnie odciąć zielone części a białe pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy kawałek(...)plastrem boczku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami sera, posypać papryką, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Podawać np.: z ryżem lub sezonową sałatką
Tradycyjna Kuchniaprzy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany
Tradycyjna Kuchniarzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy(...)serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 papryki czerwone (udało mi się kupić węgierskie, gratka
Kuchnia Prezydentowejziemniaczana Kasi Babka ziemniaczana Izy Babka ziemniaczana Basi Babka ziemniaczana Oli Składniki: 1,5 kg ziemniaków, obranych i opłukanych 1 cebula czerwona 2 cebule białe 200 g boczku pokrojonego w kostkę kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki(...)tarce zetrzeć najpierw 1 białą cebulę, następnie ziemniaki (to uchroni ziemniaki przed nadmiernym ciemnieniem), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Pokroić w sporą kostkę pozostałe cebule, czosnek posiekać. 2. Boczek i grzyby zesmażyć na złoto, przełożyć z patelni do ziemniaków, na tej samej patelni podsmażyć na złoto czosnek i cebulę, przełożyć także do ziemniaków. Wymieszać i ewentualnie doprawić
Kuchnia Prezydentowej