boczek - 14002 przepisów (strona:524/934)

Pasztet z jelenia 195

Pyszny ,puszysty i soczysty. Składniki 1 kg mięsa z jelenia 1/2 kg boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 400 g łopatki wieprzowej 200 g marchewki pietruszka seler por (biała część) 2 cebule 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca(...)łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie   Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy

R'n'G Kitchen
Szybka przekąska na cieście francuskim 150

Zawsze warto mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Takie awaryjne przekąski wychodzą bardzo smacznie. Składniki ciasto francuskie ketchup kawałek wędzonego boczku czerwona cebula mozzarella w kulce Przygotowanie Ciasto rozwijamy , wycinamy koła. Każdy kawałek ciasta smarujemy ketchupem ,posypujemy posiekaną cebulą i pokrojonym w małą kostkę boczkiem. Na wierzch kładziemy pokrojoną mozzarellę. Przekąski wykładamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Kaczka faszerowana po niemiecku 206

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)   Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą. Dodałem poszatkowana kapustę , przyprawy , podlałem winem , przykryłem i dusiłem do miękkości. Farsz: bułki zalałem wrzącym mlekiem . Pokroiłem cebulę , dymkę , pieczarki , natkę , boczek i podroby. Cebulę i dymkę zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny

R'n'G Kitchen
Pasztet z kaczki 169

drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego boczku por (biała część) mały seler natka pietruszki koperek 3 łyżki majeranku 1 łyżka estragonu 2 jajka sól ,pieprz Przygotowanie   Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę(...)miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem . Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka

R'n'G Kitchen
Łazanki z czerwoną kapustą 138

marnujemy jedzenia...Ostało nam się czerwonej kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne. Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie   Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie(...)potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty (osączonej z płynu). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła ,razem z makaronem dodajemy do kapusty. Całość lekko podsmażamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Kapusta zasmażona 153

pół dużej główki białej kapusty ( 700-800 g ) 1 duża cebula lub 2 małe 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pół pęczka koperku sól 100 g surowego wędzonego boczku 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z cytryny szczypta cukru kilka malutkich grzybów suszonych Przygotowanie   Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem i drobno poszatkowałem. Kapustę zalałem wrzątkiem , dodałem łyżeczkę soli, połowę(...)smażyłem , dopóki lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty. Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny , dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Pierogi z kaszą gryczaną 138

Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie   Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy(...)kaszy. Boczek kroimy w drobną kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do kaszy ,mieszamy. Całość ponownie smażymy na odrobinie masła ,zagęszczamy lekko bułką tartą (ciągle mieszając). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek

R'n'G Kitchen
Kapuśniak na ostro 142

Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.  Składniki 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem) 1 l bulionu warzywnego 200 g wędzonego boczku 50 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ziemniaki 2 łyżki octu jabłkowego pomidory w puszce (z zalewą) cayenne sól i pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej ilości oleju smażymy warzywa   razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Zupa z soi 142

Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku  łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia do zimnego rosołu dodajemy(...)osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Habas a la Catalana 138

razem chcieliśmy zaproponować Wam danie z bobu. Proste ,a zarazem smaczne jednogarnkowe danie. Bób po katalońsku smakuje rewelacyjnie. Składniki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 100 g surowego wędzonego boczku 200 g kaszanki 1 cebula 4 ząbki czosnku 150 g pomidorów łyżeczka posiekanej mięty szczypta pieprzu cayenne 250 ml białego wytrawnego wina 2 kg bobu sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bób obieramy. Oliwę i masło rozgrzewamy ,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,pokrojoną w plasterki kaszankę ,posiekaną cebulę oraz czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory ,posiekaną miętę ,pieprz cayenne ,zalewamy winem i gotujemy 15 min (do odparowania wina). Następnie dodajemy bób ,doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu 20 min (do miękkości bobu). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Tarta drożdżowa z bobem 238

najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula 1 jajko świeża zielona pietruszka sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chili Do miski wsypać mąkę dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając(...)minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać z łupinek. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z cebulka do zarumienienia. Wymieszać z oczyszczonym i ugotowanym bobem. Dodać przyprawy, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Masę wylać

MarciochaKucharzy
4. Ryba z cukinią i szynką parmeńską 140

rodzinki. Co ciekawe, robi się ją szybko i nawet niewprawiony kucharz podoła jej wykonaniu. Szynka parmeńska (włoska) może być śmiało zastąpiona szynką Serrano (hiszpańska wersja), szwarcwaldzką (niemiecka), a nawet boczkiem wędzonym czy parzonym. One nadają nietuzinkowy, wyrazistszy smak rybce, którą doprawimy tylko solą i pieprzem. Składniki na jeden filet: - filet z sandacza (może być mintaj, sola itp.) - cukinia - 2 plastry(...)szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzka, boczek wędzony, parzony) - cytryna - oliwa z oliwek  - sól i pieprz Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię umyć i obieraczką zrobić długie plastry. Na filet z obu stron kładziemy po plastrze szynki i zawijamy w plastry cukinii. Na grillu, patelni grillowej czy zwykłej teflonowej rozprowadzamy pędzelkiem małą ilość oliwy

Be Fit Be Strong
Szaszłyki drobiowe z piekarnika 412

SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 6 plasterków boczku wędzonego 4 duże cebule 1 łyżka prażonych płatków czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj i oczyść. Pokrój w kostkę (kawałki 2-3 cm). Cebulę pokrój w ćwiartki. Boczek w kwadratowe

ClauditteMissCooking
Młoda kapusta zasmażana 198

Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 20 dag wędzonego,   surowego boczku - około 2 szklanek wody - pęczek młodego kopru - ocet winny do smaku     (około 3 łyżek) - olej - 1,5 łyżki mąki pszennej  - sól, pieprz Sposób wykonania: Umytą kapustę szatkujemy na wąskie paski i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie(...)kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na oleju. Uzyskane skwarki przekładamy do gotującej się kapusty.  Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę,  przelewamy do garnka z kapustą. Koper szatkujemy i dodajemy

Qchnia po prostu
Szparagi z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i bekonem 202

Jest on maślano, jajeczno kwaśny od soku z cytryny. Ale w połączeniu z tymi wszystkimi składnikami jest pyszny :) SKŁADNIKI: 1 pęczek świeżych szparag  2 jajka  Pare plasterków boczku wędzonego 1,5 łyżki octu  Sol  cukier  NA SOS: 2 żółtka o temperaturze pokojowej 1 duza łyżka masła  1 łyżka soku z cytryny(...)odrobinie masła i oleju.  Sos holenderski:  Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja bedzie budyniu.   Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczy do zrumienienia. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął.  Jajko w koszulce:  Jajko gotujemy

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania