boczek - 14002 przepisów (strona:524/934)

Kiełbasa ze słoika 244

dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości u nas na stałe tym bradziej, że ma tak długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę(...)boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Wlać wody na wysokość 3/4 słoika i gotować 1 godzinkę od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Chifferi all'amatriciana 228

czyli makaron z pikantnym  sosem z pomidorów i boczku. Często zamawiamy go na obiad w pracy, a ostatnio przygotowałam go także w domu. Sos z kilku prostych składników, bez szczególnych kombinacji. Do tego makaron - powinien być spaghetti, ale ze względu na małe dziecko w domu unikam ciągnących klusek -  domyślacie się jak wygląda Karola i stół  po zjedzeniu(...)nią spaghetti, albo tagliatelle...  no właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka

Kulinarne Inspiracje
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 199

Składniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól / 25 g żelatyny pieprz  czarny do smaku  majeranek 7g pieprz ziołowy do smaku  1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki  bardzo zimnej(...)wody      Wykonanie Mięso od szynki  i pierś  pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi  dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę.  Całość wyrabiać dokładnie rękoma

w mojej kuchni
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 224

lubię najbardziej. Mięso było  bardzo  miękkie a nadzienie z suszonych pomidorów   bardzo smaczne. Polecam! składniki: 8 sztuk ok 600 g wołowiny bez kości ( udziec) 8 plastrów boczku wędzonego   8 pomidorów suszonych,  w oleju ostra musztarda 8 małych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu  szklanka   czerwonego, wytrawnego wina(...)płat - najwygodniej włożyć mięso między  folię spożywczą lub do foliowego woreczka Plastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować dosyć grubo musztardą,  rozłożyć  plaster boczku, posypać kaparami i szczypiorkiem, położyć suszony pomidor. Zrazy zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym. Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko mąką i mocno zrumienić

Stare Gary
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 222

czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane  1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę 25-30 deko szynki, lub boczku pokrojonego w paski,lub kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy

w mojej kuchni
Kapuśniak z kapusty pekińskiej 182

więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :) Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 laska cienkiej kiełbasy 15-20 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki  1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego 4-5 ziemniaków  liść laurowy ziele angielskie sól pieprz kminek przyprawa typu Kucharek do smaku Wykonanie: Kapustę(...)łodygi selera w plastry i wszystko razem dodaję do kapusty i gotuje do miękkości. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na łyżce tłuszczu aż będzie szklista i dokładam do niej boczek i kiełbasę również pokrojone w kostkę. Gotowe mięso wraz z cebulą przekładam do garnka i gotuję razem przez kilkanaście minut, aż wszystkie aromaty połączą się ze sobą. Doprawiam solą, pieprzem

Bea(u)ty kitchen
Grochówka 179

oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję obrane, starte na tarce i podsmażone na łyżce tłuszczu warzywa(...)Osobno podsmażam cebulę, dodaję boczek pokrojony w kostkę i wszystko razem przekładam do zupy. Gotuję przez kilkanaście minut, doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 2-3 łyżki wazowe nalewam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na gładka masę, w razie konieczności rozcieńczając zupą i tym zagęszczam całą pozostałą zupę.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wołowe ze śliwka 256

Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek musztardy Dijon sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy na 20 plastrów o grubości ok 1 cm, każdy z plastrów tłuczemy tłuczkiem z obu stron. Na każdy plaster(...)mięsa nakładamy łyżeczkę musztardy, pieprzymy, układamy po 1 śliwce i kawałku boczku. Zwijamy ciasno. Spinamy wykałaczką lub związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet domowy po ... saudyjsku 224

się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma. :) W krajach arabskich przygotowanie pasztetu na spoób polski jest mało realne. Szanse na kupienie boczku mam co prawda w Katarze, Dubaju lub Bahrajnie, ale do  Arabii  Saudyjskiej  wwieźć tego nie można. W sklepach w Al-Khobar widziałem francuski pasztet z gęsich wątróbek w bardzo atrakcyjnej(...)zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg  tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny  0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki pszenne 4 jajka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 421

dwie metalowe foremki o wym. 22x8cm (dół) i 25x12cm (góra). Składniki: - ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek natki pietruszki - 1 większa ugotowana marchew(...)rozmrożone) mięso kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy tylko jeden raz przez maszynkę do mielenia mięsa, na średnich oczkach. W ten sam sposób mielimy także cebule, słoninę (lub boczek), marchew i pietruszkę. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżone kulki ziela angielskiego, doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, stopiony, chłodny tłuszcz (lub oliwę), sos sojowy

Smaczne Zdrowe
Pieczeń rzymska z jajkiem 176

zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm Czas przygotowania : 100 minut Składniki: 1000 g wieprzowej łopatki 500 g boczku 1 duże surowe jajko sól pieprz 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody 4 jajka ugotowane na twardo, obrane Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet wieprzowy z pistacjami 219

roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera(...)kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym

Ala piecze i gotuje
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 459

ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest tamtejszą babką ziemniaczaną ;) Składniki (na blachę (27 x 18 x 3) cm) : kawałek tłustego boczku lub słoniny (zależnie od upodobań) lub chlust oleju 1,2 kg dużych ziemniaków pokrojona w kostkę połowa średniej cebuli 2 jajka czubata łyżka mąki sól, pieprz proponuję też: łyżeczkę suszonego majeranku(...)pokrojone 2 liście pietruszki 1. Obrać ziemniaki 2. Słoninę (boczek) pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Przelać wytopiony tłuszcz na blachę do pieczenia, a skwarki rozłożyć równomiernie. ( Jeśli stosujemy olej, warto go uprzednio podgrzać, zanim wlejemy masę ziemniaczaną na blachę ) 3. Zetrzeć ziemniaki na tarce do ziemniaków. 4. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać masę. ( Kiedyś trzeba się

Weekendy w domu i ogrodzie
Żurek 243

Składniki: 1 kg wędzonych kości schabowych 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej 1 kg białej kiełbasy 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały seler 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 200 ml śmietanki 30% 0,5 litra zakwasu naturalnego Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody wkładamy kości. Warzywa myjemy obieramy(...)dodajemy do wywaru z kości oprócz cebuli. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu, następnie wlewamy zakwas. Z wywaru wyjmujemy  warzywa kroimy w kosteczkę dodajemy do żurku. Boczek oraz kiełbasę wędzoną swojską kroimy w kosteczkę, podsmażamy,  po chwili dodajemy do pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, smażymy wszystko jeszcze chwilę, dodajemy do żurku. Na koniec dorzucamy pokrojono drobno czosnek, majeranek

kgwjanczewo
Zapiekana jajecznica w bułce 175

Moja propozycja na zwykłą jajecznicę, podaną w leniwy, wolny poranek. Smacznego! 'zapiekana jajecznica w bułce' Składniki (dla 2 osób): - 12 plastrów wędzonego boczku - 2 półbagietki - 4 jajka - 2 łyżki mleka - szczypiorek - ser żółty (wg. upodobań) - s&p Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Bagietkę naciąć wzdłuż, nie do końca

CookYourself